Οι παροικίες των Καλυμνίων σήμερα

 Που ζουν σήμερα οι απόδημοι Καλύμνιοι; Εκτός από την εύκολη απάντηση «παντού, σε όλο τον κόσμο» ας κάνουμε μια προσπάθεια να τους εντοπίσουμε πιο συγκεκριμένα.ΕΛΛΑΔΑ  Ξεκινάμε από την Ελλάδα και φυσικά την ΑΘΗΝΑ. Προς την πρωτεύουσα μας, η .….. διαρροή είναι φυσιολογική (το ίδιο συμβαίνει από όλες τις πόλεις της Ελλάδας). Και σταθερή θα λέγαμε, με...

 

Που ζουν σήμερα οι απόδημοι Καλύμνιοι; Εκτός από την εύκολη απάντηση «παντού, σε όλο τον κόσμο» ας κάνουμε μια προσπάθεια να τους εντοπίσουμε πιο συγκεκριμένα.

ΕΛΛΑΔΑ
  Ξεκινάμε από την Ελλάδα και φυσικά την ΑΘΗΝΑ. Προς την πρωτεύουσα μας, η .….. διαρροή είναι φυσιολογική (το ίδιο συμβαίνει από όλες τις πόλεις της Ελλάδας).

 

Και σταθερή θα λέγαμε, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σίγουρα είναι αριθμητικά η μεγαλύτερη, πιο χαλαρή και καλύπτει όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μιλάμε φυσικά για τους μόνιμους κατοίκους, όχι τους «προσωρινούς» εκατοντάδες φοιτητές. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό, οι μόνιμοι κάτοικοι Αθήνας, Καλύμνιοι γεννηθέντες στο νησί μας, και 2ης και 3ης γενιάς, πρέπει να ξεπερνούν τους 15.000. Αναφερόμαστε στους κατοικούντες στην Αθήνα, Πειραιά και περίχωρα, γενικά στην Αττική. Αυτόν τον χώρο καλύπτει και ο ιστορικός σύλλογος Ένωση Καλυμνίων Αττικής, «Ο Άγιος Νικόλαος».
  Δεύτερη μεγαλύτερη παροικία Καλυμνίων, είναι αυτή της πρωτεύουσας του νομού μας ΡΟΔΟΥ. Υπολογίζεται στις 8.000 – 10.000. Σημαντικός αριθμός Καλυμνίων πήγε εκεί αναζητώντας την επιβίωση του, στα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Αμέσως μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, την δεκαετία του ’50, ακολούθησε άλλο κύμα, κυρίως γιατρών και επιχειρηματιών. Είχαν προηγηθεί οικογένειες βοσκών, που συνεχίζουν να ζουν σε χωριά της Ρόδου, όπως Απόλλωνα, Έμπωνα, Καταβιά κ.α. Η ροή συνεχίσθηκε πιο αργή τα επόμενα χρόνια και μπορούμε να πούμε ότι ανακόπηκε τελευταία.
  Αντιθέτως κορυφώθηκε η «μετανάστευση» προς την γειτονική ΚΩ. Τα εισαγωγικά χρησιμοποιούμε για την ειδική φύση της μετανάστευσης αυτής, λόγω της ελάχιστης απόστασης που χωρίζει τα δύο νησιά. Πολλοί Καλύμνιοι εργάζονται στην Κω, την τελευταία δεκαετία, όπου μεταβαίνουν το πρωί με τα ταχύπλοα σε μισή ώρα και  επιστρέφουν το απόγευμα στις οικογένειες τους, στην Κάλυμνο. Μεγάλος αριθμός ζει κυρίως την θερινή περίοδο στην Κω, όπου εργάζεται σε ξενοδοχεία και τον χειμώνα επιστρέφει στην Κάλυμνο.
                                           
 Υπάρχουν βέβαια και οι «παληοί» που ζουν μόνιμα εκεί μετά τον πόλεμο. Συνολικά μπορούμε να υπολογίσουμε την πιο … φρέσκια χρονικά καλύμνικη παροικία, αυτή της Κω, στις 3.000 έως 4.0000.
  Και στα δύο νησιά δραστηριοποιούνται Σύλλογοι Καλυμνίων. Στην Ρόδο μάλιστα, ο ιστορικός Σύλλογος Καλυμνίων Ρόδου «Άγιος Παντελεήμων» ξεπέρασε τα 60 χρόνια.
  Στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ αντιθέτως, δεν υπάρχει Σύλλογος Καλυμνίων. Οι συμπατριώτες μας εκεί, μετέχουν στον Σύλλογο Δωδεκανησίων Βορείου Ελλάδος. Συνήθως όμως καταφέρνουν να έχουν Καλύμνιο Πρόεδρο.
  Οι Καλύμνιοι της συμπρωτεύουσας και της Βόρειας Ελλάδας, δεν είναι πολλοί. Είναι όμως φανατικοί επισκέπτες του νησιού μας Πάσχα και καλοκαίρι. Τους βρίσκουμε σε πολλές πόλεις από Κιλκίς μέχρι Ορεστιάδα. Καλύμνιοι υπάρχουν και στην Λάρισα, Ναύπακτο, Κρήτη κ.α. Και φυσικά στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου από Πάτμο μέχρι Καστελόριζο.

  Από τα προαναφερθέντα προκύπτει,όσο αυθαίρετος και αν είναι ο τρόπος υπολογισμού,ότι εκτός Καλύμνου,στην υπόλοιπη χώρα μας,πρέπει να ζούν περι τους 30.000 Καλύμνιοι.Δηλαδή περίπου διπλάσιοι,από όσους κατοικούν στο νησί μας!!Αναφερόμαστε επαναλαμβάνουμε σε Καλύμνιους γεννημένους στο νησί μας ,ή 2ης και 3ης γενιάς.

          Το κείμενο θα συνεχισθεί με τις υπόλοιπες παροικίες

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/worwide-kalymnians/parikiaka-nea/258-oi-paroikies-ton-kalumnion-simera


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!