ΞΕΕ: Αναγκαία η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

 Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Φίλιππο Σαχινίδη, η οποια αφορά στο ζήτημα τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού νησιωτικού χώρου και ζητά τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.Ακολουθεί η επιστολή του ΞΕΕ:“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των μικρών νη...

 

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Φίλιππο Σαχινίδη, η οποια αφορά στο ζήτημα τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού νησιωτικού χώρου και ζητά τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ακολουθεί η επιστολή του ΞΕΕ:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των μικρών νησιών καθιστούν δυσκολότερη και ακριβότερη την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών από τις τοπικές επιχειρήσεις. Το κόστος μεταφοράς των πρώτων υλών και υπηρεσιών είναι μεγαλύτερο. Η τιμή της ενέργειας υψηλότερη και ορισμένα δημόσια αγαθά, όπως το νερό, είναι αρκετά σπάνια. Η στενότητα της τοπικής αγοράς εργασίας δεν επιτρέπει υψηλή εξειδίκευση και οι τοπικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν εύκολα οικονομίες κλίμακας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου. Ως αντιστάθμισμα στα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα των παραγωγικών μονάδων που λειτουργούν σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά, η Ένωση επιτρέπει την επιβολή χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ. Σήμερα στα νησιά του Αιγαίου ισχύουν μειωμένοι συντελεστές 16%, 9% και 5%.

Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών δυσχερειών της χώρας οδήγησε την Κυβέρνηση σε σκέψεις για αναθεώρηση του ευνοϊκού καθεστώτος, χωρίς να λάβει υπόψη της ότι οι περιοχές αυτές ζουν σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό. Όπως απέδειξε η περυσινή εμπειρία, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία οδήγησε σε σημαντική άνοδο των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών. Είναι προφανές, ότι το τουριστικό προϊόν χαρακτηρίζεται από υψηλή ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ακόμα και μια πολύ μικρή αύξηση της τιμή διάθεσης του προϊόντος, θέτει τις επιχειρήσεις του κλάδου σε δυσμενή θέση έναντι των ομοειδών επιχειρήσεων ανταγωνιστικών προορισμών. Κατά συνέπεια, η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά τις εισπράξεις από τον τουρισμό. Όπως έχει αποδείξει άλλωστε και προγενέστερη μελέτη του ΙΤΕΠ, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η απόφαση για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο.

Από δημοσιονομική άποψη, η μεταφορά των προϊόντων και των υπηρεσιών σε υψηλότερους συντελεστές δε θα μπορέσει να συνεισφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, αν συνυπολογιστεί η προβλεπόμενη μείωση των εισπράξεων από τον εσωτερικό τουρισμό, καθώς και η μείωση της συμμετοχής του τουριστικού προϊόντος στο περιφερειακό εισόδημα μέσω των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων της πρωτογενούς εισροής, τότε η συνολική αύξηση των δημοσιονομικών εισπράξεων θα είναι μάλλον αρνητική. Επιπλέον, η παραπάνω διαδικασία θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των θέσεων εργασίας, γεγονός που θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και κατά συνέπεια τα δημόσια οικονομικά

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια απορρόφησης τμήματος της αύξησης της επιπλέον φορολογίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις λόγω του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού, θα επιδράσει αρνητικά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το γεγονός αυτό θα ενεργοποιήσει ένα φαύλο κύκλο μείωσης των τιμών και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και συνακόλουθα μείωσης της πληρότητας των ξενοδοχείων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των εισπράξεων κατά την επόμενη τουριστική περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία, που ανταγωνίζεται άμεσα τους ελληνικούς προορισμούς στα νησιά του Αιγαίου, το 2008 μείωσε τον συντελεστή ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες από 18% σε 8% και κατέγραψε αύξηση των αφίξεων κατά 2,8% σε μια από τις δυσκολότερες χρονιές της ευρωπαϊκής αγοράς. Στην Ισπανία ο αντίστοιχος ΦΠΑ παραμένει στο 4%, ενώ η Κύπρος τον μείωσε από 8% σε 5%.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε αναγκαία τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου”.

ΠΗΓΗ:traveldailynews.gr

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/eidhseis/38-news/403-ksee-anagkaia-th-diatirhsh-tou-eidikou-kathestotos-fpa-sta-nhsia-tou-aigaiou


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!