Γιγάντιο τεχνητό δάσος θα ανακόψει την επέκταση της Σαχάρας

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία μιας γιγάντιας ζώνης δάσους κατά πλάτος ολόκληρης της Αφρικής άρχισε να υλοποιείται στη Σενεγάλη, με την προοπτική να ανακόψει την απειλητική επέκταση της Σαχάρας προς το νότο.

«Είναι ένα τρελό σχέδιο, ωστόσο μια δόση τρέλας βοηθά όταν κανείς οραματίζεται κάτι που κανείς άλλος δεν έχει οραματιστεί στο παρελθόν» είχε σχολιάσει ο Σενεγαλέζος πρόεδρος Αμπντουλαγιέ Ουάντε ανακοινώνοντας το σχέδιο το 2005.

Το «Μεγάλο Πράσινο Τείχος», όπως βαφτίστηκε το τεχνητό δάσος, θα έχει πλάτος 15 χιλιόμετρα και μήκος 7.600 χιλιόμετρα -θα φτάνει από τη δυτική στην ανατολική ακτή της Αφρικής, περνώντας από τη Σενεγάλη στο Τζιμπουτί, τη Μαυριτανία, το Μάλι, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Νίγηρα, τη Νιγηρία, το Τσαντ, το Σουδάν, την Ερυθραία και την Αιθιοπία.

Σε πολλές από αυτές τις χώρες το πρόγραμμα δείχνει να έχει παγώσει, στη Σενεγάλη όμως προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Από το 2008, μια ποικιλία από είδη ακακίας έχουν φυτευτεί σε μια έκταση 150.000 στρεμμάτων, που εκτείνεται σε μήκος 535 χιλιομέτρων.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ιδέα για τη δημιουργία του πράσινου τείχους ήρθε μετά την προειδοποίηση του ΟΗΕ ότι η Σαχάρα θα έχει καταπιεί τα δύο τρίτα της καλλιεργήσιμης γης της Αφρικής έως το 2025.

Έκτοτε, διάφοροι διεθνείς φορείς υποσχέθηκαν να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο με πάνω από τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Σενεγάλη, όμως, η φύτευση των δέντρων και η δημιουργία υποδομών άρδευσης χρηματοδοτείται προς το παρόν αποκλειστικά από την κυβέρνηση. Στο μέλλον, πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να καλύψει ένα μέρος του συνολικού κόστους των 130 εκατ. δολαρίων.

Σε αυτή την άνυδρη περιοχή της Αφρικής, η περίοδος των βροχών διαρκεί λιγότερο από τρεις μήνες το χρόνο, και πολλοί θυμούνται ακόμα τις φονικές ξηρασίες του 1970 και του 1980.

Το Μεγάλο Πράσινο Τείχος μεταμορφώνει τώρα την περιοχή, η οποία έχει γεμίσει φυτώρια για τις ακακίες αλλά και παράπλευρους κήπους για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών.

Πηγή: in.gr

 

 


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!