Ο ίδιος ο Γκάλοπ σχεδίασε το πρώτο ελληνικό «γκάλοπ»!

Δέκα χρόνια περίπου μετά τις «κουκουβάγιες» (σκωπτικός χαρακτηρισμός των διεθνών παρατηρητών στις εκλογές του 1946 επειδή έφεραν στο πέτο σήμα με την κουκουβάγια) οι Αμερικανοί? ξανάρχονται στην Ελλάδα για σφυγμομετρήσεις. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 1957 διενεργεί μια ευρύτερη ευρωπαϊκή έρευνα. Σκοπός της η εκτίμηση της στάσης απέναντι στις ΗΠΑ, το Ν...
Δέκα χρόνια περίπου μετά τις «κουκουβάγιες» (σκωπτικός χαρακτηρισμός των διεθνών παρατηρητών στις εκλογές του 1946 επειδή έφεραν στο πέτο σήμα με την κουκουβάγια) οι Αμερικανοί? ξανάρχονται στην Ελλάδα για σφυγμομετρήσεις. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 1957 διενεργεί μια ευρύτερη ευρωπαϊκή έρευνα. Σκοπός της η εκτίμηση της στάσης απέναντι στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, καθώς και διεθνών ζητημάτων στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Δεν στόχευε στην πρόβλεψη εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά στην καταγραφή τάσεων και αντιλήψεων. Πραγματοποιήθηκε το Μάιο-Ιούνιο και επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά. Αν τότε συσχετίστηκε με τις εκλογές του 1958, όταν η ΕΔΑ αναδείχτηκε αναπάντεχα αξιωματική αντιπολίτευση, είναι άγνωστο.

Τη συνολική ευθύνη για την αμερικανική έρευνα είχε ο «πατέρας» των δημοσκοπήσεων Τζορτζ Γκάλοπ και η διεξαγωγή της ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Ερευνών Επικοινωνίας. Το ελληνικό Ινστιτούτο λειτουργούσε ήδη από το 1952, στο πλαίσιο της διαφημιστικής εταιρείας ΑΔΕΛ του Χρυσόστομου Παπαδόπουλου - από τους πρωτοπόρους του τομέα στην Ελλάδα. Τα προηγούμενα χρόνια είχε πραγματοποιήσει έρευνες αγοράς, σε ειδικό κοινό (π.χ. φοιτητές) για κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.

Την εποπτεία της έρευνας ανέλαβε ο Γ. Κωστόπουλος (κατοπινά επικεφαλής ερευνών της ICAP και καθηγητής στην Ανωτάτη Βιομηχανική), ενώ τα ερωτηματολόγια που εστάλησαν από τις ΗΠΑ συμπλήρωναν φοιτητές. Η τελική επεξεργασία της έρευνας έγινε από Αμερικανούς. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Έλληνα επόπτη «η έρευνα με τον κωδικό αριθμό GR1 κάλυψε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, μ΄ ένα δείγμα περίπου 1.400 ερωτηματολογίων». Σύμφωνα με τον ίδιο σημείωσε επιτυχία και απέσπασε συγχαρητήρια από τον ίδιο τον Γκάλοπ.

Η έρευνα ως τώρα ήταν γνωστή μόνο από σχόλια για την παρουσία Αμερικανών ειδικών τότε στην Ελλάδα. Σχετικά πρόσφατα εντοπίστηκε στ΄ αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά δεν έχει αποτελέσει ακόμη αντικείμενο δημοσίευσης.

