της Κάλυμνος παιχνίτζα Ανέκδοτες ηχογραφήσεις του Σίμωνος Καρά από τα Δωδεκάνησα

της Κάλυμνος παιχνίτζαΑνέκδοτες ηχογραφήσεις του Σίμωνος Καρά από τα Δωδεκάνησα1957 & 1971Βιολιά και τσαμπούνες στην Κάλυμνο. Στον νέο αυτό ψηφιακό δίσκο του Κ.Ε.Π.Ε.Μ. με σκοπούς και τραγούδια από την Κάλυμνο, δεύτερο σε μία σειρά εκδόσεων που προσφέρονται στο φιλόμουσο κοινό, παρουσιάζονται 20 μουσικά δείγματα από καλύμνιους οργανοπαίκτες...

της Κάλυμνος παιχνίτζα

Ανέκδοτες ηχογραφήσεις του Σίμωνος Καρά από τα Δωδεκάνησα

1957 & 1971

Βιολιά και τσαμπούνες στην Κάλυμνο. Στον νέο αυτό ψηφιακό δίσκο του Κ.Ε.Π.Ε.Μ. με σκοπούς και τραγούδια από την Κάλυμνο, δεύτερο σε μία σειρά εκδόσεων που προσφέρονται στο φιλόμουσο κοινό, παρουσιάζονται 20 μουσικά δείγματα από καλύμνιους οργανοπαίκτες που ηχογράφησε ο Σίμων Καράς το 1957 και το 1971.


Σκοποί και τραγούδια δρομικά και γαμήλια, καθιστικά αλλά και χορευτικά, από κορυφαίους οργανοπαίκτες της Καλύμνου· βιολιστής ο Μικές Τσουνιάς, λαουτιέρης ο Εμμανουήλ Τσουνιάς, τσαμπουνιστές ο Γιάννης Βούης, ο Γιάννης Έλληνας και ο Νίκος Τάλιας. Μία ποικιλία ήχων και ρυθμών από τις δύο παραδόσεις του νησιού· του βιολιού και της τσαμπούνας.
Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα περιλαμβάνονται ιστορικά στοιχεία για τα Δωδεκάνησα και την Κάλυμνο, καθώς και πληροφορίες για το γλωσσικό ιδίωμα, την μουσική και τους σκοπούς, τον χορό και την φορεσιά της Καλύμνου. Κείμενα για τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και για την ζωή των σφουγγαράδων, δίνουν πολύ έντονα και γλαφυρά την αίσθηση της ιδιαίτερης κοινωνίας του νησιού. Τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους κατέθεσαν ο Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, ο Κυριάκος Χατζηδάκης, η Καλλιόπη Μαύρου, ο Κωνσταντίνος Κοντός, η Ευδοκία Βουβάλη, ο Νίκος Παπαδόπουλος και ο Άγγελος Θεοδοσίου, ερευνητές της παράδοσης της Καλύμνου.
Την έκδοση πλαισιώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το χρονικό της καταγραφής των τραγουδιών, καθώς επίσης και ανέκδοτα αποσπάσματα από το προσωπικό ημερολόγιο της Αγγελικής Καρά κατά τη διάρκεια των καταγραφών.
Μία ιδιαίτερη μουσική παράδοση. Ένα ηχητικό υλικό σπάνιο στο παλαιό μουσικό ύφος της Καλύμνου. Ένας νέος ψηφιακός δίσκος του Κ.Ε.Π.Ε.Μ. για το νησί των σφουγγαράδων, που οφείλεται κυρίως στην θυσία του μεγάλου δασκάλου Σίμωνα Καρά, για τον οποίο ο Νίκος Μπαζιάνας γράφει:
«Ὁ Καράς, με την επιμονή του, το πείσμα του και τη γενναία του προσπάθεια, αλλά και με τη σοφία και το κύρος του, ενίσχυσε και στερέωσε την κλονισμένη εμπιστοσύνη και την αγάπη του ίδιου του λαού προς τα δημιουργήματά του».

ΚΕΝΤΡΟΝ ΕΡΕΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά
τηλ. 210 88.11.930 – 6970948771
karaskepem.blogspot.com • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για να ακούστε τα τραγούδια ... πατήστε εδώ!

Πηγή http://www.tzivaerikalymnos.com/2011-12-10-12-22-57/94-2011-12-14-18-51-48


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!