Τρόφιμα χωρίς ημερομηνία λήξης από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μιχάλη Κοντομηνά, ανέπτυξε τεχνολογία που επιτρέπει τη διατήρηση των τροφίμων, όπως ψάρι και κοτόπουλο, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Την ίδια ώρα, σε τελικό στάδιο βρίσκεται μέθοδος, η οποία επιτρέπει σε βιομηχανίες και παραγωγούς, να καταστρέφουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων από οπωροκηπευτικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντομηνάς στον "Ελεύθερο Τύπο", η ερευνητική ομάδα, ασχολείται με τρία υποπεδία, στο γενικό πλαίσιο έρευνας με μη θερμικές μεθόδους διατήρησης τροφίμων.

"Το πρώτο υποπεδίο είναι η συσκευασία και το δεύτερο ο οζονισμός. Το τελευταίο,  η χρήση διαφορετικών επιλεγμένων αντιμικροβιακών μορίων. Όταν λέμε αντιμικροβιακά μόρια, εννοούμε μοριακές ενώσεις, οι οποίες έχουν αντιμικροβιακή δράση. Ουσιαστικά στόχος είναι να αξιοποιήσουμε αυτά τα μόρια, προκειμένου να επιμηκύνουμε τον χρόνο ζωής των τροφίμων", δήλωσε ο κ.  Κοντομηνάς.

Η τεχνολογία του οζονισμού έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στις ΗΠΑ, ενώ από το 2001 έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, ο οζονισμός απευθύνεται περισσότερο στα φυτικά τρόφιμα, δηλαδή τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι μία τεχνολογία, που είναι ασφαλής και αρκετά οικονομική.

"Το πρωτότυπο της δουλειάς μας είναι πολύ περισσότερο στην αποικοδόμηση των τοξικών και λιγότερο στην εφαρμογή της τεχνολογίας ως μέθοδο συντήρησης", πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ότι η τεχνολογία του οζονισμού έχει περάσει στην παραγωγή και ήδη χρησιμοποιείται σε ορισμένες μονάδες επεξεργασίας τροφίμων στην Πελοπόννησο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχαν παρουσιάσει πρόσφατα το πρώτο παριζάκι... θαλασσινών, για το οποίο βραβεύτηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
news247.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!