Το Καστελλόριζο, στα τέλη του 19ου αιώνα, σε φωτογραφική έκθεση στο Σίδνεϊ

Μνήμες από το Καστελλόριζο, στα τέλη του 19ου αιώνα, ξύπνησαν από την φωτογραφική έκθεση για το ακριτικό νησί που εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο του 30ού Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ.Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον ομογενειακό παράγοντα Νίκο Παπαναστασίου (Nicholas Pappas) και τον Νίκο Βογιατζή (Nicholas Bogiatzis) που έχουν γράψει το βιβλίο ''An...
Μνήμες από το Καστελλόριζο, στα τέλη του 19ου αιώνα, ξύπνησαν από την φωτογραφική έκθεση για το ακριτικό νησί που εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο του 30ού Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ.Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον ομογενειακό παράγοντα Νίκο Παπαναστασίου (Nicholas Pappas) και τον Νίκο Βογιατζή (Nicholas Bogiatzis) που έχουν γράψει το βιβλίο ''An Island In Time'' (Ένα Νησί Μέσα στο Χρόνο), από το οποίο είναι δανεισμένες και οι περισσότερες φωτογραφίες. Αμφότεροι οι συγγραφείς έλκουν την καταγωγή τους από το Καστελλόριζο και διατηρούν στενές επαφές με το νησί, καθώς το επισκέπτονται σχεδόν κάθε χρόνο.

Οι 30 μεγάλες φωτογραφίες που προβάλλονται στην έκθεση, δείχνουν την πολιτική και καθημερινή ζωή των ανθρώπων του νησιού ανάμεσα στα έτη 1890-1948, ενώ στα εγκαίνια προβλήθηκε σπάνιο ολιγόλεπτο κινηματογραφικό υλικό, ''που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και δείχνει το νησί την ημέρα της απελευθέρωσης από τους Ιταλούς τον Σεπτέμβριο του 1943'' όπως εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου.

''Δυστυχώς το νησί έχει μια ιστορία συνεχούς κατοχής. Οθωμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, ύστερα πέρασε στους Άγγλους και εν τέλει ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό το 1948. Το αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα από τις φωτογραφίες αυτές, φαίνεται πως, σε λίγες μόνο δεκαετίες, από την ακμή και την ευημερία, το νησί πέρασε στην καταστροφή και την ερήμωση'' είπε από την πλευρά του ο έτερος των συγγραφέων κ. Βογιατζής.

Στο ίδιος μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κ. Παπαναστασίου: ''Η έκθεση είναι πολύ συγκινητική γιατί δείχνει την μετατροπή του νησιού, σε ένα διάστημα εξήντα ετών περίπου, από μια πλούσια πόλη με πολλή κίνηση και λιμάνι γεμάτο σκάφη, σε μια πόλη ολωσδιόλου κατεστραμμένη στο τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου''.

Οι πρώτες φωτογραφίες από την τελευταία δεκαετία του προπερασμένου αιώνα δείχνουν ένα μικρό, αλλά πλούσιο, νησί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι επίσημες φωτογραφίες των Οθωμανών. Ακολουθούν φωτογραφίες από τις περιόδους των άλλων αποικιακών δυνάμεων.

Πέρα από τις μνήμες για το νησί αυτό καθ' αυτό, για πολλούς από τους παρισταμένους στα εγκαίνια, ήταν μια ευκαιρία να θυμηθούν γεγονότα και δράσεις της παροικίας, καθώς η έκθεση λειτουργεί σε έναν εμβληματικό χώρο για τους Καστελλοριζιούς του Σίδνεϊ: την Kudos Gallery, η οποία δεν είναι άλλη από την αίθουσα εκδηλώσεων της ιστορικής κοινοτικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στο Paddington.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/eidhseis/38-news/484-to-kastellorizo-sta-telh-tou-19ou-aiona-se-fotografiki-ekthesh-sto-sidnei


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!