«Ο Χριστός στην Ελλάδα Σήμερα», έκθεση του Μάκη Βαρλάμη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Περισσότερα από ογδόντα έργα, μεγάλων διαστάσεων, του διεθνούς φήμης έλληνα ζωγράφου Μάκη (Ευθύμιου) Βαρλάμη, από τη συλλογή του «Ο Χριστός στην Ελλάδα Σήμερα», παρουσιάζονται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, απ΄ όπου θα συνεχίσει την Ευρωπαϊκή της περιοδεία. Η οργάνωση της παρουσίασης επιδιώκει την προσωπική προσέγγιση των επ...
Περισσότερα από ογδόντα έργα, μεγάλων διαστάσεων, του διεθνούς φήμης έλληνα ζωγράφου Μάκη (Ευθύμιου) Βαρλάμη, από τη συλλογή του «Ο Χριστός στην Ελλάδα Σήμερα», παρουσιάζονται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, απ΄ όπου θα συνεχίσει την Ευρωπαϊκή της περιοδεία.

Η οργάνωση της παρουσίασης επιδιώκει την προσωπική προσέγγιση των επισκεπτών με τα έργα, δοσμένα με μία μυσταγωγική σκηνοθεσία, ώστε να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν το δικό τους Χριστό.

Για τη συλλογή αυτή ο ίδιος ο Βαρλάμης σημειώνει, μεταξύ άλλων: «...Για μένα το πιο σπουδαίο πράγμα που κατάλαβα είναι ότι ο Χριστός ,κατά την ενανθρώπισή του, πέτυχε την ικανότητα της αγάπης...Το μήνυμα του είναι απλό: Αγάπα τον πλησίον σου. Ο καθένας γίνεται σημαντικός αν κάνει πράξη την αγάπη προς τον πλησίον. Ό,τι αυτός διακήρυξε είναι ευθύ και ξεκάθαρα κοντά στη ζωή. Από κανέναν δεν απαιτείται ιδιαίτερη μόρφωση. Ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να αγαπήσει...»

Ενδιαφέρουσα είναι και η αναδρομή στην Ιστορία της Τέχνης, καθώς ο Βαρλάμης έχει εντάξει πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες στο έργο του: Ελ Γκρέκο, Βελάσκεθ, Καραβάτζιο, Ραφαήλ κ.ά.

Στα κεντρικά έργα της έκθεσης οι συνθέσεις είναι διαμορφωμένες όπως τα συνοπτικά Ευαγγέλια. Ο ζωγράφος εισάγει, ταυτόχρονα, πολλά γεγονότα σε έναν πίνακα-τη Σταύρωση, τον ενταφιασμό, τον εμπαιγμό- αλλά στο κέντρο βρίσκεται πάντα ξανά ο Αναστάς Χριστός.Σε ένα ξεχωριστό κύκλο παριστάνει τα θαύματα και όλους όσους θεραπεύτηκαν. Υπάρχουν, ακόμη, σκηνικές εγκαταστάσεις. ειδικά για τα παιδιά, με μικρά ξύλινα σκαμνιά και παιγνίδια, έτσι όπως θα μπορούσε να τα κάνει ο «ξυλουργός» Χριστός.

Η έκθεση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Έχει, επίσης, την ενεργό υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Μαΐου.Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/eidhseis/38-news/380-o-xristos-sthn-ellada-simera-ekthesh-tou-makh-barlamh-sto-mouseio-buzantinou-politismou


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!