Αυξάνεται η ταχύτητα των ανέμων της Γης

Μια αργή αλλά σταθερή αύξηση της ταχύτητας των ανέμων πάνω από τους ωκεανούς στη διάρκεια των τελευταίων 23 ετών διαπιστώνει μια νέα έρευνα. Και παρότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί έναν από τους βασικούς υπόπτους, οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι είναι η κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για τους ισχυρότερους ανέμους.

Το φαινόμενο που παρατηρείται μπορεί απλώς να αποτελεί μέρος ενός φυσικού και μακροχρόνιου κύκλου, που αυξάνει ή μειώνει τις ταχύτητες των ανέμων στη διάρκεια πολλών δεκαετιών, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ωστόσο, αν οι άνεμοι συνεχίσουν να ενισχύονται με το ρυθμό αυτό, οι τυφώνες θα γίνουν πολύ περισσότερο καταστροφικοί στα μέσα του αιώνα που διανύουμε. Επίσης, επιπλοκές θα προκύψουν και για τις παράκτιες και τις υπεράκτιες κατασκευές, για τις οποίες θα χρειαστεί να αλλάξει ο σχεδιασμός τους.

«Ενδέχεται να παρατηρούμαι προς τα πάνω αύξηση, που στο μέλλον θα μειωθεί ξανά», δηλώνει ο Ίαν Γιουνγκ, φυσικός ωκεανογράφος του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας στην Καμπέρα. «Ωστόσο, το γεγονός ότι το παρατηρούμε αυτό σε παγκόσμια βάση - και στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο - δείχνει ότι μπορεί να είναι μια μακροχρόνια τάση παρά μια ταλάντωση».

Οι άνεμοι πάνω από τους ωκεανούς επηρεάζουν άμεσα το ύψος των κυμάτων και δορυφόροι σε τροχιά τα παρακολουθούν τακτικά και τα δύο. Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για αυτές τις μετρήσεις, καθώς θεωρείται ότι επηρεάζουν την εναλλαγή θερμότητας και αερίων μεταξύ νερού και ουρανού. Οι άνεμοι επίσης επηρεάζουν τη συχνότητα και την ισχύ μεγάλων καταιγίδων.

Σειρά ερευνών έχει καταδείξει την τάση της αυξανόμενης ταχύτητας των ανέμων τις τελευταίες 2 δεκαετίες, αλλά όλες έχουν εστιάσει σε συγκεκριμένα τμήματα του πλανήτη. Η τελευταία έρευνα αφορά το σύνολο του πλανήτη, με τους ερευνητές να συλλέγουν δεδομένα δορυφόρων από το 1985 έως το 2008. Ακολούθως, χρησιμοποίησαν 5 ανεξάρτητες στατιστικές τεχνικές για να συνδυάσουν, να βαθμονομήσουν και να υπολογίσουν τις καταγραφές. Και οι 5 τεχνικές είχαν τα ίδια αποτελέσματα.

Παρά τις μεγάλες εποχικές αποκλίσεις, η μέση ταχύτητα των ανέμων πάνω από τους ωκεανούς δεν έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες 2 δεκαετίες, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science. Οι ταχύτητες των ποιο γρήγορων ανέμων, ωστόσο, έχει αυξηθεί κατά περίπου 25%. Οι τάσεις αυτές είναι περισσότερο έντονες στο νότιο ημισφαίριο.

Με την πάροδο του χρόνου, οι μικρές αυξήσεις προστίθενται και, για παράδειγμα, στις ακτές της νότια Αυστραλίας το υψηλότερο 1% των κυμάτων έχει φτάσει από 5 στα 6 μέτρα. Οι πιο έντονοι άνεμοι φυσούν με ταχύτητα 10% μεγαλύτερη από πριν.

Οι συνεχιζόμενες αλλαγές στις πιο ακραίες συνθήκες μπορεί να έχουν τεράστιες συνέπειες, σύμφωνα με τον Μαρκ Ντόνελαν, ωκεανογράφο του πανεπιστημίου του Μαϊάμι στη Φλόριντα. Αν οι άνεμοι συνεχίσουν να γίνονται πιο γρήγοροι με τους ίδιους ρυθμούς τα επόμενα 50 χρόνια, για παράδειγμα, οι καταστροφικές συνέπειες ενός τυφώνα κατηγορίας 5 θα πολλαπλασιαστούν.

tvxs.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!