Πανορθόδοξος εσπερινός στη Βιέννη και συνέλευση των Ορδοδόξων επισκόπων

Στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης, προεξάρχοντος του νέου μητροπολίτη Αυστρίας- έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου, τελέστηκε χθες βράδυ πανορθόδοξος μέγας εσπερινός, συλλειτουργούντων των επισκόπων όλων των αναγνωρισμένων στην Αυστρία ορθοδόξων Εκκλησιών και με τη...
Στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης, προεξάρχοντος του νέου μητροπολίτη Αυστρίας- έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου, τελέστηκε χθες βράδυ πανορθόδοξος μέγας εσπερινός, συλλειτουργούντων των επισκόπων όλων των αναγνωρισμένων στην Αυστρία ορθοδόξων Εκκλησιών και με τη συμμετοχή πολλών πιστών.

Πρόκειται για τη μία από τις δύο «μαρτυρίες ενότητας» που δίνουν παραδοσιακά κάθε χρόνο οι ορθόδοξες Εκκλησίες στην Αυστρία, μία με αυτό τον πανορθόδοξο εσπερινό, ο οποίος τελείται την Κυριακή της Ορθοδοξίας εκ περιτροπής σε έναν από τους ορθόδοξους ναούς της Βιέννης και μία με την Πανορθόδοξη Θεία Λειτουργία που γίνεται πάντα στον ελληνορθόδοξο ναό της Αγίας Τριάδας, στην έδρα της ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αύριο, εξάλλου, συνέρχεται στην ιερά Μητρόπολη Αυστρίας η Συνέλευση των ορθοδόξων επισκόπων Αυστρίας, για πρώτη φορά υπό την προεδρία του μητροπολίτη Αυστρίας- έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου -ο οποίος τον Δεκέμβριο είχε διαδεχτεί τον εκδημήσαντα τον περασμένο Οκτώβριο, ιστορικό μητροπολίτη Μιχαήλ- στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αυστριακός υφυπουργός Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Παρά την εσωτερική αυτονομία που διαθέτουν, οι αναγνωρισμένες στην Αυστρία ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Εκκλησίες Μόσχας, Βελιγραδίου, Βουκουρεστίου, Σόφιας και Αντιοχείας, εκπροσωπούνται απέναντι στο αυστριακό κράτος δια του ελληνορθόδοξου μητροπολίτη και εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σήμερα, η Ορθοδοξία αριθμεί στην Αυστρία (με πληθυσμό 8,4 εκατομμύρια κατοίκους) 500.000 πιστούς και είναι, μετά τη ρωμαιοκαθολική, η δεύτερη σε αριθμό χριστιανική Εκκλησία. Με τη συμπαράσταση του αυστριακού κράτους και της καθολικής Εκκλησίας, οι ορθόδοξοι ιερείς μπορούν και ανταποκρίνονται στις πολλές απαιτήσεις της εποχής, ενώ προ πενταετίας καθιερώθηκε μάθημα Ορθόδοξων Θρησκευτικών στα αυστριακά σχολεία και πέρυσι ακολούθησε η δημιουργία ορθόδοξης υπηρεσίας στις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις.

Ως αναγνωρισμένη Εκκλησία, η ορθόδοξη, έχει δικαίωμα να διορίζει δασκάλους των Θρησκευτικών, που σήμερα ανέρχονται σε πάνω από 100 και διδάσκουν χιλιάδες μαθητές στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ από το 2007 υπάρχει και τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας στη νέα Παιδαγωγική Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αυστρίας. Το τμήμα αυτό παρακολουθούν αρκετές δεκάδες φοιτητές οι οποίοι με την απόκτηση του πτυχίου τους μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει το αυστριακό κράτος σε δασκάλους- καθηγητές του μαθήματος Ορθόδοξων Θρησκευτικών.

Η Ορθοδοξία θεωρείται παράγοντας ο οποίος λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην Αυστρία, λόγω και του μεγάλου αριθμού των πιστών και αυτό απέδειξε η επίσκεψη που πραγματοποίησε στο παρελθόν, στους δύο ελληνορθόδοξους ναούς της Βιέννης -τον αρχαιότερο ναό του Αγίου Γεωργίου και τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας- και την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας Χάιντς Φίσερ.

Ο λόγος και η φωνή της Ορθοδοξίας στην Αυστρία έχουν καθοριστικό ρόλο στο πλαίσιο της Οικουμενικής Κίνησης, μια και η χώρα αυτή είναι εκείνη στην οποία η Οικουμενική Κίνηση δεν νοείται χωρίς τη συμμετοχή της Ορθοδοξίας και ιδιαίτερα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του οποίου ο ρόλος στον Διαθρησκειακό και στον Διεκκλησιαστικό Διάλογο είναι πρωταγωνιστικός.

ΠΗΓΗ:Δ.Δημητρακούδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟ:Αγία Τριάδα,Βιέννης.

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/eidhseis/38-news/297-panorthodoksos-esperinos-sth-biennh-kai-suneleush-ton-ordodokson-episkopon


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!