Συζήτηση στον ΟΗΕ για την προστασία των δημοσιογράφων, με πρωτοβουλία Ελλάδας και Γαλλίας

 Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου, χθες, Πέμπτη 3 Μαΐου 2012, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβυς κ. Αναστάσης Μητσιάλης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γαλλίας, Πρέσβυς κ. Gerard Araud, συνδιοργάνωσαν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με την ενεργή συμμετοχή και της UNESCO, εκδήλωση-συζήτηση με...

 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου, χθες, Πέμπτη 3 Μαΐου 2012, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβυς κ. Αναστάσης Μητσιάλης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γαλλίας, Πρέσβυς κ. Gerard Araud, συνδιοργάνωσαν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με την ενεργή συμμετοχή και της UNESCO, εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Προστατεύοντας τους δημοσιογράφους: Πέντε χρόνια μετά την απόφαση 1738 - Διδάγματα και προοπτικές».

Ο πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, τόνισε ότι παρά την ξεκάθαρη καταδίκη των επιθέσεων κατά των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι του Τύπου, ενώ ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2011.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ. Μητσιάλης επισήμανε ότι «η χώρα μας, ανεξάρτητα από προβλήματα και κρίσεις που τυχόν αντιμετωπίζει κατά καιρούς, έχει μια μαχητική παρουσία -με την καλή έννοια-, προσπαθώντας να δείξει αυτή την προστιθέμενη αξία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Κι αυτή ακριβώς είναι η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών: να εντοπίζει ζητήματα, που, όχι μόνο απασχολούν μία χώρα και μια περιοχή, αλλά ευρύτερα τον πλανήτη». Όπως σημείωσε, η ελληνογαλλική αυτή πρωτοβουλία, με την ενεργή συμμετοχή της ΟΥΝΕΣΚΟ, αποτέλεσε συνέχεια της αντίστοιχης του 2006, μέσα στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την προστασία των δημοσιογράφων, καθώς και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου.

«Πολλές φορές περνάνε στα ψηλά γράμματα οι απώλειες και οι θυσίες που υφίσταται ο δημοσιογράφος, στην προσπάθεια να ασκήσει το λειτούργημά της ενημέρωσης, που είναι ένα από τα αγαθά της Δημοκρατίας» δήλωσε ο κ. Μητσιάλης, προσθέτοντας ότι «γι' αυτόν τον λόγο, σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι για να ευαισθητοποιήσουμε τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες κρατών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και οποιοδήποτε φορέα ή άτομο που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά, γιατί το νομικό πλαίσιο υπάρχει, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και σε κρατικό στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών. Αλλά, αυτό που χρειάζεται είναι η θέληση των κυβερνώντων για να μπορέσουν να παράσχουν προστασία στο δημοσιογράφο ώστε να λειτουργήσει σωστά».

Τίτλος της εκδήλωσης-συζήτησης ήταν «Προστατεύοντας τους δημοσιογράφους: Πέντε χρόνια μετά την απόφαση 1738 - Διδάγματα και προοπτικές». Σύμφωνα με τους μονίμους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της Γαλλίας, η πρωτοβουλία αυτή είχε ως στόχο αφενός να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για το πρόβλημα των επιθέσεων κατά εκπροσώπων του Τύπου -μέσω του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων παραγόντων στη διεθνή σκηνή, συμπεριλαμβανομένων κρατών, ακαδημαϊκών, του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών- και ταυτόχρονα να αναδείξει τα νομικά και πολιτικά μέσα για την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων σε περιοχές ενόπλων συγκρούσεων.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Μητσιάλης αναφέρθηκε στην Απόφαση 1738 του 2006 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κύριοι εισηγητές ήταν και τότε η Ελλάδα και η Γαλλία. Ανάμεσα στους πολλούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά την εκτέλεση της αποστολής τους σε εμπόλεμες ζώνες, ο πρέσβης κ. Μητσιάλης ανέφερε τον ελληνικής καταγωγής Αμερικανό φωτογράφο, Κρις Χόνδρο, για τον οποίο σημείωσε ότι «οι φωτογραφίες του μας θυμίζουν πόσο ουσιαστικός είναι ο ρόλος των εργαζομένων στα ΜΜΕ για την κατανόηση από το ευρύ κοινό των δεινών των πολέμων και των ένοπλων συγκρούσεων».

Στη συνέχεια, μίλησε για την «επιτακτική ανάγκη» να δημιουργηθεί από τη διεθνή κοινότητα ένα ασφαλές και ελεύθερο περιβάλλον εργασίας για τους δημοσιογράφους, φωτογράφους και τεχνικούς των ΜΜΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ατιμωρησίας όσων επιτίθενται κατά των εκπροσώπων του Τύπου σε εμπόλεμες ζώνες. «Πέρα από την υποχρέωση των κρατών να συμμορφώνονται με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο», σημείωσε χαρακτηριστικά , «υπάρχει η ανάγκη για περισσότερη και πιο ολοκληρωμένη δράση σε διεθνές επίπεδο. Το Σχέδιο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και το θέμα της ατιμωρησίας, το οποίο επικυρώθηκε τον Απρίλιο από το Συμβούλιο των Εκτελεστικών Διευθυντών και η Απόφαση της 28ης Συνεδρίασης του Διακυβερνητικού Συμβουλίου για το Διεθνές Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη της Συνεργασίας, προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος, ανέφερε ότι «στην αρχαία Ελλάδα, οι αγγελιοφόροι που μετέφεραν τις ειδήσεις από τον πόλεμο ήταν άτομα που έχαιραν αναμφισβήτητης εκτίμησης και σεβασμού, ανεξάρτητα του περιεχομένου του μηνύματος που μετέφεραν. Ήρθε η ώρα να αναβιώσουμε αυτή την αρχαία παράδοση».

