Η Γερμανία έχει ένα «ξεχασμένο» χρέος προς την Ελλάδα;

Έλληνες διαμαρτύρονται κατά της λιτότητας, καίγοντας γερμανική σημαία και την σημαία των Ναζί, μπροστά από το Κοινοβούλιο της Αθήνας , στις 7 Φεβρουαρίου. Reuters/ Ιωάννης Μπεχράκης.«Οι Γερμανοί , οι οποίοι διστάζουν να χρηματοδοτήσουν  ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας , θα έπρεπε να θυμούνται τα όσα λεηλάτησαν σ' αυτήν την χώρα , κατά την δ...

Έλληνες διαμαρτύρονται κατά της λιτότητας, καίγοντας γερμανική σημαία και την σημαία των Ναζί, μπροστά από το Κοινοβούλιο της Αθήνας , στις 7 Φεβρουαρίου. Reuters/ Ιωάννης Μπεχράκης.

«Οι Γερμανοί , οι οποίοι διστάζουν να χρηματοδοτήσουν  ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας , θα έπρεπε να θυμούνται τα όσα λεηλάτησαν σ' αυτήν την χώρα , κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου (...)   Με τους τόκους, 81 δισεκατομμύρια ευρώ οφείλονται στην Αθήνα.  Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να δει κανείς την Ευρώπη και την ιστορία της.»

Ο άνθρωπος που εκφράζεται μ' αυτό τον τρόπο δεν είναι παλαιός αντιστασιακός  , ούτε μέλος της ελληνικής αντιπολίτευσης , ούτε καν έλληνας . Πρόκειται για τον ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον Μπεντιτ , απευθυνόμενος την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στους γερμανούς  στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο , την επόμενη μέρα της άρνησης της ευρωπαϊκής τρόικας να χορηγήσει  δεύτερο σχέδιο βοήθειας ποσού 130 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα.

'ΠΗΡΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΠΟΤΕ'
Η Γερμανία έχει χρέος πολέμου μη εξοφλημένο έναντι της Ελλάδος ;  H ερώτηση μπορεί να φανεί παράλογη ,επανατοποθετεί όμως  την κρίση του χρέους που ταλαιπωρεί την ευρωπαϊκή ήπειρο για μεγάλο χρονικό διάστημα . Δακτυλοδεικτούμενοι ως κακοί πληρωτές, στραγγαλισμένοι με πολλά σχέδια λιτότητας , αγανακτισμένοι από την γερμανική υπαγόρευση ( diktakt) , οι Έλληνες όλο και περισσότεροι  , υπενθυμίζουν στο Βερολίνο το παρελθόν.
Στις αρχές του 2010 , κατά την διάρκεια ενός ταξιδίου στην Γερμανία, ο Θεόδωρος Πάγκαλος , τότε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είχε κάνει εκρηκτική δήλωση  στο  BBC: « Πήραν τα αποθέματα χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος , πήραν ελληνικό χρήμα και δεν το επέστρεψαν ποτέ. Είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει κάποια μέρα   να συζητηθεί»   . Το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς , ο υφυπουργός του  Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδος , Φίλιππος Σαχινίδης, προχώρησε και πιο πέρα υπολογίζοντας το ποσό του γερμανικού χρέους στα 162 δισεκατομμύρια ευρώ , σε σύγκριση με το ποσό του ελληνικού χρέους που ανερχόταν στο ποσό των 350 δισεκατομμυρίων ευρώ τέλη 2011.
(φωτογραφία)
Για τον ήρωα της Αντίστασης Μανώλη Γλέζο, η Γερμανία χρωστάει 162 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα ( AFP ΛΟΙΥΖΑ ΓΟΥΛΙΑΜΑΚΗ).
Πιο πρόσφατα , με την σειρά του , ο ήρωας της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος , 89 ετών, γνωστός επειδή ξεκρέμασε την σημαία των ναζί από την Ακρόπολη το 1941, ζήτησε την αποπληρωμή του επιβαλλόμενου δανείου της Ελλάδος από το καθεστώς των ναζί. Υπολογίζει ότι « Με τις αποζημιώσεις πολέμου»  τις οποίες η Αθήνα επιφυλάσσεται να διεκδικήσει, το χρέος ανέρχεται στα 162 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς τους τόκους».
ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΡΙΘΜΩΝ
Πόσα χρωστάει η Γερμανία  ; 81 δισεκατομμύρια , σύμφωνα με τον Κον Μπεντιτ; 162 δισεκατομμύρια σύμφωνα με τις ελληνικές διεκδικήσεις; 68 δισεκατομμύρια όπως ισχυρίζεται το περιοδικό Λε Ποεν ( Le Point); ή τίποτα όπως ισχυρίζεται το Βερολίνο; Ο πόλεμος των αριθμών σχετικά μ' αυτό το ζήτημα είναι αντάξιο της περιπλοκότητας της κατάστασης .
Είμαστε το 1941. Στις 6 Απριλίου , η Βερμαχτ εισβάλλει στην Ελλάδα. Θα μείνει μέχρι το 1944. Στο Βιβλίο του η Ελλάδα του Χίτλερ , ο ιστορικός Μαρκ Μαζοβερ ( Mark Mazower)  εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία υπέφερε περισσότερο  από το ζυγό των ναζί , μετά από την Ρωσία και την Πολώνια , και ότι υπέστη « συστηματική λεηλασία των πόρων της».Το 1941 , οι ναζί θα επιβάλλουν στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος , όπως το έκαναν και σε άλλες χώρες, επιπλέον ένα δάνειο ύψους 476 εκατομμυρίων ραιχμαρκς ( reichmarks) προκειμένου να αντιμετωπίστουν οι ανάγκες του πολέμου .
Αυτό το «δάνειο» δεν εξοφλήθηκε ποτέ , για τον απλό λόγο ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στην Συμφωνία του Λονδίνου του 1953 που καθορίζει το ύψος των εξωτερικών χρεών της Γερμανίας από το 1919 έως το 1945.
Για να μην επαναληφθούν τα λάθη της Συνθήκης των Βερσαλλιών και με σκοπό να  προστατευτεί ο νέος σύμμαχος της Δύσης  έναντι της κουμμουνιστικής απειλής , οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχονται να μειωθεί το χρέος της Γερμανίας κατά το ήμισυ . Τα θύματα της κατοχής παρακαλούνται να ξεχάσουν τα αιτήματα αποκατάστασης . Ο στρατηγικός στόχος των Συμμάχων είναι να οικοδομηθεί  μια Γερμανία δυνατή και γαλήνια , και όχι καταστρεμμένη από τα χρέη και ταπεινωμένη .
Η Ουάσιγκτον πετυχαίνει ειδικά από τις χώρες δικαιούχες του σχεδίου Μαρσαλ να παραιτηθούν  από την αξίωση να ζητήσουν άμεσα το χρέος τους   , απωθώντας επικείμενες αποζημιώσεις  σε μια επανένωση της Γερμανίας , στα πλαίσια μιας « συνθήκης ειρήνης». «Από τότε, η Γερμανία ευημερούσε  ενώ οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αιμορραγούσαν για να επουλώσουν τις πληγές που άφησε ο πόλεμος και η γερμανική κατοχή» συνοψίζει ο ιστορικός της οικονομίας Αλμπρεχτ Ριτσλ ( Albrecht Ritschl) στην London School of Economics, σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Ντερ Σπιγκελ(  Der Spiegel ) σε γαλλική έκδοση στο Διεύθυνες ταχυδρομείο ( Courrier international) .

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΣΦΑΛΕ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ
Αυτή η αναστολή έδωσε την δυνατότητα στην ΟΔΓ (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας - RFA) να ζήσει πραγματικό « οικονομικό θαύμα» , το περιβόητο Wirtschaftswunder για τέσσερεις δεκαετίες . Και , την στιγμή της εκταμίευσης η Βόννη  ( Bonn) θα καταφέρει να μην τιμήσει τις υποχρεώσεις της . Ο Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ ( Helmut Kohl)  πετυχαίνει να μην συμπεριληφθεί ο όρος « συνθήκη Ειρήνης» στην Συνθήκη της Μόσχας το 1990  που αποδέχεται την ενοποίηση , απαιτούμενος όρος στην Συμφωνία του 1953 για ενδεχόμενες αποζημιώσεις . « Ήταν ένα μέσο να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τις αποζημιώσεις» υπογραμμίζει η εφημερίδα  Ζιντνοιτς ( Suddeutsche Zeitung) ( άρθρο μεταφρασμένο στα γαλλικά) . Εγκρίνοντας την εν λόγω συνθήκη, η Ελλάδα έχασε , κατά την γνώμη του Βερολίνου, κάθε νομιμότητα να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις . « Πρακτικά, η συνθήκη του Λονδίνου του 1953 ελευθέρωσε τους Γερμανούς από την υποχρέωση τους να αποπληρώσουν το πολεμικό τους χρέος, συνοψίζει η γερμανική εφημερίδα.
Με άλλα λόγια, ο τωρινός οικονομικός πρωταθλητής της ευρωζώνης γλίτωσε  τρεις φόρες κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα.: το έτος 1930, 1953 και 1990.
« η Γερμανία δεν αποπλήρωσε τις αποζημιώσεις μετά το 1990 , έκτος από τις αποζημιώσεις που κατατέθηκαν στους εξαναγκασμένους εργάτες , συνεχίζει ο Αλμπρεχτ Ριτσλ ( Albrecht Ritschl) στο Σπιγκελ  (  Der Spiegel) .  Τα  πιστωτικά ποσά που εισπράχτηκαν με την βία στις χώρες υπό κατοχή κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τα χρέη συνδεδεμένα με την Κατοχή δεν αποπληρώθηκαν. Ούτε στην Ελλάδα» Όμως , επιμένει λέγοντας ότι « κανείς στην Ελλάδα δεν ξέχασε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία οφείλει την  καλή της οικονομική κατάσταση στις συγκατατιθέμενες  εύνοιες των άλλων χωρών»    .

