Επαναπατρίστηκαν βυζαντινές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα στη Κύπρο

Μέσα σε δύο μεγάλα εμπορευματοκιβώτια και με ειδικά ναυλωμένη πτήση επαναπατρίστηκαν στην Κύπρο οι περίφημες βυζαντινές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα από το ναΐδριο του Αγίου Ευφημιανού (Θεμωνιανού), που βρίσκεται στην κατεχόμενη Λύση. Οι τοιχογραφίες είχαν αποτοιχιστεί από την εκκλησία της Λύσης και πουλήθηκαν στο εξωτερικό από τον Τούρκο αρχαιοκ...
Μέσα σε δύο μεγάλα εμπορευματοκιβώτια και με ειδικά ναυλωμένη πτήση επαναπατρίστηκαν στην Κύπρο οι περίφημες βυζαντινές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα από το ναΐδριο του Αγίου Ευφημιανού (Θεμωνιανού), που βρίσκεται στην κατεχόμενη Λύση.

Οι τοιχογραφίες είχαν αποτοιχιστεί από την εκκλησία της Λύσης και πουλήθηκαν στο εξωτερικό από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Adin Dikmen το 1983. Οι σημαντικότερες είναι ο Χριστός Παντοκράτορας από τον τρούλο και η Παναγία Δεομένη από την αψίδα της εκκλησίας.

Οι τοιχογραφίες είχαν εντοπιστεί από το ίδρυμα Menil από το οποίο αγοράστηκαν, συντηρήθηκαν και στη συνέχεια παραχωρήθηκαν με δάνειο από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου στο ίδρυμα για έκθεση στο Χιούστον του Τέξας.

Από το αεροδρόμιο Λάρνακας οι τοιχογραφίες μεταφέρθηκαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και θα τοποθετηθούν σε παρεκκλήσι στο Βυζαντινό Μουσείο του ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.

ΠΗΓΗ:Α.Βικέτου/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/eidhseis/38-news/347-epanapatristhkan-buzantines-toixografies-tou-13ou-aiona-sth-kupro


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!