Ομάδα του CERN κατάφερε να «παγιδεύσει» άτομα αντιύλης για πρώτη φορά

Επιστήμονες από το ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικής έρευνας πιο γνωστό ως CERN ανακοίνωσαν σήμερα πως κατάφεραν να λύσουν ένα από τους μεγαλύτερους «γρίφους» στη φυσική επιστήμη,
να «παγιδευόσουν» ένα άτομο αντιύλης σε ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου σε μια προσπάθεια για να καταλάβουν το τι απέγινε στην αντι-ύλη η οποία θεωρείται αγνοούμενη από τη στιγμή δημιουργίας του Σύμπαντος.

Η ομάδα των επιστημόνων από το CERN κατάφερε να διατηρήσει σε ελεγχόμενες συνθήκες, άτομα αντιύλης υδρογόνου -καθώς αυτά έχουν την «κακή» συνήθεια να εξαφανίζονται αμέσως μετά τη δημιουργία τους- και τόσο ώστε να μπορέσει να μελετήσει την ξεχωριστή δομή τους.

«Για εμάς είναι ένα μεγάλο βήμα εμπρός γιατί σημαίνει πως μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα το οποίο συνίσταται στη σύγκριση ύλης και αντιύλης» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας αμερικανός φυσικός Jeffrey Hangst.

«Το συγκεκριμένο πεδίο ερευνάται εδώ και 20 χρόνια και έκτοτε σημειώνεται σταδιακή πρόοδος όλα αυτά τα χρόνια Έχουμε την πεποίθηση πως αυτό ήταν το δυσκολότερο από όλα», συμπλήρωσε ο ίδιος. 
Ένα άτομο αντιύλης υδρογόνου αποτελείται από ένα ποσιτρόνιο (το οποίο είναι το αντίθετο του ηλεκτρονίου) και ένα αντιπρωτόνιο με τον ίδιο τρόπο που ένα άτομο υδρογόνου αποτελείται από ένα ηλεκτρόνιο και ένα πρωτόνιο. Με βάσει τις μέχρι τώρα θεωρίες ύλη και αντιύλη δημιουργήθηκαν σε ίσες ποσότητες τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης περίπου 13,7 δις. χρόνια πριν.

Ενώ όμως η ύλη κατέστη το βασικό συστατικό του σύμπαντος η αντιύλη εξαφανίστηκε από παντού εκτός από τα εργαστήρια όπου οι επιστήμονες προσπαθούν να την ανασυνθέσουν. Ο Hangst και οι συνάδελφοί του φυσικοί από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Βραζιλία το Ισραήλ και τις ΗΠΑ αρχικά είχαν καταφέρει να «παγιδεύσουν» 38 άτομα αντιύλης υδρογόνου για ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Από τότε όμως η ομάδα κατάφερε να αυξήσει το χρόνο αυτό σε ακόμη πιο «σεβαστά» επίπεδα.

«Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω για πόσο ακριβώς γιατί δεν έχουμε δημοσιοποιήσει το χρόνο ακόμη» είπε ο Hangst στο πρακτορείο ειδήσεων AP  «Αυτό που μπορώ να σας πω όμως ότι είναι πολύ, πολύ περισσότερο από αυτό το ένα δέκατο του δευτερολέπτου και πάντως μέσα στον χρόνο ΄που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!