Πως γράφουμε Ελληνικά αντί για Greeklish

(Σημείωση του Ν. Ρεϊση στο Facebook) Βλέποντας διάφορους φίλους να γράφουν Greeklish αντί για Ελληνικά, εδώ στο facebook και σε φόρουμ, ρώτησα γιατί το κάνουν και πήρα τις εξής κυρίως απαντήσεις.
  • Μένω στο εξωτερικό και το κομπιούτερ μου δεν υποστηρίζει Ελληνικά.
  • Δεν ξέρω πως να γράψω Ελληνικά.
  • Δεν ξέρω να βάζω τόνους.
  • Είμαι ανορθόγραφος και ντρέπομαι να το βλέπουν οι άλλοι.
  • Βαριέμαι.

Αν είναι ένας από αυτούς ο λόγος που κι εσύ γράφεις Ελληνικά με Λατινικούς χαρακτήρες (εκτός του να βαριέσαι), διάβασε τις οδηγίες που ακολουθούν. Ισχύουν για Windows και ελπίζω να σου φανούν χρήσιμες.

Για να μπορούμε να γράψουμε και να διαβάσουμε Ελληνικά, πρέπει πρώτα απ'όλα να είναι εγκατεστημένα τα Ελληνικά σαν γλώσσα στον υπολογιστή μας.

Εγκατάσταση της Ελληνικής γλώσσας:

Οι υπολογιστές που πουλιούνται στην Ελλάδα έχουν προ εγκατεστημένα τα Ελληνικά. Αν όμως αγόρασες τον υπολογιστή σου από το εξωτερικό πρέπει να εγκαταστήσεις χειροκίνητα τα Ελληνικά ως εξής:

Στον πίνακα ελέγχου (Control panel) βρες τις ρυθμίσεις για το πληκτρολόγιο (keyboard). Εκεί θα βρεις επιλογές α) για να προσθέσεις τα Ελληνικά β) για τον συνδυασμό των πλήκτρων για να εναλλάσσεις την γλώσσα από Ελληνικά σε Αγγλικά (η άλλη εγκατεστημένη γλώσσα) και γ)αν θα σου εμφανίζεται η γραμμή γλώσσας στην γραμμή εργασιών.

Εναλλαγή γλώσσας:

Μπορούμε να αλλάξουμε την γλώσσα που χρησιμοποιούμε με 2 τρόπους:

Με ταυτόχρονο πάτημα των τoυ συνδυασμό των πλήκτρων που ορίσαμε στις ρυθμίσεις του πληκτρολογίου. Συνήθως είναι Alt+Shift αλλά μπορούμε και να τον αλλάξουμεΜε το ποντίκι από την γραμμή γλώσσας.

Ορθογραφικός έλεγχος:

Ο φυλλομετρητής (browser) Chrome της Google κάνει αυτόματο ορθογραφικό έλεγχο και υπογραμμίζει τις λάθος λέξεις. Με δεξί κλικ πάνω στην λέξη εμφανίζεται κουτάκι με προτάσεις για διόρθωση. Εγκαταστήστε τον Chrome η ψάξτε για πρόσθετα στον Firefox, IE κλπ.Γράψτε το κείμενό σας πρώτα στο word η άλλο πρόγραμμα που κάνει ορθογραφικό έλεγχο, αντιγράψτε από κει και επικολλήστε το όπου θέλετε.

Τόνοι, ερωτηματικό, διαλυτικά κλπ:

Τόνοι - Για να βάλουμε τόνους πατάμε πρώτα το πλήκτρο με το ; (Ερωτηματικό. Δύο θέσεις αριστερά από το Enter) και μετά το φωνήεν. Διαλυτικά ( ¨ ) - πρώτα πατάμε ταυτόχρονα το Shift + ; και μετά το φωνήεν.Διαλυτικά με τόνο ( ΅ ) - πρώτα πατάμε ταυτόχρονα το Shift + W και μετά το φωνήενΕρωτηματικό  ( ; ) - πατάμε το γράμμα Q η αλλάζουμε το πληκτρολόγιο στα ΑγγλικάΆνω κάτω τελεία  ( : ) -  πατάμε ταυτόχρονα το Shift + γράμμα Q η αλλάζουμε το πληκτρολόγιο στα Αγγλικά

πηγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!