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, σε μήνυμά του που ανέγνωσε ο Maher Nasser, προσωρινός επικεφαλής του Τμήματος Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ, χαιρέτισε την πρωτοβουλία των μονίμων αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Γαλλίας, ενώ αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στο θέμα της προστασίας των εκπροσώπων του Τύπου, από το 2006 που υιοθετήθηκε η Απόφαση 1738 από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και στα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται σε πολλές χώρες.

Έκανε αναφορά στον μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, καλώντας όλες τις χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους στην προαγωγή της ελευθερίας της έκφρασης και να συμμορφωθούν με όλες τις σχετικές διεθνείς συνθήκες, βελτιώνοντας, μεταξύ άλλων, τις εθνικές νομοθεσίες αναφορικά με το θέμα της προστασίας των εργαζόμενων στα ΜΜΕ και δημιουργώντας τους απαραίτητους μηχανισμούς αντίδρασης.

Τέλος, ο γγ αναφέρθηκε στη δέσμευση του ΟΗΕ να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τους δημοσιογράφους σ' όλο τον κόσμο και στο "νέο εργαλείο" του ΟΗΕ σε αυτήν την προσπάθεια, το Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 200 άτομα (διπλωμάτες, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί κα) διεξήχθη ουσιαστική συζήτηση για την αποτίμηση της μέχρι τώρα εφαρμογής της Απόφασης 1738. Μεταξύ άλλων, έγιναν αναφορές στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στις εμπόλεμες ζώνες και εκφράστηκαν οι ανησυχίες τους για την αύξηση των επιθέσεων τα τελευταία χρόνια εναντίον τους.

Επίσης, έγινε προσπάθεια να διερευνηθούν τα βαθύτερα αίτια του φαινόμενου και συζητήθηκε το ζήτημα της ατιμωρησίας των δραστών και των κενών που υπάρχουν στη διεθνή νομοθεσία. Παράλληλα, αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της εφαρμογής της Απόφασης 1738 και έγιναν προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας για τους εκπροσώπους του Τύπου στις ζώνες των συγκρούσεων. Επιπλέον, ακούστηκαν μαρτυρίες γνωστών φωτογράφων, φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων που συνελήφθησαν ή τραυματίστηκαν ενώ κάλυπταν ένοπλες συγκρούσεις σε Λιβύη, Λιβερία, Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού.

Ο Έλληνας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, με έδρα το Λονδίνο, Λευτέρης Πιταράκης, αναφέρθηκε στις προσωπικές εμπειρίες του, καλύπτοντας τις εξελίξεις σε θερμές περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όπου και τραυματίστηκε κατά την εκτέλεση της δημοσιογραφικής του αποστολής. Ο κ. Πιταράκης τόνισε την ανάγκη να γίνει ευρύτερα γνωστή η ύπαρξη και το περιεχόμενο της Απόφασης 1738 και υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι της χώρας που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τους δημοσιογράφους των διεθνών ΜΜΕ, που τυγχάνουν μεγαλύτερης προσοχής και προστασίας.

Την εκδήλωση συντόνισε η γνωστή Γαλλίδα δημοσιογράφος Charlotte le Grix de la Salle, ενώ μεταξύ των ομιλητών ήταν: η Catherine Bragg, βοηθός γενικός γραμματέας και αναπληρώτρια συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ, o Mogens Schmidt, διευθυντής του Γραφείου Συντονισμού της UNESCO, ο Robert Young, αναπληρωτής μόνιμος παρατηρητής και νομικός σύμβουλος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ο Charles Radcliffe, επικεφαλής του Γραφείου της Υπάτου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νέα Υόρκη και διευθυντής του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων, η Judith Matloff, διευθύντρια Βορείου Αμερικής του Ινστιτούτου Διεθνούς Ασφάλειας Ειδήσεων και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο Joel Simon, εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, ο Λευτέρης Πιταράκης, βραβευμένος φωτορεπόρτερ του Associated Press, η Carolyn Cole, βραβευμένη με βραβείο Πούλιτζερ (2004) φωτογράφος της εφημερίδας Los Angeles Times, ο Andrees Latif, βραβευμένος με βραβείο Πούλιτζερ (2008) φωτογράφος του Thomson Reuters και ο Andrei Netto, ανταποκριτής στο Παρίσι της εφημερίδας O Estado de Sao Paolo.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Romain Nadal, έκλεισε την εκδήλωση κάνοντας μια ανακεφαλαίωση των κύριων σημείων των ομιλιών και παρεμβάσεων, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της Απόφασης 1738 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, εξήρε την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσουν με το Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας, χαρακτηρίζοντάς το ως εξαιρετική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της ατιμωρησίας των εγκλημάτων κατά των εκπροσώπων του Τύπου. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες αυτές ώστε οι δημοσιογράφοι να μπορούν να ασκούν ελεύθερα το επάγγελμά τους.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/eidhseis/38-news/488-suzithsh-ston-ohe-gia-thn-prostasia-ton-dhmosiografon-me-protoboulia-elladas-kai-gallias


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!