«Πλαστικά» τα νερά της Μεσογείου

Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν θαλάσσιοι βιολόγοι που πραγματοποίησαν δειγματοληψίες από τα νερά της Μεσογείου, καθώς 250 δισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού που επιπλέουν στα νερά απειλούν τα ζώα που τρέφονται με πλαγκτόν.

Ερευνητική ομάδα από τη Γαλλία και το Βέλγιο κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από τη συλλογή δειγμάτων νερού έξω από τις ακτές της Γαλλίας, της βόρειας Ιταλίας και της Ισπανίας, σε βάθος από 10 έως 15 εκατοστά.

«Η χονδρική εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν περίπου 250 δισεκατομμύρια μικροσωματίδια πλαστικού σε όλη τη Μεσόγειο», σημείωσε ο Φρανσουά Γκαλγκανί, ερευνητής του Ifremer (Γαλλικό Ινστιτούτο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας).

Μετά από εξέταση αποδείχτηκε ότι το 90% των δειγμάτων περιείχε κομματάκια πλαστικού με μέσο βάρος 1,8 milligram. Σε περίπτωση που επεκταθούν σε όλη την έκταση της Μεσογείου, οι μετρήσεις υποδεικνύουν ότι στην επιφάνεια της κλειστής θάλασσας επιπλέουν συνολικά 500 τόνοι διαλυμένων πλαστικών σκουπιδιών.

Η δυσοίωνη αυτή εκτίμηση αναμένεται σύμφωνα με τους ερευνητές να βελτιωθεί το 2011, οπότε και θα πραγματοποιηθούν νέες αποστολές στα νερά του Γιβραλτάρ, του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας, της Σαρδηνίας και της νότιας Ιταλίας.

Τα κομμάτια πλαστικού, εκτός από το ότι απελευθερώνουν τοξικές ουσίες στα νερά, ανακατεύονται με το πλαγκτόν και καταλήγουν τελικά στα στομάχια ψαριών και άλλων οργανισμών. Βάσει παλαιότερων ερευνών, υπάρχουν ενδείξεις για επιπτώσεις σε ζώα που τρέφονται με ψάρια, όπως οι χελώνες και οι φώκιες.

Να σημειωθεί ότι τεράστιες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών, σε μεγαλύτερα κομμάτια συγκεντρώνονται από τα ρεύματα στη λεγόμενη «Μεγάλη Δίνη των Σκουπιδιών», στο Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Υπενθυμίζεται ότι γαλλική αποστολή που πραγματοποιήθηκε προ ετών στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της διεθνούς Απογραφής της Θαλάσσιας Ζωής, μάζεψε περισσότερα σκουπίδια παρά ζωντανούς οργανισμούς από τη θαλάσσια τάφρο που βρίσκεται νότια της Ιεράπετρας

cosmo.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!