Το Μονόγραμμα του Ελύτη σε 12 γλώσσες

«Το Μονόγραμμα» του σπουδαίου έλληνα ποιητή και νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, θα αποτελέσει το κείμενο της ανάγνωσης σε δώδεκα γλώσσες, σε μία βραδιά –αφιέρωμα σήμερα 7 Μαρτίου στις 19.30 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Σκοπός του αφιερώματος είναι να τιμήσει το μεγάλο Έλληνα ποιητή και να παρουσιάσει την οικουμενικότητα του έργου του, όπως αυτό εκτυλ...
«Το Μονόγραμμα» του σπουδαίου έλληνα ποιητή και νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, θα αποτελέσει το κείμενο της ανάγνωσης σε δώδεκα γλώσσες, σε μία βραδιά –αφιέρωμα σήμερα 7 Μαρτίου στις 19.30 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Σκοπός του αφιερώματος είναι να τιμήσει το μεγάλο Έλληνα ποιητή και να παρουσιάσει την οικουμενικότητα του έργου του, όπως αυτό εκτυλίσσεται μέσα από τις διαφορετικές μεταφράσεις.

Εξάλλου, η μετάφραση ποιημάτων αποτελούσε πάντα πρόκληση αλλά και ιδιαίτερα τολμηρό εγχείρημα για τους μεταφραστές, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον Οδυσσέα Ελύτη.Το απόσπασμα από το «Μονόγραμμα» θα διαβαστεί αρχικά στα ελληνικά κι έπειτα θα αποδοθεί στα αγγλικά, αραβικά, βουλγαρικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ρουμανικά, ρώσικα και σουηδικά.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης θα ακουστεί ηχογραφημένο ολόκληρο το «Μονόγραμμα», από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Η παρουσίαση έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό και είναι μία κίνηση συνεργασίας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με το Σωματείο «Ελληνικές Ρίζες». Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ακόμα οι Sigrid Willer (ανάγνωση στα γερμανικά), Οvidiu Palcu (ανάγνωση στα ρουμανικά), Tatiana Deyeva (ανάγνωση στα ρώσικα), Εύη Τζαβέλλα (ανάγνωση στα σουηδικά) και μεταφραστές σε ισπανικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, βουλγάρικα, σουηδικά, ρώσικα, ιταλικά, ρουμάνικα, και ιαπωνικά.

Και με τα λόγια του ίδιου του Οδυσσεά Ελύτη: «Εάν η Γλώσσα αποτελούσε απλώς ένα μέσον επικοινωνίας, πρόβλημα δε θα υπήρχε. Συμβαίνει όμως ν' αποτελεί και εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών. Προσκτάται η γλώσσα στο μάκρος των αιώνων ένα ορισμένο ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις. Χωρίς να λησμονεί κανείς ότι στο μάκρος είκοσι πέντε αιώνων δεν υπήρξε ούτε ένας, επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να μη γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα». (Οδ. Ελύτης, ΕΝ ΛΕΥΚΩ, Ίκαρος, Αθήνα, 1992)

Πληροφορίες: Τετάρτη 7 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ., είσοδος ελεύθερη, στο Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.

ΠΗΓΗ:clickatlife.gr

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/eidhseis/38-news/305-to-qmonogrammaqtou-eluth-se-12-glosses


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!