Koιτάξτε έναν πίνακα για να νοιώσετε τον έρωτα

Η παρατήρηση ενός ωραίου έργου τέχνης από κάποιο διάσημο ζωγράφο μπορεί να δώσει στον θεατή την ίδια ευχαρίστηση με το να είναι ερωτευμένος, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα βρετανών νευροεπιστημόνων, η οποία προσδίδει νέο νόημα στην φράση "εραστής της τέχνης".

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροβιολόγο Σεμίρ Ζέκι, καθηγητή νευροαισθητικής του University College του Λονδίνου (UCL), σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", έκαναν πρωτοποριακές μελέτες με την τεχνική της μαγνητικής εγκεφαλικής απεικόνισης σε μια ομάδα εθελοντών, χωρίς πολλές γνώσεις περί ζωγραφικής, ώστε να μην έχουν προκαταλήψεις. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, στη θέα ενός καλλιτεχνικού αριστουργήματος, ενεργοποιείται η ίδια περιοχή του εγκεφάλου που "ανάβει" και στις περιπτώσεις των συναισθημάτων έρωτα με το άλλο φύλο, αλλά και κατά τη λήψη ναρκωτικών. Ο κοινός "παρονομαστής" είναι μια χημική ουσία, ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη, που εμπλέκεται άμεσα στο νευρωνικό "κύκλωμα της ηδονής", προκαλώντας αισθήματα έντονης ευχαρίστησης στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες έδειξαν στους εθελοντές διαδοχικά, κάθε δέκα δευτερόλεπτα, μια σειρά από εικόνες 28 έργων τέχνης -μεταξύ αυτών, μερικών διάσημων πινάκων- και διαπίστωσαν ότι αυξανόταν αμέσως μέχρι 10% η ροή του αίματος σε εκείνες τις εγκεφαλικές περιοχές ("κέντρα ανταμοιβής") που σχετίζονται με τη ρομαντική αγάπη. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ντοπαμίνη (η ουσία που κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν όμορφα, όταν αυξάνει η ποσότητά της μετά από ένα ερέθισμα) προκαλεί μια άμεση ηδονική ευχαρίστηση στο νου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, από όλους τους πίνακες, τη μεγαλύτερη επίδραση (αύξηση ντοπαμίνης και πρόκληση ευχαρίστησης) είχαν στους εθελοντές οι πίνακες του Βρετανού Τζον Κόνσταμπλ και του Ιταλού Γκουίντο Ρένι, την μικρότερη οι πίνακες του Ιερώνυμου Μπος, ενώ κάπου ανάμεσα βρισκόταν η επίδραση από τους πίνακες του Μονέ, του Σεζάν, του Ρέμπραντ και του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Όπως είπε ο Ζέκι, η πρόκληση ευχαρίστησης στον εγκέφαλο μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε είδος ζωγραφικής (τοπία, νεκρή φύση, αφηρημένη τέχνη, πορτρέτα κ.α.). "Η αντίδραση είναι άμεση. Η ροή του αίματος αυξάνει κατ' αναλογία με το πόσο αρέσει ένας πίνακας. Η επίδραση είναι ανάλογη με αυτή που προκαλείται, όταν κοιτάζεις κάποιον που αγαπάς. Διαπιστώνουμε, έτσι, ότι η τέχνη προκαλεί ένα όμορφο αίσθημα απευθείας στον εγκέφαλο", πρόσθεσε.

Η μελέτη - που θα δημοσιευτεί εντός του 2011 σε επιστημονική περιοδικό- επιβεβαιώνει επιστημονικά τη σημασία της ποιοτικής Τέχνης για την ψυχική ευημερία και τη νοητική υγεία των ανθρώπων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η Τέχνη (μουσική, ζωγραφική κ.α.) μπορεί να μειώσει τον πόνο των ασθενών στα νοσοκομεία και να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάνηψή τους. Για αυτό το λόγο, κατά τον Ζέκι, η Τέχνη πρέπει να είναι, όσο το δυνατό, πιο ανοικτή και διαθέσιμη στο ευρύ κοινό και να μην πέφτει θύμα περικοπών των προϋπολογισμών.

www.nooz.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!