Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας του 2011, για τη λογοτεχνική παραγωγή του 2010, απονεμήθηκαν στο γεμάτο από κόσμο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.Η πανηγυρική απονομή ξεκίνησε με θερμό χειροκρότημα και αναφορά στον δηλωμένο αρνητή των βραβείων Ντίνο Χριστιανόπουλο -ο οποίος κυριάρχησε στις συζητήσεις για τη φετινή βράβευση- και ολοκληρώθηκε με τη...
Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας του 2011, για τη λογοτεχνική παραγωγή του 2010, απονεμήθηκαν στο γεμάτο από κόσμο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.Η πανηγυρική απονομή ξεκίνησε με θερμό χειροκρότημα και αναφορά στον δηλωμένο αρνητή των βραβείων Ντίνο Χριστιανόπουλο -ο οποίος κυριάρχησε στις συζητήσεις για τη φετινή βράβευση- και ολοκληρώθηκε με την Άλκηστη Χαλικιά να παραλαμβάνει το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά, σχολιάζοντας ότι το βιβλίο της δεν περιέχει θέματα που προσφέρουν γνώσεις.

Όσον αφορά τον αρνητή, Ντίνο Χριστιανόπουλο, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Νίκος Δαββέτας, ανέφερε: «Δεν απασχόλησε την επιτροπή αν ο βραβευθείς θα δεχόταν ή όχι το βραβείο αλλά αν η Πολιτεία όφειλε να τον τιμήσει και η επιτροπή έκρινε ότι όφειλε. Στη διακριτική του ευχέρεια ήταν να το αποδεχθεί ή όχι και η αντίδρασή του είναι καλοδεχούμενη».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος πήρε αμέσως μετά τον λόγο είπε -μεταξύ άλλων: «Πολλά άλλαξαν μέσα σε αυτά τα δυόμισι χρόνια στη χώρα. Πολλά άλλαξαν και στον χώρο του βιβλίου. Ο εκδοτικός κόσμος και όλοι οι άνθρωποι, που ζουν και δημιουργούν μέσα σε αυτόν, από τους συγγραφείς και τους μεταφραστές μέχρι τους εικονογράφους και τον τελευταίο εργαζόμενο κάθε επιχείρησης, δοκιμάζονται με ένα τρόπο πρωτόγνωρο.

Τον Δεκέμβριο του 2010 θέσαμε σε ισχύ ένα νέο νομικό πλαίσιο για τα βραβεία με τρεις σκοπούς.

Πρώτον, να αυξήσουμε τη διαφάνεια του θεσμού και τη δυνατότητα του πολίτη να έχει πρόσβαση σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Δεύτερον, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του θεσμού και τον παιδαγωγικό του ρόλο.

Τρίτον, να δώσουμε προτεραιότητα στους νέους ανθρώπους και να αφουγκραστούμε όλες τις φωνές που έχουν σήμερα κάτι να πουν. Παράλληλα, πήραμε την απόφαση να ανανεώσουμε ριζικά τη σύνθεση των επιτροπών των βραβείων, κάνοντάς τες όσο πιο πλουραλιστικές γίνεται και στελεχώνοντας τες με τους κατάλληλους ανθρώπους. Και τις αφήσαμε να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς καμία έξωθεν παρέμβαση.

Το 2012 είναι χρονιά-σταθμός στην ιστορία των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. Ναι, η οικονομική κρίση έχει πλήξει αναπόφευκτα και τον χώρο του βιβλίου. Ναι, θα χρειαστεί πολλή και σκληρή δουλειά για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Αλλά η αποψινή γιορτή, μια μεγάλη γιορτή συλλογικότητας και δημιουργικότητας, αποδεικνύει ότι οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, αυτές που θα τον βγάλουν από την κρίση, είναι όχι απλά παρούσες αλλά και πιο παρεμβατικές από ποτέ. Κι ότι θα δώσουν ενωμένες αυτή τη μεγάλη μάχη. Κι αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το πιο ισχυρό μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία».

Τα βραβεία αναλυτικά

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων: κατά πλειοψηφία στον Ντίνο Χριστιανόπουλο για το σύνολο του έργου του.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα: εξ ημισείας στον Mιχάλη Γεννάρη για το έργο του με τίτλο «Πρίγκιπες και δολοφόνοι», εκδόσεις Ίνδικτος και στον Θοδωρή Ρακόπουλο για το έργο του με τίτλο «Φαγιούμ», εκδόσεις Μανδραγόρας.

Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά: στον Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη για τη μετάφραση του έργου με τίτλο Ιλιάς του Ομήρου, εκδόσεις Άγρα.

Βραβείο Ποίησης: στον Γιώργο Μαρκόπουλο για το έργο του με τίτλο «Κρυφός κυνηγός», εκδόσεις Κέδρος.

Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας: στο Χρήστο Οικονόμου για το έργο του με τίτλο «Κάτι θα γίνει, θα δεις», εκδόσεις Πόλις.

Βραβείο Μυθιστορήματος: στον Θωμά Κοροβίνη για το έργο του με τίτλο «Ο γύρος του θανάτου», εκδόσεις Άγρα.

Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής: εξ ημισείας στη Γεωργία Γκότση για το έργο της με τίτλο «Η διεθνοποίησις της φαντασίας: Σχέσεις της ελληνικής με τις ξένες λογοτεχνίες τον 19ο αιώνα», εκδόσεις Gutenberg και στην Βενετία Αποστολίδου για το έργο της με τίτλο «Τραύμα και μνήμη: Η πεζογραφία των πολιτικών προσφύγων» εκδόσεις Πόλις.

Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: στον Γιώργο Χ. Θεοχάρη για το έργο του με τίτλο «Δίστομο - : 10 Ιουνίου 1944 - Το ολοκαύτωμα», εκδόσεις Σύγχρονη Έκφραση.

Βραβείο Απόδοσης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική Γλώσσα: στον Άρη Μπερλή για τη μετάφραση του έργου με τίτλο «Βενετία» της Τζαν Μόρις, εκδόσεις Πάπυρος.

Βραβείο Απόδοσης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα: εξ ημισείας στους Peter Jeffreys για τη μετάφραση του έργου «Selected Prose Works» του Κ.Π.Καβάφη, εκδόσεις University of Michigan Press και στην Carmen Vilela για τη μετάφραση του έργου «Relatos de Siros» του Εμμ. Ροϊδη, εκδόσεις Universidad de Sevilla.

Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: στο Χρήστο Μπουλώτη για το έργο «Τα πολύτιμα σκουπίδια του κυρίου Νο», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: στη Μαρία Παπαγιάννη για το έργο «Το δέντρο το μονάχο», εκδόσεις Πατάκης.

Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: στην εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά και στο συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου για το έργο «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο», εκδόσεις Πατάκης.

Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά: στην Άλκηστη Χαλικιά για το έργο «Στο πάρκο με τα ζώα», εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

ΠΗΓΗ:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φωτό:Ο ΥΠΠΟΤ Παύλος Γερουλάνος απονέμει στο Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη το βραβείο απόδοσης έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά στην τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2011.

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/eidhseis/38-news/482-aponemithhkan-ta-kratika-brabeia-logotexnias


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!