Οι συρρικνώσεις των Υπηρεσιών και οι τοπικές πολιτικές

Η τελευταία πληροφόρηση για ενδεχόμενη συρρίκνωση του ΙΚΑ Καλύμνου, έφερε και πάλι στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα της υποβάθμισης αλλά και του κλεισίματος διαφόρων υπηρεσιών στο νησί. Είναι ένα πρόβλημα που η Κάλυμνος το αντιμετωπίζει όχι μόνον τώρα, στα πλαίσια της γενικότερης συρρίκνωσης που επιχειρείται λόγω της οικονομικής κρίσης, α...
Η τελευταία πληροφόρηση για ενδεχόμενη συρρίκνωση του ΙΚΑ Καλύμνου, έφερε και πάλι στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα της υποβάθμισης αλλά και του κλεισίματος διαφόρων υπηρεσιών στο νησί.

Είναι ένα πρόβλημα που η Κάλυμνος το αντιμετωπίζει όχι μόνον τώρα, στα πλαίσια της γενικότερης συρρίκνωσης που επιχειρείται λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται μια συνεχή υποβάθμιση και κλείσιμο υπηρεσιών, που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της εγκατάλειψης του νησιού από το Αθηνοκεντρικό κράτος.

 

Παλιό το πρόβλημα για την Κάλυμνο

Αυτή η πρακτική φυσικά αντιπροσωπεύσει την γενικότερη πολιτική των νεωτέρων χρόνων στην Ελλάδα, όπου παρατηρήθηκε μια συστηματική «αποψίλωση» της περιφέρειας σε σχέση με το κέντρο και ως αποτέλεσμα είχε την ανορθολογική διόγκωση του υδροκέφαλου κέντρου.

Τα τελευταία όμως χρόνια, η πραγματικότητα αυτή έχει λάβει ανησυχητικές διστάσεις, αφού σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών πάσχουν από υποστελέχωση, που σε πολλές από αυτές φτάνει στα όρια της αδυναμίας παροχής υπηρεσιών στους πολίτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές του νησιού, που βρίσκονται σε πραγματικό επίπεδο «λειψανδρίας».

Παράλληλα υπάρχει η πρακτική, που αποτελεί μια ακόμη πιο ανησυχητική διάσταση του προβλήματος, που είναι το κλείσιμο γραφείων υπηρεσιών, η οριστική δηλαδή απώλεια τόσο των θέσεων εργασίας όσο και των δυνατοτήτων για εξυπηρέτηση των νησιωτών.
Πριν 3 χρόνια είχαμε το κλείσιμο του Γραφείου Εμπορίας της ΔΕΗ, που αυτό έφερε τόσο την απώλεια 2 θέσεων εργασίας, όσο και αναστάτωση στην εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και προβλήματα στην αντιμετώπιση καθημερινών αναγκών.
Μάλιστα όταν πρόσφατα η ΔΕΗ προχώρησε στο να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από 18 περίπου επιχειρήσεις του νησιού, φάνηκε ξεκάθαρα η αναγκαιότητα ύπαρξης του γραφείου και η δυσχέρεια που επέφερε η απώλειά του.

Η τοπική Πολιτική «ασπίδα προστασίας» ενάντια στην εγκατάλειψη

Όσον αφορά την τελευταία περίοδο και την τακτική συρρίκνωσης των υπηρεσιών, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής μείωσης του δημόσιου τομέα (και όχι μόνο), φυσικά και η Κάλυμνος δεν θα μπορούσε να μείνει απ' έξω από αυτή την κατάσταση.

Όμως η κατάσταση αυτή ανέδειξε και ένα πολύ σημαντικό γεγονός, πως η άσκηση μιας τοπικής πολιτικής, στα πλαίσια να τεθούν, όσο το δυνατόν, περισσότεροι φραγμοί στην πολιτική αυτή, είναι ικανή να φέρει κάποια αποτελέσματα.

Παράδειγμα αυτής της διαπίστωσης αποτελεί η περίπτωση του ΟΤΕshop της Καλύμνου, όπου είχε παρθεί, καταρχάς, απόφαση από την διοίκηση του οργανισμού να κλείσει το κατάστημα του νησιού, στα πλαίσια των περικοπών που κάνει. Μια προοπτική που εκτός των δυσχερειών που θα προκαλούσε στους πολίτες, θα σήμαινε και την απώλεια κάποιων θέσεων εργασίας.

Όμως οι συντονισμένες ενέργειες, τόσο του Δημάρχου όσο και του Βουλευτή Γιώργου Κασσάρα, σε συνδυασμό με την τεκμηρίωση των εργαζομένων του ΟΤΕ, απέτρεψαν αυτή την δυσάρεστη προοπτική. Όμως αυτό που μέτρησε περισσότερο στα κέντρα των αποφάσεων των Αθηνών, ήταν το γεγονός πως υπήρχε συντονισμός των τοπικών δυνάμεων και κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πράγματι η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι μια δυναμική που έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει και να προασπίζει τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και επιπλέον αποτελεί μια δυναμική που μπορεί να αγωνίζεται για όλα τα θέματα που αφορούν μια κοινωνία, ανεξάρτητα αν εμπίπτουν ή όχι, των στενών υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της.

Οι πολιτικοί που υπηρετούν αυτό τον χώρο, θα πρέπει να το κατανοήσουν αυτό και να γνωρίζουν πως ακόμα και τα κέντρα των αποφάσεων, όπου κι αν βρίσκονται αυτά και όσο κι αν φαντάζουν απρόσιτα, υποχωρούν όταν βρίσκουν μπροστά τους κοινωνίες συντεταγμένες, με τους πολιτικούς τους παράγοντες, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο να είναι μπροστάρηδες και ιδίως τις τοπικές κυβερνήσεις.

Αυτό ισχύει γιατί οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι των κοινωνιών τους και αυτό το γνωρίζουν οι καρεκλοκένταυροι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

«Παλμός του Αιγαίου»

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/eidhseis/kalymnos-weekly/204-2012-01-29-11-50-44


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!