Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος τίμησε την ΥΠΕΞ της Κύπρου

Με την τιμητική διάκριση του Σταύρου του Αγίου Μάρκου, τίμησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β΄, την Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του παλαίφατου Πατριαρχείου για την αρωγή της Κύπρου προς το ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. «Όπου ευρε...
Με την τιμητική διάκριση του Σταύρου του Αγίου Μάρκου, τίμησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β΄, την Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του παλαίφατου Πατριαρχείου για την αρωγή της Κύπρου προς το ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

«Όπου ευρεθώ στην αφρικανική ήπειρο, με όποιον αρχηγό κράτους ή επίσημο παράγοντα συζητώ, τους μιλώ για το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου και για την δικαία επίλυσή του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

Από την πλευρά της, η κα Μαρκουλή ευχαρίστησε θερμά τον Πατριάρχη για την ουσιαστική συμβολή του στην ενημέρωση των ηγετών των αφρικανικών χωρών για το ζήτημα της Κύπρου.

Η συζήτηση που ακολούθησε επεκτάθηκε στη σημασία των κυπριακών κοινοτήτων και την σπουδαία δράση που αναπτύσσουν στην Αφρική, μαζί με τις ελληνικές κοινότητες. Μάλιστα, ο Μακαριώτατος ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός Κυπρίου από την Αραδίππου, του κ. Λοΐζου, ο οποίος ζει στην Αυστραλία και έχει κατασκευάσει στην Σιέρρα Λεόνε ένα εργοστάσιο κατασκευής τεχνητών μελών για τα θύματα, ιδιαιτέρως δε για τα μικρά παιδιά, που ακρωτηριάσθηκαν από νάρκες κατά την διάρκεια του παρελθόντος εμφυλίου πολέμου.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ιεραποστολικό έργο που έχετε αναλάβει σε όλη την Αφρική», τόνισε η Υπουργός, επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της παρουσίασης του πολυσχιδεστάτου αυτού έργου διεθνώς.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και η κα. Μαρκουλλή εξέφρασαν από κοινού και την ανησυχία τους για το μέλλον των χριστιανικών κοινοτήτων στην ταλανιζόμενη Μ.Ανατολή.

Αναφορικά με την Αίγυπτο, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την πεποίθησή του για την σταδιακή πρόοδο και την ευημερία της χώρας, ενώ ευχήθηκε να υπάρξει ένας αντάξιος διάδοχος του μακαριστού Προκαθημένου της Κοπτικής Εκκλησίας, Σενούντα Γ’.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην σύσταση της Εξαρχείας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Κύπρο, παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, Πέτρου Ευτυχίου.

-Σύναξη Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Μέση Ανατολή

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προήδρευσε χθες στη Λευκωσία στη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Μέση Ανατολή, με πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου.

Το θέμα που απασχόλησε την Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Μέση Ανατολή, ήταν το αιματοκύλισμα στην Συρία και η ανάγκη προστασίας του χριστιανικού στοιχείου στην χώρα, αλλά και τον Λίβανο.

Στη Σύναξη έλαβε μέρος και μίλησε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού, Δημήτριος Δόλλης

«Είναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε με τον Μακ.Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, τον Μακ.Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο και τον Μακ.Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο», τόνισε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β’.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την επιθυμία εκ μέρους των Προκαθημένων και την ισχυρή τους βούληση να στηρίξουν την Εκκλησία της Αντιόχειας, τον Μακ.Πατριάρχη κ.Ιγνάτιο και όλο το ποίμνιο της πολύπαθης αυτής χώρας, που συνεχίζει να μετράει νεκρούς.

Από την πλευρά του, συγκινώντας τους παρισταμένους, ο πολιός Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το χριστιανικό στοιχείο στον Λίβανο και την Συρία, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης από την διεθνή κοινότητα.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που επίσημα έχει αναλάβει προσπάθεια για την στήριξη του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αντιοχείας, αλλά και των χριστιανικών κοινοτήτων στην περιοχή", τόνισε ο κ. Δόλλης, επισημαίνοντας ότι και η Σύναξη των Προκαθημένων συμβάλλει στην ανάδειξη του προβλήματος τόσο στα ευρωπαϊκά όσο και τα διεθνή φόρουμ. «Το θέμα της προστασίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας δεν είναι μόνο θέμα πίστεως, αλλά και υπαρξιακό της ίδιας της ελληνορθόδοξης ιστορίας του χριστιανισμού στην περιοχή», προσέθεσε ο κ. Δόλλης.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ. Χρυσόστομος, πρότεινε να υπάρξει μία αντιπροσωπεία των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, που να αποσταλεί στις Βρυξέλλες και στις Ηνωμένες Πολιτείες και να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τον πολιτικό κόσμο διεθνώς για το σημαντικό πρόβλημα της προστασίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας και του χριστιανικού στοιχείου στην Συρία. Ακολούθησε συνέντευξη τύπου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Πηγή: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Φωτο: ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας με την Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου,Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/eidhseis/38-news/382-o-patriarxhs-aleksandreias-theodoros-timhse-thn-upeks-ths-kuprou


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!