Εισήγηση του Επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχάλη Κόκκινου στο συνέδριο με θέμα «Η εκπαίδευση διδασκόντων στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης / δεύτερης γλώσσας».

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, στο Αρσάκειο Μέγαρο, στην Αθήνα, έγινε το τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ΓΛΩΣΣΑ 2» με θέμα «Η εκπαίδευση διδασκόντων στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης / δεύτερης γλώσσας OnLine - πρόγραμμα ΓΛΩΣΣΑ 2». 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία χρηματοδοτήθηκε με Ευρωπαϊκά Κονδύλια μέσω της Ιταλικής Πολιτείας και θα γίνει προσπάθεια διασύνδεσης και πιστοποίησης της με το Ελληνικό Κράτος μέσω του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Ο Επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλης Κόκκινος μίλησε με θέμα  «Η Ελληνική γλώσσα ως μέσο διάδοσης του Ελληνικού πολιτισμού για την Ευρώπη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης». Επίσης ενημέρωσε για την θετική πορεία της πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Όλα ξεκίνησαν, όσον αφορά στο πρόγραμμα ΓΛΩΣΣΑ 2, με την πρωτοβουλία της Ομοσποδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και του Ελληνικού Μορφωτικού Κέντρου στο Μιλάνο.

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού  (Centro Ellenico di Cultura)  προέρχεται από την Ελληνική Κοινότητα στο Μιλάνο (1982) και εκφράζει την Ελληνική  συμβολή στην πολιτιστική κοινωνία της πόλης. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός νομικά αναγνωρισμένος, του οποίου κύριος σκοπός είναι η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στην περιοχή της Λομβαρδίας και, ευρύτερα, στην υπόλοιπη Ιταλία. Μια βασική δημόσια υπηρεσία του «Centro Ellenico di Cultura» είναι το Σχολείο της Ελληνικής Γλώσσας για Ιταλούς μαθητές.Το σχολείο προσφέρει τρία επίπεδα (βασικό, μεσαίο και προχωρημένο), περιλαμβάνει 10 τμήματα (15 μαθητές στο καθένα) και συνολικά 150 μαθητές ετησίως. Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από 8 καθηγητές. Από το 2004, το Σχολείο αποτελεί επίσημο χώρο πιστοποίησης της γνώσης της ελληνικής γλώσσας στο πλαίσιο του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (CGL).

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου κ. Δημήτριος Φέσσας, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «GLOSSA 2» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της  Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και της Ελληνικής Κοινότητας Μιλάνου και του Ελληνικού Μορφωτικού Κέντρου στο Μιλάνο, εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τον Επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλη Κόκκινο για την όλη στήριξη της πρωτοβουλίας και του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Μέλους του Ελληνικού Μορφωτικού Κέντρου του Μιλάνου.

Ο καθηγητής κ. Δημ.Φέσσας ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο για την προσπάθεια του Ελληνικού Μορφωτικού Κέντρου Μιλάνου και την πορεία του προγράμματος εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας στο Μιλάνο.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να μεταφερθεί η εμπειρία του ερευνητικού προγράμματος ΓΛΩΣΣΑ 2, ώστε να αξιοποιηθεί η Ελληνική ως παράδειγμα και να παρουσιαστεί η μεθοδολογία για τη διδασκαλία online και άλλων λιγότερο διαδεδομένων ευρωπαϊκών γλωσσών.

Στη βάση αυτής της μεθοδολογίας οργανώθηκε η κατάρτιση διδασκόντων την ελληνική σε διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης γλωσσών, με βάση την Πρακτική Εξάσκηση. Αξιοποιήθηκε μια πρωτότυπη τεχνική σε τρεις φάσεις: εργαστήρια κατάρτισης μεντόρων και καθηγητών δια ζώσης, διαδικτυακή κατάρτιση διδασκόντων με παρατήρηση online σύγχρονων και ασύγχρονων μαθημάτων ελληνικής, καθώς και πρακτική εξάσκηση σε μαθητές επιπέδου Β1, με την υποστήριξη των μεντόρων τους. Σημαντικός στόχος των συντελεστών είναι η προβολή της Ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό και η κατάρτιση διδασκόντων στην Ελληνική και άλλες γλώσσες online.

Τα θέματα της πιστοποίησης μέσω του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας υπήρξαν και το θέμα της δίωρης συνάντησης συνεργασίας που είχαν, μετά το πέρας του συνεδρίου, ο Επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλης Κόκκινος με το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και υπεύθυνο του προγράμματος κ. Δημ. Φέσσα.

Για να παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου, μπορείτε κάνοντας κλικ στο https://www.youtube.com/watch?v=0ZiWcfYPJWU&sns=fb να δείτε το σχετικό βίντεο και συγκεκριμένα να ακούσετε την εισήγηση του Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλη Κόκκινου από το 1.10.00 λεπτό έως το 1.37.00 λεπτό του βίντεο. 


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!