Άρθρο Δ. Γάκη: Τουριστική ανάπτυξη στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου

Η ανάπτυξη στο Αιγαίο, δεν αφορά μόνο τους μεγάλους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς...

Η ανάπτυξη στην περιφέρεια δεν μπορεί να προχωρήσει «μονοδιάστατα», χωρίς να λαμβάνει υπόψη την πολυμορφία και τη διαφορετικότητα στη νησιωτική χώρα. Οι «ευαίσθητες» νησιωτικές οικονομίες θα συνεχίζουν να «ταλαντεύονται» χωρίς άσκηση νησιωτικής πολιτικής με ουσία και μακροχρόνιο προγραμματισμό.
Χωρίς στρατηγικό σχέδιο για το Αιγαίο, ανάπτυξη δεν γίνεται. Ούτε με συρρίκνωση κρατικών δομών, υποβάθμιση της ακτοπλοΐας και απαξίωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.. Χρειάζεται αλλαγή του τουριστικού μοντέλου, που να βασίζεται στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, στη γεωγραφική ιδιαιτερότητα σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και οι συγκοινωνίες (με ορθολογικό σχεδιασμό που να βασίζεται στο μεταφορικό ισοδύναμο και να διασφαλίζει την προσιτή και αξιόπιστη ενδονησιωτική επικοινωνία).
Στο πλαίσιο αυτό, έρχεται ο δικός μας προγραμματικός λόγος για να δώσει την προοπτική ανάπτυξης των νησιών. Με συγκεκριμένους άξονες δράσεις. Οι ήπιες μορφές τουρισμού, η ενεργειακή αυτονομία, η συνέργεια τουρισμού-πολιτισμού, η ανάδειξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής (βιολογικά προϊόντα, οίνοι ΠΟΠ, κ.ά.) και η ιδιαίτερη – νησιωτική - «έξυπνη» εξειδίκευση στον τουρισμό, είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας. Το ίδιο σημαντικές και οι «κόκκινες γραμμές» μας στις υποδομές – τα αναπτυξιακά μας εργαλεία. Το σταμάτημα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, των μεταφορικών υποδομών – περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια - του αιγιαλού και των παραλιών, είναι υποχρέωση μας. Όπως και η άσκηση συνετούς φορολογικής πολιτικής. Δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά.
Τουρισμός στα μικρά νησιά
Η «νησιωτικότητα», αφορά ειδικά στα νησιά της «άγονης» γραμμής, τα μικρά ακριτικά νησιά του Αρχιπελάγους. Στις προτεραιότητές μας, η δημιουργία ενός πρότυπου ανάπτυξης – ενός «χάρτη ανάπτυξης» για τα μικρά νησιά που θα αξιοποιεί αποτελεσματικά τις υποδομές και θα εξασφαλίζει την ισόρροπη και αειφορική σχέση της τουριστικής δραστηριότητας με το φυσικό περιβάλλον, θα αναπτύσσει και θα ενισχύσει τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τουριστικής εμπειρίας, θα στηρίζει την πρωτοβουλία και την καινοτομία των μικρών επιχειρηματιών - θα προσφέρει δηλαδή ένα σταθερό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους.
Κύρια σημεία για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη:
- Αξιοποίηση των φυσικών πόρων των νησιών.
- Ειδικές τουριστικές υποδομές (όπως μαρίνες).
- Προστασία / διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων
- Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη δικτύωση των χώρων πολιτισμού των νησιών του Αρχιπελάγους
- Αγροτική παραγωγή και ειδικές / εναλλακτικές μορφές τουρισμού (περιηγητικό, τον αθλητικό, πολιτιστικό, αναρριχητικός κ.ά.)
- Εκπαίδευση των εργαζομένων
- Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με το θαλάσσιο τουρισμό, με την ευέλικτη - για τον τουρισμό - πολιτική θεωρήσεων εισόδου.
Οι θεσμικές αυτές πρωτοβουλίες για νησιωτική χώρα, θα μπορούν κάλλιστα να ενταχθούν στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προτείνει το οικονομικό μας πρόγραμμα (Τράπεζα ειδικού σκοπού) και σε δράσεις στο πλαίσιο της «νέας προγραμματικής περιόδου 2014-20» (νέο ΕΣΠΑ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εδραιώσει την εμπιστοσύνη των νησιωτών στην αναπτυξιακή πολιτική του κράτους. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δώσουμε όραμα και ελπίδα στην κοινωνία. Με το πρόγραμμά μας, ανοίγουμε δρόμους για να αποκτήσει η οικονομία δυναμική, η κοινωνία προοπτική και η χώρα μέλλον. Για να έχει νόημα η έννοια της «νησιωτικότητας» στο Αιγαίο.
-.-


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!