Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Ευγένιο Σπαθάρη

 Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του καλλιτέχνη του Θεάτρου Σκιών Ευγένιου Σπαθάρη (9 Μαΐου 2009) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της εκπομπής «Η ιστορία των χρόνων μου», με τίτλο «Ευγένιος Σπαθάρης – 1959», σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.Ο καλλιτέχνης εστιάζει την αφήγησή...

 

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του καλλιτέχνη του Θεάτρου Σκιών Ευγένιου Σπαθάρη (9 Μαΐου 2009) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της εκπομπής «Η ιστορία των χρόνων μου», με τίτλο «Ευγένιος Σπαθάρης – 1959», σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.

Ο καλλιτέχνης εστιάζει την αφήγησή του στο 1959, χρονιά - σταθμό για την καλλιτεχνική του πορεία. Όπως επισημαίνει, είναι η εποχή που ο κινηματογράφος κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και οι γειτονιές – εκεί που ο κόσμος αγκάλιαζε το θέατρο σκιών επί δεκαετίες – εκλείπουν η μία μετά την άλλη. Αφουγκραζόμενος τις αλλαγές του καιρού του, ο Ευ. Σπαθάρης μεταφέρθηκε από τις αλάνες και τις μάντρες στις αίθουσες των κινηματογράφων, ανεβάζοντας με τεράστια επιτυχία παραστάσεις Καραγκιόζη.

Ο Ευ. Σπαθάρης κάνει εκτενή αναφορά στην παράσταση «Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», που παρουσίασε το 1959 στο Παρίσι προσκεκλημένος του «Θεάτρου των Εθνών», ενός διεθνούς ετήσιου φεστιβάλ. Την αφήγησή του πλαισιώνουν πλάνα αρχείου με τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της χρονιάς, όπως η προικοδότηση απόρων κορασίδων στην Άνδρο από το βασιλικό ζεύγος, η εκτόξευση του σοβιετικού κοσμικού πυραύλου «Λούνικ», η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντουαϊτ Αϊζενχαουερ στην Αθήνα και οι πανηγυρισμοί για την ανεξαρτησία της Κύπρου, γεγονότα που ενέταξε με ευφάνταστο τρόπο στο θεματολόγιο των παραστάσεών του.

Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από παραστάσεις Καραγκιόζη με τη χαρακτηριστική φωνή του Ευγένιου Σπαθάρη.

_______________________________________

Το έργο της ψηφιοποίησης και διάσωσης των αρχείων της ΕΡΤ συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς (ΕΤΠΑ - ΕΠ Κοινωνία της Πληροφορίας, ΕΠ Ψηφιακός Σχεδιασμός), εθνικούς πόρους και την ΕΡΤ.

 

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/eidhseis/38-news/502-afieroma-tou-arxeiou-ths-ert-ston-eugenio-spatharh


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2017 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!