Στην Κάλυμνο οι αγώνες σκανταλόπετρας

Η Κάλυμνος θα φιλοξενήσει τους Αγώνες Ελεύθερης Κατάδυσης με Σκανταλόπετρα απο τις 22 έως τις 26 Αυγούστου. Ο Σύλλογος Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του Δήμου Καλυμνίων, της Ενωσης Ξενοδόχων Καλύμνου, την Apnea Academy Competition, την Apnea Evolution Hellas και τη στήριξη της ιταλικής Ομοσπονδίας (F.I.P.S.A.S.). Στη διάρκεια τ...

Η Κάλυμνος θα φιλοξενήσει τους Αγώνες Ελεύθερης Κατάδυσης με Σκανταλόπετρα απο τις 22 έως τις 26 Αυγούστου. Ο Σύλλογος Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του Δήμου Καλυμνίων, της Ενωσης Ξενοδόχων Καλύμνου, την Apnea Academy Competition, την Apnea Evolution Hellas και τη στήριξη της ιταλικής Ομοσπονδίας (F.I.P.S.A.S.). Στη διάρκεια των αγώνων θα επιχειρηθούν παγκόσμια ρεκόρ κατάδυσης από τα μεγάλα αστέρια του αθλήματος.

Η σκανταλόπετρα

Η σκανταλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας, συνήθως από γρανίτη ή μάρμαρο, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα, βάρους 6 έως 14 κιλά, το οποίο οι σφουγγαράδες μας χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα ως βοηθητικό μέσον κατάδυσης.

   Ο τρόπος αυτός κατάδυσης για σφουγγάρια ήταν διαδεδομένος σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως στην Κάλυμνο μέχρι τη δεκαετία του ’60, όπου μετά αντικαταστάθηκε με το σκάφανδρο, το φερνέζ, τον ναργιλέ κλπ.

  Μια γνωστή κατάδυση παγκοσμίως είναι του Γ. Χατζή όπου στις 14 Ιουλίου του 1913 στον κόλπο Πηγάδια της Καρπάθου με μια πέτρα 14 κιλών στα χέρια, ανέσυρε την χαμένη άγκυρα του Ιταλικού θωρηκτού “Regina Margherita”, από βάθος 83μ. Ο απνεϊστής – σφουγγαράς, γυμνός, κρατά την πέτρα η οποία είναι δεμένη σε μια τρύπα στην άκρη της, με ένα μακρύ σχοινί που ξετυλίγεται από τη βάρκα κατά την κατάδυση και μαζεύεται κατά την ανάδυση.

πληροφορίες και απο:vimatisko.gr

Πηγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!