Τέσσερις μήνες «φωτιά» με πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις ... Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Τη συμφωνία για τετράμηνη παράταση του προγράμματος, που πήρε «σάρκα και οστά» αργά το βράδυ της Παρασκευής μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και «κλείδωσε» με την αποστολή της λίστας των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, επικύρωσε χθες το Eurogroup.

Το σημείο αυτό αποτελεί έναρξη μιας ιδιαίτερα δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, με επόμενο μεγάλο σταθμό τον Απρίλιο, καθώς πρέπει να εξειδικευθεί και να ποσοτικοποιηθεί το πλαίσιο των παρεμβάσεων που αποτέλεσε τη βάση για τη συμφωνία της τετράμηνης παράτασης.

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να τονίζει χθες πως ξεκινούν, άμεσα, οι συζητήσεις, σε πλαίσιο πάντως ιδιαίτερα ασφυκτικό, αφού σε ταμειακή βάση, η χώρα θα κινείται τον Μάρτιο, σε «κόκκινη ζώνη». Καταρχήν θετικοί, αλλά με σαφείς επιφυλάξεις, εμφανίστηκαν χθες ο Μ. Ντράγκι και η Κρ. Λαγκάρντ.

Σε πιο επιεική τόνο η Κομισιόν χαρακτήρισε την ελληνική λίστα «επαρκώς περιεκτική, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο έναρξης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», καλώντας τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διερύνουν περαιτέρω τη λίστα.

Κερδίσαμε χρόνο
«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» για τους επόμενους τέσσερις μήνες, σχολίαζε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως η εντολή στις διαπραγματεύσεις ήταν για συμφωνία και όχι για ρήξη. Έχουμε συμφωνήσει σε ένα κείμενο που επιδέχεται ερμηνειών, χωρίς να μας επιβάλλει όσα μας επέβαλε το προηγούμενο πακέτο, σχολίαζε ο ίδιος αξιωματούχος, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο και επισημαίνοντας πως τους επόμενους τέσσερις μήνες «πρέπει να δώσουμε ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας» για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διαφθορά στο Δημόσιο.

Χρηματοδότηση 
Η ίδια πηγή επισήμανε πως προτεραιότητα από σήμερα είναι πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας που δεν καλύπτεται από τη συμφωνία έως τώρα, με την ελληνική πλευρά να διατηρεί στο τραπέζι τις επιλογές αύξησης του πλαφόν των εντόκων γραμματίων, ενώ διαπραγματεύεται και την καταβολή των 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και απευθείας από την ΕΚΤ προς το ΔΝΤ. Πρέπει να σημειωθεί πως τον Μάρτιο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ 1,6 δισ. ευρώ, αλλά και να αναχρηματοδοτήσει περίπου 3 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων, ενώ χρειάζεται επιπλέον 800 εκατ. ευρώ σε τόκους τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών τα πράγματα σε ταμειακή βάση, τον Μάρτιο, είναι δύσκολα, καθώς αξιοποιούνται στο μέγιστο πλέον όλες οι διαθέσιμες πηγές για τη διαχείριση των αναγκών ρευστότητας, όπως τα διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Μορατόριουμ 4 μηνών 
Ο ίδιος παράγοντας περιέγραφε ένα άτυπο μορατόριουμ, διάρκειας τεσσάρων μηνών κατά το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και οι θεσμοί δεν θα επιμείνουν στη λήψη μέτρων, υφεσιακού χαρακτήρα. Επίσης δήλωσε πως χθες ήταν η αρχή μιας νέας διαδικασίας, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι ακόμη γνωστό πώς θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις. Βασικό όφελος εκτιμούσε πως είναι ότι κερδίσαμε χρόνο και έγινε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού:

• Διαχωρίστηκε η δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο.

• Ακυρώνεται, το e-mail Χαρδούβελη και οι αναφορές σε μειώσεις συντάξεων, επιβολή ΦΠΑ στα νησιά, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την τετράμηνη παράταση.

• Υπάρχει αναφορά σε πιο επιεική στάση για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς επίσης και αναφορά σε μελλοντικές κινήσεις για το χρέος. Χθες ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως η Ευρώπη θα μπορούσε να εξετάσει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, στη βάση της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012, εφόσον η Ελλάδα ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια. Κάτι που όπως ξεκαθάρισε, δεν έχει ακόμη συμβεί.

• Σχετικά με την επιστροφή στις αγορές, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε πως θα μπορούσε να συμβεί με τρεις προϋποθέσεις: Να υπάρξει απόφαση αναδιάρθρωσης του χρέους, να διασφαλιστεί η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και ένα ευρύ επενδυτικό πακέτο από την ΕΤΕπ.

Μέρκελ
Την Παρασκευή αναμένεται να αποφανθεί η γερμανική Βουλή επί της παράτασης της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, ενώ χθες η Αγκ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της παράτασης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, προειδοποιώντας όμως πως η προσπάθεια δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει. Υποστήριξε δε πως η ελληνική κυβέρνηση σταδιακά αποδέχεται την πραγματικότητα, αλλά οι διαπραγμα- τεύσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν.

πηγή: http://www.imerisia.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!