Εκτεταμένες και πολλά υποσχόμενες οι έρευνες για πετρέλαιο στην νότιο Αλβανία

Πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί φαίνεται να αποδεικνύονται οι Αλβανοί στο θέμα την εξόρυξης και εκμετάλλευσης των ενεργειακών τους πόρων αφού ήδη σε περιοχές εντός της Αλβανίας πλησίον των ελληνοαλβανικών συνόρων στο Δέλβινο και τη Φοινίκη, αμερικανικές και καναδικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει έρευνες.

Πριν ένα μήνα ο Υπουργός Οικονομίας της Αλβανίας δήλωσε ότι οι επενδύσεις στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου στην Αλβανία έφθασαν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε, ότι η Κυβέρνηση του έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις επενδύσεις στον τομέα αυτόν και ότι θα χρηματοδοτήσει κάθε σχέδιο εξερεύνησης και εξόρυξης πετρελαίου.

Το 1932, ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Patos-Marinza τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χερσαία πετρελαϊκά κοιτάσματα βαρέως τύπου, τα οποία σύμφωνα με αξιολόγηση που πραγματοποίησε η Καναδική εταιρεία RPS Energy Ltd στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 ανέρχονται σε 5.7 δισ. βαρέλια!.

Το πετρέλαιο που υπάρχει στην περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται ως "βαρύ πετρέλαιο" και πωλείται  σε πολύ χαμηλότερη τιμή, περίπου στο 60% της τιμής του αργού πετρελαίου, τύπου Brent.

Η εταιρία όμως έχει αναπτύξει σύγχρονη τεχνολογία για να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά παραγωγής. Η πρόγνωσή της RPS Energy Ltd είναι ότι η παραγωγή στο τέλος του 2011 στο συγκεκριμένο κοίτασμα θα φθάσει τα 12.000 βαρέλια ημερησίως.

Ο Doug Urch, Γενικός Διευθυντής της Bankers Petroleum, σε μια συνέντευξή του μίλησε για παραγωγή περίπου 40.000 βαρέλια ημερησίως! Επιπρόσθετα η εταιρεία η Sky ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πραγματοποίηση των γεωφυσικών σεισμικών εξετάσεων και την καταγραφή δεδομένων για τα τρία τμήματα εξερεύνησης (τέσσερα, πέντε και Dumres). Το Μπλοκ τέσσερα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αλβανία, που συνορεύει με την Ελλάδα και καλύπτει μια έκταση 2.264 τετραγωνικών χλμ. (540.000 στρέμματα).

Το συνολικό εκτιμώμενο δυνητικό αποθεματικό ανέρχεται σε 350 MMBOE. Το Block πέντε βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αλβανία δίπλα στην Αδριατική θάλασσα και καλύπτει μια έκταση 2.076 χιλιομέτρων 2 (498.000 στρέμματα). Το μπλοκ έχει συνολικό εκτιμώμενο δυνητικό αποθεματικό 375 MMBOE.

Όσον αφορά την Ελλάδα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι έρευνες, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Όπως Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός: «υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδος, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που έχουμε, διότι τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία του Υπουργείου είναι αρκετά αισιόδοξα, ότι μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!