Με βάση την εμπειρία που απέκτησε το 1957 και 1958 το ελληνικό ΙΕΕ συνεργαζόμενο με το Ινστιτούτο Γκάλοπ, θα επιχειρηθεί ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του 1961 (τις γνωστές εκλογές βίας και νοθείας του Κ. Καραμανλή) η πρώτη δημοσκόπηση πρόβλεψης αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τον Γ. Κωστόπουλο η «έρευνα έγινε μόνο στην περιφέρεια Αθηνών-Περιαιώς για πειραματικούς καθαρά λόγους, με τυχαία δειγματολειψία και τη μέθοδο της περιφερόμενης κάλπης. Τ΄ αποτελέσματα της δημοσκόπησης και τα πραγματικά των εκλογών είχαν μια εκπληκτική προσέγγιση (αν αφαιρούσε κανείς τ΄ αποτελέσματα των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων που υπάγονται στον Πειραιά και όπου για τεχνικούς λόγους δεν πήγαν ερευνητές». Πάντως τ΄ αποτελέσματα δεν είδαν το φως της δημοσιότητας ούτε τότε ούτε αργότερα. Επιπλέον τ΄ αρχεία της έρευνας, όπως και άλλων δημοσκοπήσεων του ίδιου φορέα, έχουν καταστραφεί.

Ερευνες
Το επόμενο διάστημα το ΙΕΕ θ΄ αρχίσει να διενεργεί δημοσκοπικές έρευνες. Έτσι λίγο πριν από τις εκλογές του 1963 δημοσιεύονται στον Τύπο και ειδικά στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αποσπασματικά διάφορα ευρήματα (συχνότητα εκκλησιασμού, κοινωνικές ασφαλίσεις κ.ά.). Αν περιλαμβανόταν και προβλέψεις εκλογικού αποτελέσματος, παραμένει άγνωστο. Ούτε γνωρίζουμε για λογαριασμό ποιου πραγματοποιούνταν.

Ξέρουμε, όμως, ότι αμέσως ύστερα από εκείνες τις εκλογές, όταν η Ένωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου νίκησε, αλλά χωρίς ν΄ αποσπάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, «παραγγελιοδόχος» ήταν η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Ανέθεσε στο ΙΕΕ τη διεξαγωγή μηνιαίων πολιτικών ερευνών στην περιοχή της πρωτεύουσας. Οι έρευνες αυτές με αντικείμενο την πολιτική στάση και τις προτιμήσεις των πολιτών θα συνεχίζονταν μέχρι την επιβολή της δικτατορίας του 1967. Οπως σημειώνει ο Ηλ. Νικολακόπουλος «είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από τις έρευνες αυτές δεν δημοσιεύτηκε την εποχή εκείνη, τουλάχιστον ως προς το τμήμα της, που αφορούσε πολιτικές προτιμήσεις του εκλογικού σώματος». Πώς αξιοποιήθηκαν δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία, με οδηγό την πορεία της χώρας εκείνη την περίοδο προς τη χούντα και το σφράγισμα της Βουλής.

Ελάχιστα τα ίχνη τους έως τις μέρες μας

Παράλληλα με το ΙΕΕ του Χρ. Παπαδόπουλου δραστηριοποιείται στο χώρο των δημοσκοπήσεων και το Ελληνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Ερεύνης Αγοράς. Πραγματοποεί έρευνες στην περιφέρεια της πρωτεύουσας τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 1964,όταν η ΕΚ του Γ. Παπανδρέου σημειώνει σαρωτική νίκη. Αλλά και για τις δημοτικές εκλογές του 1964 στην Αθήνα.

Ούτε αυτές, όμως, δημοσιεύτηκαν. Η μοναδική προδικτατορική σφυγμομέτρηση, που είναι εν μέρει γνωστή, θα δημοσιευτεί με δέκα χρόνια καθυστέρηση (το 1977 στο περιοδικό ΑΝΤΙ). Όταν πια θ' αρχίζει και η καθαυτό πορεία των ελληνικών δημοσκοπήσεων. Για την ιστορία ας σημειωθεί ότι έγινε ένα μήνα πριν από την επιβολή της δικτατορίας, δηλ. το Μάρτιο του 1967, ενόψει των επικείμενων εκλογών του Μαΐου.

