«Επιχείρηση Ανταπόδοσης» από «χακτιβιστές» για τις διώξεις κατά του Ασάνζ και του WikiLeaks

Ενας πρωτοφανής σε έκταση και σφοδρότητα πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές ώρες καθώς ομάδες «χακτιβιστών» επιτίθεται σε μεγάλα site ως αντίδραση στον διωγμό του WikiLeaks αλλά και τις ποινικές διώξεις «για βιασμό» του ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ. Στόχοι των επιθέσεων είναι, μέχρι στιγμής, οι διαδικτυακοί κόμβοι των πιστωτικών καρτών MasterCard και Visa, το PayPal αλλά και... 

site Αμερικανών πολιτικών όπως του γερουσιαστή Τζοε Λίμπερμαν και της Σάρα Πέιλιν.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης όταν τέθηκε εκτός λειτουργίας το κεντρικό site της MasterCard από ομάδα ακτιβιστών-χάκερ που αυτοαποκαλούνται "Ανώνυμοι". Η ομάδα ανέλαβε, με μήνυμά της στο twitter, την ευθύνη της επιχείρησης την οποία μάλιστα ονόμασε "Operation: Payback" ("Επιχείρηση Ανταπόδοσης")

Σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια η εταιρεία έθεσε εκτός λειτουργίας και όλα τα υπόλοιπα site του ομίλου της και κυρίως εκείνο των online συναλλαγών για το φόβο διαρροής προσωπικών δεδομένων των πελατών της. Πάντως, τόσο η Visa όσο και η MasterCard προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες λέγοντας πως οι επιθέσεις δεν έχουν επηρεάσει τα πιο ευαίσθητα τμήματα των υποδομών τους, όπου βρίσκονται τα στοιχεία των πελατών.

Ενδεικτική της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι η δήλωση εκπροσώπου της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Netcraft ο οποίος ανέφερε πως ο κόμβος της MasterCard δέχτηκε ταυτόχρονη επίθεση από 400 διαφορετικά και σημεία και η της Visa από περίπου δύο χιλιάδες. Η μέθοδος των επιθέσεων είναι γνωστή ως DDoS (distributed denial-of-service attack)  και δημιουργεί τεχνητή αύξηση επισκέψεων στα site-στόχους με αποτέλεσμα αυτά να καταρρέουν. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ευρύτατα τα τελευταία χρόνια και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε δεκάδες επιθέσεις προς μεμονωμένους διαδικτυακούς κόμβους.

Λίγο νωρίτερα, ομάδα χακτιβιστών είχαν "κατεβάσει" τα site τραπεζικών συναλλαγών του ελβετικού ταμιευτηρίου PostFinance, της συνηγόρου των δύο γυναικών που κατηγορούν τον Τζούλιαν Ασάνζ αλλά και του Σουηδού εισαγγελέα ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση ζητώντας την έκδοσή του.

Επίσης,  παρόμοιες επιθέσεις δέχτηκαν sites Αμερικανών πολιτικών όπως του γερουσιαστή Τζοε Λίμπερμαν και της Σάρα Πέιλιν.

Οι επιθέσεις, οι οποίες βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, εκδηλώθηκαν μία μόλις ημέρα μετά την προφυλάκιση του ιδρυτή του WikiLeaks με απόφαση αγγλικού δικαστηρίου και λίγες ημέρες μετά την εκδίωξη του WikiLeaks από το Amazon.com -το οποίο το φιλοξενούσε διαδικτυακά στην υπηρεσία cloud computing που διαθέτει- αλλά και τη διακοπή της συνεργασίας πολλών άλλων εταιρειών με τον ιστότοπο που απασχολεί εδώ και μήνες την παγκόσμια κοινότητα με τις διαρροές απόρρητων και διαβαθμισμένων εγγράφων.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης η ολλανδική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή στο χώρο όπου πιστεύεται ότι στεγάζεται ο διαδικτυακός κόμβος των "ανώνυμων" χακτιβιστών. Πρόκειται για τον server που φιλοξενεί το site anonops.net.

Κλεφτοπόλεμος και στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης

"Μάχες" όμως διεξάγονται και στις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, twitter και Facebook καθώς οι υπεύθυνοι κλείνουν τους λογαριασμούς της Anon Operation ("ανώνυμης επιχείρησης") μέσω της οποίας ανακοινώνονται οι επιθέσεις των χακτιβιστών.  Η ομάδα καλούσε λίγο πριν τις 2 το πρωί (ώρα Ελλάδας) σε συντονισμένες επιθέσεις κατά του twitter, λίγο μετά την απόφαση των διαχειριστών της υπηρεσίας να κλείσουν το βασικό λογαριασμό των "Ανωνύμων" ακτιβιστών. "Αν δεν μπορούμε να έχουμε εμείς λογαριασμό στο twitter τότε δεν θα έχει κανείς" έγραφε ένα μήνυμα που φέρεται να προέρχεται από τους ακτιβιστές. Το επιχείρημα για την απενεργοποίηση του λογαριασμού από τους αρμόδιους του twitter ήταν ότι δημοσίευσε link προς σελίδα με αριθμούς πιστωτικών καρτών της MasterCard.  Σε κάθε προσπάθεια απενεργοποίησης των "Ανωνύμων" στο twitter δημιουργούνται διαρκώς νέοι, εφεδρικοί, λογαριασμοί.

www.enet.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!