Ο γερμανός δικηγόρος Ζοακιμ Ρολαχαουζερ ( Joachim Rollhauser) διαβάζει, μια δήλωση μπροστά στην γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα κατά την διάρκεια  διαδήλωσης γερμανών υπηκόων , απαιτώντας άμεσες αποζημιώσεις για όλα τα ελληνικά θύματα του ναζισμού  στις 6 Ιουνίου 2011 ( AFP ΛΟΙΥΖΑ ΓΟΥΛΙΑΜΑΚΗ).
Όλα και όλα , η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία αποζημίωσε μόνο μια φορά την Ελλάδα : 115 εκατομμύρια μάρκα ( περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ ) . Ήταν το 1960 στα πλαίσια μιας συνολικής συμφωνίας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ. Από τότε , η Γερμανία εκτιμά ότι ξεπλήρωσε το χρέος της . Ακόμα  καλύτερα , δεν διστάζει να υπενθυμίζει «ότι πλήρωσε από το 1960 περίπου 33 δισεκατομμύρια μάρκα βοήθειας στην Ελλάδα , με διμερή τρόπο ή στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης»   .
Και πρέπει να προσθέσουμε ότι η Ελλάδα έλαβε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια στα πλαίσια του σχεδίου Μαρσαλ .

ΚΟΝ ΜΠΕΝΤΙΤ
Κατά την διάρκεια της περιόδου κρίσεως, όλος ο κόσμος , συμπεριλαμβανόμενου και στην Γερμανία, δεν ικανοποιείται από τις υπέρογκες εύνοιες που δόθηκαν στο Βερολίνο μετά το πόλεμο. Πνιγμένοι ασφυκτικά από τα χρέη, και  πιεσμένοι από το Βερολίνο να εφαρμόσουν  τα σχέδια λιτότητας το ένα μετά το άλλο όλο και περισσότεροι Έλληνες  θέλουν να μοιραστούν ένα μέρος του βάρους των υποχρεώσεων τους,  με τους  πρώην εισβολείς τους .
Το εν λόγω ποσό των 162 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει το εξαναγκαστικό δάνειο που  υπολογίζεται περίπου σε 54 δισεκατομμύρια μέχρι 81 δισεκατομμύρια ευρώ, και  επίσης τα 108 δισεκατομμύρια υπολογιζόμενα στο Διεθνές συνέδριο της Ειρήνης στο Παρίσι , για την αποζημίωση των ζημιών που προκάλεσαν οι ναζί στην οικονομική δομή της χώρας .
Ο Ντανιελ Κον Μπεντιτ , τοποθετείται σε « ηθικό επίπεδο» . « Οι Γερμανοί που θεωρούν τους εαυτούς τους  ενάρετοι , εκτιμούν ότι οι Έλληνες έσφαλαν και πρέπει να πληρώσουν. Όμως, αυτοί που έσφαλαν περισσότερο είναι οι ίδιοι οι Γερμανοί , και το χρέος τους διεγράφη επειδή οι Αμερικανοί έβλεπαν στρατηγικό ενδιαφέρον . Γιατί να μην θεωρηθεί ότι η σωτηρία της Ελλάδος είναι στρατηγικής σημασίας αντί να γονατίσουμε αυτήν την χώρα ;"
Σορεν Σελο ( Soren Seelow)

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/eidhseis/38-news/257-h-germania-exei-ena-ksexasmeno-xreos-pros-thn-ellada


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!