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό οι απαντήσεις ήταν: Κ. Καραμανλής 21%, Ανδρ. Παπανδρέου 16%, Γ. Παπανδρέου 13%, Π. Κανελλόπουλος 4%, Ι. Πασαλίδης 3%, Σπ. Μαρκεζίνης 2%. Σημειωτέον ότι την πρωθυπουργία διεκδικούσαν οι αρχηγοί της ΕΚ και της ΕΡΕ, αλλά η δημοσκόπηση αναδείκνυε πρώτο τον εξόριστο Καραμανλή και «αυτονομημένο» τότε από τον πατέρα του Α. Παπανδρέου. Σαν να προέβλεπε το απώτερο μέλλον? ΣΗΜ. Τα στοιχεία για το προδικτατορικό παρελθόν των σφυγμομετρήσεων βασίζονται: 1) Σε δημοσιευμένα έργα του Ηλ. Νικολακόπουλου (κυρίως στην «Ανάπτυξη των πολιτικών δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα»), 2) σε αδημοσίευτες εργασίες της δημοσιογράφου Μαρίας Ψαρά (ειδικά στην υπό εκπόνηση διδακτορική μελέτη για την ιστορία των δημοσκοπήσεων).

Το... προπατορικό αμάρτημα της αποχής του '46

Η πρώτη δημοσκόπηση διεξάγεται στη χώρα μας από Αμερικανούς στις ιστορικές και αρνητικά φορτισμένες εκλογές του 1946. Όπως έχουμε δει το περασμένο Σάββατο, ξεφυλλίζοντας την προϊστορία των πολιτικών σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης, σημαδεύεται από ένα παράδοξο. Διενεργείται, ως προς το καθαρά εκλογικό πολιτικό σκέλος της, που ήταν η μέτρηση της αποχής αφού δεν μετέχουν στην ψηφοφορία οι ΕΑΜικές δυνάμεις, μια μέρα μετά τις εκλογές. Η Συμμαχική Αποστολή για την παρακολούθηση των ελληνικών εκλογών (AMFORGE) εκτέθηκε ακόμη περισσότερο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Παρέθετε τρεις διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέγεθος της αποχής (9,3%, 15% και 20% του συνόλου των εγκύρων εγγεγραμμένων) οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 13,5%, το 20% και το 25% του εν δυνάμει εκλογικού σώματος.

Από τις τρεις υιοθετήθηκε από τα επικοινωνιακά κανάλια της εποχής και αξιοποιήθηκε πολιτικά μόνον η πρώτη - το διάσημο 9,3%. Το γεγονός αυτό, όπως εκτιμούν όσοι ασχολούνται με την ιστορία των ελληνικών δημοσκοπήσεων, «είχε ως άμεσες συνέπειες τη διαμόρφωση ενός κλίματος γενικευμένης δυσπιστίας για τις πολιτικές δημοσκοπήσεις και τη συνολική δυσφήμιση ενός επιστημονικού εγχειρήματος...».

Όταν δέκα χρόνια αργότερα διεξάγεται ξανά δημοσκόπηση, ενόψει των εκλογών του 1956, δεν θα βρεθούν πρόθυμα έντυπα να τη δημοσιεύσουν. «Ουδεμία ελληνική εφημερίς ηθέλησε να δημοσιεύση την αποσταλείσαν εις αυτάς ανακοίνωσιν του Ινστιτούτου την 17ην Φεβρουαρίου», δηλαδή δυο μέρες πριν από τις εκλογές, σημειώνεται στο περιοδικό «Η Κοινή Γνώμη». Αν το «εμπάργκο» οφειλόταν -και σε ποιο βαθμό- στη δυσπιστία ή άλλες σκοπιμότητες παραμένει αδιευκρίνιστο.

Πάντως, αυτή ήταν η πρώτη εκλογική σφυγμομέτρηση. Την πραγματοποίησε το Ελληνικό Ινστιτούτο «Έρευνα» (Οργανισμός Στατιστικής, Ερευνών και Σφυγμομετρήσεων Οργανισμού) στην περιοχή της «τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης». Τελικά, πέρασε απαρατήρητη (δημοσιεύτηκε στην «Κοινή Γνώμη», που εκδιδόταν από το ίδιο το Ινστιτούτο).

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/eidhseis/38-news/493-o-idios-o-gkalop-sxediase-to-proto-ellhniko-gkalop


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!