Ορθόδοξη λειτουργία στην ιστορική για τον ελληνισμό πόλη Κέτσκεμετ της Ουγγαρίας

Στον ιστορικό ναό της Αγίας Τριάδας, στην ουγγρική πόλη Κέτσκεμετ, η οποία έχει συνδεθεί με την παρουσία του Ελληνισμού στην Ουγγαρία στη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, τελέστηκε την Κυριακή, για πρώτη φορά, έπειτα από 100 χρόνια, ορθόδοξη αρχιερατική λειτουργία, χοροστατούντος του νέου ελληνοορθόδοξου Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχου Ουγγαρίας και...
Στον ιστορικό ναό της Αγίας Τριάδας, στην ουγγρική πόλη Κέτσκεμετ, η οποία έχει συνδεθεί με την παρουσία του Ελληνισμού στην Ουγγαρία στη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, τελέστηκε την Κυριακή, για πρώτη φορά, έπειτα από 100 χρόνια, ορθόδοξη αρχιερατική λειτουργία, χοροστατούντος του νέου ελληνοορθόδοξου Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου, παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στην Ουγγαρία, Σπυρίδωνα Γεωργιλέ.

Τη σημασία του γεγονότος για την Εξαρχία της Ουγγαρίας μετά από 100 χρόνια τόνισε ο Μητροπολίτης Αρσένιος, επισημαίνοντας την ανάγκη ενδυνάμωσης της δραστηριότητάς της, ενώ κάλεσε τους ομογενείς να την στηρίξουν και να συμβάλουν στη διατήρηση αυτής της ιστορικής μνήμης, αλλά και της σύγχρονης παρουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη χώρα.

Στο χαιρετισμό του ο Έλληνας πρέσβης τόνισε την ανάγκη διατήρησης αναμμένης της φλόγας και συνέχισης της παράδοσης αυτής από τον Ελληνισμό που ζει σήμερα στην Ουγγαρία, ενώ ευχήθηκε δύναμη στην προσπάθεια αυτή, σε στενή συνεργασία με την Εξαρχία της Ουγγαρίας, χαιρετίζοντας και την ανάληψη των καθηκόντων του από το νέο Μητροπολίτη.

Η ανέγερση του ναού της Αγίας Τριάδας στο Κέτσκεμετ ξεκίνησε το 1823 -σχεδόν ταυτόχρονα με την Ελληνική Επανάσταση του 1821- από Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι ασκούσαν εμπορική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αυστροουγγαρίας, στην κεντρική πλατεία της πόλης, δίπλα από τον εμπορικό δρόμο όπου η Ελληνική Κοινότητα διατηρούσε τα καταστήματά της.

Μετά την χθεσινή αρχιερατική λειτουργία, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών υπηρεσιών στην Ουγγαρία και πολλοί ομογενείς, ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του μικρού εκκλησιαστικού μουσείου της ενορίας, όπου φιλοξενούνται σημαντικά κειμήλια και εικόνες, αδιάψευστοι μάρτυρες μιας πλούσιας εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής των Ελλήνων της Διασποράς.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο χώρο όπου φυλάσσεται η θεωρούμενη ως «αξιολογότατη» Βιβλιοθήκη του μεγάλου Έλληνα λόγιου Γεωργίου Ζαμβίρα, στην οποία διατηρούνται οι σημαντικότερες ελληνικές και ευρωπαϊκές εκδόσεις της εποχής του 17ου - 19ου αιώνα, μεταξύ των οποίων «Η Φιλοσοφική Γραμματική» του μεγάλου διαφωτιστή Άνθιμου Γαζή, συγγράμματα φυσικών επιστημών και γεωγραφικών περιηγήσεων, λειτουργικά βιβλία καθώς και τόμοι εκκλησιαστικής κατήχησης.

Εξάλλου, το Σάββατο, ο Έλληνας πρέσβης στην Ουγγαρία και ο Μητροπολίτης Αρσένιος παραβρέθηκαν σε ομογενειακή εκδήλωση στην πόλη Σέντεντρε (Άγιος Ανδρέας) -σημαντικό παραδουνάβιο λιμάνι στην πορεία των ελληνικών καραβανιών προς Πέστη και Βιέννη- όπου παρακολούθησαν και σχετική διάλεξη για τη συμμετοχή των Ελλήνων στην Ουγγρική Επανάσταση του 1848.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/eidhseis/38-news/324-orthodoksh-leitourgia-sthn-istoriki-gia-ton-ellhnismo-polh-ketskemet-ths-ouggarias


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!