Λόρδος Μπάιρον-200 χρόνια μετά,παραμένει επίκαιρος

Πριν δύο ημέρες, στις 27/2/2012, συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την παρθενική ομιλία του φιλέλληνα ποιητή, Λόρδου Μπάιρον στη Βουλή των Λόρδων, σε υπεράσπιση των εξεγερμένων υφαντουργών της Κεντρικής Αγγλίας και ο «Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό», ήρθε να μας το θυμίσει. Μοιάζει με παράδοξο, αλλά 200 χρόνια μετά τον λόγο...
Πριν δύο ημέρες, στις 27/2/2012, συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την παρθενική ομιλία του φιλέλληνα ποιητή, Λόρδου Μπάιρον στη Βουλή των Λόρδων, σε υπεράσπιση των εξεγερμένων υφαντουργών της Κεντρικής Αγγλίας και ο «Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό», ήρθε να μας το θυμίσει.

Μοιάζει με παράδοξο, αλλά 200 χρόνια μετά τον λόγο του ποιητή, ομοειδή οικονομικά και κοινωνικά φαινόμενα κατακλύζουν την Ευρώπη. Τότε, οι ναπολεόντειοι πόλεμοι είχαν προκαλέσει κλείσιμο των αγορών και η εμφάνιση αργαλειών μαζικής παραγωγής είχε οδηγήσει σε υπερσυσσώρευση αδιάθετων προϊόντων. Η κυβέρνηση της Βρετανίας είχε σταδιακά καταργήσει κάθε μέτρο προστασίας των συντεχνιών των υφαντουργών και είχε απαγορεύσει την ομαδική διαπραγμάτευση των αποδοχών τους, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε καρτέλ μισθών που αντιβαίνει τις αρχές της ελευθερίας του εμπορίου. Κάθε νομική προσφυγή των μαστόρων της υφαντικής τέχνης ενάντια στη νέα νομοθεσία είχε απορριφθεί. Η καθίζηση των μισθών και η δραματική αύξηση της ανεργίας, δεν άργησαν να οδηγήσουν σε βίαιες ταραχές, σε επιδρομές ενάντια σε αποθήκες τροφίμων και τελικά, σε ένα κίνημα καταστροφής αργαλειών μαζικής παραγωγής, όσων βιοτεχνιών απέλυαν εργαζόμενους, ή αρνούνταν να καταβάλλουν τις παλιές μισθολογικές αποδοχές.

Το κίνημα εκείνο των «Λουδιτών», με επικεφαλής κάποιον ανύπαρκτο, μυθικό «Βασιλιά Λαντ», έμεινε στην ιστορία συκοφαντημένο, ως «αντίδραση στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και τη βιομηχανική επανάσταση». Η κυβέρνηση του Σπένσερ Πέρσεβαλ απάντησε με νόμο που θέσπιζε την θανατική ποινή για όσους κατέστρεφαν μηχανικούς αργαλειούς, ενώ και η αντιπολίτευση των Ουίγων, παρότι είχε δεσμευθεί να εισάγει πρόταση νόμου για την δημιουργία εργατικών συνδικάτων, συμμάχησε στη Βουλή των Λόρδων με το κυβερνόν κόμμα των Τόρις, αποσύροντας την ίδια της την πρόταση. Σε ένα τέτοιο κλίμα ο Βύρωνας, την 27η Φεβρουαρίου του 1812 κατήγγειλε το νόμο ως απάνθρωπο, όμοιο με «τα διατάγματα του Δράκοντα, γραμμένα κατά πως έλεγαν, με αίμα αντί μελάνι», προορισμένο για «δώδεκα χασάπηδες στη θέση των ενόρκων».

Τον ιστορικό όσο και προφητικό εκείνο κοινοβουλευτικό "Λόγο περί αδυνάτου", ήρθαν να τιμήσουν οι φίλοι του ποιητή, χθες, στη Στοά του Βιβλίου, με κεντρικό ομιλητή τον Τόνι Σίμπσον, διευθυντή του Ιδρύματος «Μπέρναρντ Ράσελ» για την Ειρήνη και τον Πυρηνικό Αφοπλισμό - και παρόντες τον Μανώλη Γλέζο, εκπροσώπους των αμερικανών «Βετεράνων για την Ειρήνη», τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Παύλο Ναθαναήλ, διανοούμενους και ακαδημαϊκούς. Ο κος Σίμπσον, δεν παρέλειψε να παραλληλίσει τις ταραχές που προκαλεί στην Αγγλία η σημερινή οικονομική κρίση με εκείνες του παρελθόντος, αλλά και να διαπιστώσει την διόγκωση ενός νέου κύματος φιλελληνισμού σε όλο τον κόσμο, τόσο πολιτικού, όσο και πολιτισμικού, με αφορμή τις κατηγορίες που εκτοξεύονται κατά της Ελλάδας.

«Η ρήση του Σέλλεϋ, «είμαστε όλοι Έλληνες» ακούγεται ξανά σε όλη την Ευρώπη - και τα βρετανικά συνδικάτα έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό. Ο Λόρδος Μπάιρον θα το είχε κατανοήσει» κατέληξε στην ομιλία του ο Τόνι Σίμπσον.

ΠΗΓΗ:Ανδρέας Μακρίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/eidhseis/38-news/286-lordos-mpairon-200-xronia-metaparamenei-epikairos


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!