Ο Γιάννης Α. Ρώτας για απελευθέρωση ενέργειας: «Μα δεν θυμόμαστε τίποτα ;;;»

Μα δεν θυμόμαστε τίποτα ;;; Πολύς λόγος και υπερβάλλων λαϊκισμός ξεκίνησε πάλι για τη μικρή ΔΕΗ, την μεγάλη ΔΕΗ, κλάμα για να μην χαθούν τα ρετιρέ της συνδικαλιστικής ηγεσίας, όπως έλεγε ο συχωρεμένος ο Ανδρέας ο Παπανδρέου, κλάμα για να μην χαθεί η εξάρτηση των πελατών (υπαλλήλων και καταναλωτών) από το πολιτικό μας σύστημα, κλάμα του συνόλου της πολιτικής νομενκλατούρας ώστε να μην χαθούν τα πρόβατα και μετά που θα βρίσκει ισχύ ο τσομπάνης να τα διαφεντεύει και να τα καπηλεύεται.
Αν αυτά που περιγράφονται στη συνέχεια είχαν συμβεί πριν 50 ή 100 χρόνια, θα μπορούσε να λεχθεί ότι δεν έχουν μεταφερθεί σ' εμάς όπως πραγματικά έγιναν και ως εκ τούτου μπορούν να θεωρηθούν ως αναξιόπιστα. Πως όμως είναι δυνατόν να ξεχνάμε τόσο εύκολα γεγονότα και εξελίξεις που συνέβησαν μόλις πριν από 10 ή 15 χρόνια και τα έχουμε ζήσει όλοι. Πως είναι δυνατόν να λαϊκίζουμε με τόση ευκολία για θέματα που αποδεδειγμένα έχουν βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας, για υπηρεσίες που απολαμβάνουμε με χαμηλότερες τιμές και που την κακή ποιότητά τους και την ακρίβεια για την απόκτησή τους την έχουμε όλοι ζήσει μόλις χθες.
Πόσο κοινωνικό κεφάλαιο δεν αναλώσαμε προκειμένου να πεισθούμε (όχι όλοι βέβαια) ότι είναι προς το συμφέρον του συνόλου της κοινωνίας να απελευθερωθούν από τον κρατικό (πελατειακό) μηχανισμό οι τηλεπικοινωνίες και να ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΤΕ. Μήπως και τότε δεν υπήρξε έξαρση λαϊκισμού γύρω από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.
Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως συνεχίζει να πηγαίνει βήματα μπροστά αυτή η χώρα, έστω και κι αν αυτά είναι σημειωτόν.
Παρά τις αντιστάσεις τότε, όπως και τώρα, ευτυχώς για όλους εδέησε να απελευθερωθούν οι τηλεπικοινωνίες. Να δούμε όμως τι συνέβη μετά την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών;; Σε παρακαλάνε να κάνεις σύνδεση, αντί να παρακαλάς το μονοπώλιο και να περιμένεις μέχρι και 5 χρόνια να σε συνδέσουν (εκτός κι αν είχες την πρόνοια να μεριμνήσεις για γενναίο φακελάκι). Μειώθηκαν οι τιμές περίπου 47%. Μικρομεσαία επιχείρηση 5 στελεχών με γραφείο στη Σύρο, πλήρωνε το 2000 ετησίως στον ΟΤΕ 1.897.435 δρχ. προ ΦΠΑ, ήτοι 5.568,41 €. Η ίδια επιχείρηση έχοντας έδρα στη Σύρο και γραφείο στη Ρόδο με 13 στελέχη, πλήρωνε ετησίως το 2009 στον ΟΤΕ 3.785,88 € προ ΦΠΑ. Ας μην μιλήσουμε βέβαια για σύγκριση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΟΤΕ το 2000 και το 2009.
Είναι πραγματικά κρίμα να υπάρχουν ακόμη συμπολίτες μας οι οποίοι συνεχίζουν να λειτουργούν εις βάρος των συμφερόντων τους και να πείθονται από όσους μετά μανίας προσπαθούν να διατηρήσουν τα ρετιρέ, το πελατειακό σύστημα των πολιτικών και την οικονομική εκμετάλλευση εκ μέρους των κρατικών μονοπωλίων, με μοναδικό στόχο να διατηρήσουν για τους εαυτούς τους την πολιτική ισχύ για να διαφεντεύουν τους απλούς καταναλωτές.
 
Γιάννης Α. Ρώτας
Οικονομολόγος

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!