Το τρίποντο του Πρωθυπουργού ... γράφει ο Γιάννης Ρώτας

Αποδεικνύεται εξαιρετικά ευφυής ο νέος Πρωθυπουργός, εάν βεβαίως επαληθευθούν οι φήμες για την υποψηφιότητα στην Προεδρία της Δημοκρατίας του κ. Αβραμόπουλου.

Εφ' όσον λοιπόν επαληθευθούν οι φήμες, εκμεταλλευόμενος ο Πρωθυπουργός την άκρατη δίψα για αξιώματα, καθώς και την μωρία του κ. Αβραμόπουλου, θα κατισχύσει ταυτοχρόνως δύο περιφανείς νίκες εις βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ίσως περιφανέστερες της νίκης των πρόσφατων εκλογών.
Το πρώτο μεγάλο λάθος του κ. Σαμαρά υπήρξε ο ορισμός του κ. Αβραμόπουλου στην θέση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί της κ. Μπακογιάννη, λάθος το οποίο θα πληρώσει η χώρα, ο ίδιος, η παράταξη του και το ευρωπαϊκό κόμμα της κεντροδεξιάς (EPP).
Ανακοινώνοντας η κυβέρνηση την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας του κ. Αβραμόπουλου, θέτει την αξιωματική αντιπολίτευση σε εξαιρετικά δυσμενή θέση άμυνας, διότι ο κ. Αβραμόπουλος συνεχίζει να είναι αντιπρόεδρος της παράταξης και ως εκ τούτου θα είναι υποχρεωμένη ή να επιμείνει στην υποψηφιότητα του κ. Δήμα, προσπαθώντας να αποδείξει ότι η επιλογή της ήταν ορθή εξ αρχής και να καταψηφίσει την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της ή να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου και να καταστεί περίγελος στα μάτια των ψηφοφόρων της, συρόμενη πίσω από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Υπάρχει βέβαια και ένα ακόμη χειρότερο σενάριο, να διχαστεί η παράταξη και οι μισοί να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα του κ. Δήμα και οι άλλοι μισοί την υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου.
Η άλλη περιφανής νίκη του Πρωθυπουργού κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά στην αποχώρηση του κ. Αβραμόπουλου από την θέση του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέση την οποία μόλις κατέλαβε με πενταετή θητεία (2014-19). Η αποχώρησή του στερεί την αξιωματική αντιπολίτευση από την παρουσία δικού της στελέχους στο Κολέγιο των Επιτρόπων καθ' όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποδυναμώνει την εκπροσώπηση της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς (EPP) στο σώμα των επιτρόπων, ενώ ταυτόχρονα θα καταλάβει από καραμπόλα, θέση επιτρόπου ένα στέλεχος του κόμματος European Left, που μέχρι σήμερα δεν εκπροσωπείτο στο Κολέγιο των Επιτρόπων, διότι καμία χώρα δεν είχε εκλέξει αριστερή κυβέρνηση. Ίσως δε να είναι και η πρώτη φορά που στέλεχος του κόμματος European Left θα καταλάβει θέση επιτρόπου.
Η σημερινή σύνθεση του Κολεγίου των Επιτρόπων (27 επίτροποι ένας από κάθε χώρα μέλος, συν τον πρόεδρο της Commission), αποτελείται από 14 επιτρόπους του κόμματος της κεντροδεξιάς (EPP), 8 από το κόμμα των σοσιαλιστών (PES), 5 από το κόμμα των φιλελευθέρων (ALDE) και 1 από το κόμμα των συντηρητικών (AECR).
Όμως το λάθος του κ. Σαμαρά θα πληρώσει και η χώρα. Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη, επέτρεψαν την ανάθεση του χαρτοφυλακίου εσωτερικών υποθέσεων και μετανάστευσης στον Έλληνα Επίτροπο, ενός από τα σοβαρότερα χαρτοφυλάκια της commission. Μετά την αποχώρηση του κ. Αβραμόπουλου και την τοποθέτηση ενός στελέχους της European Left, ως επιτρόπου εκ μέρους της Ελλάδας, είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να διατηρήσει η χώρα ένα τόσο σοβαρό χαρτοφυλάκιο.

Ερμούπολη, 31 Ιανουαρίου 2015

Γιάννης Α Ρώτας
Οικονομολόγος

 

πηγή: http://www.tominews.gr

 


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!