Τι γίνεται όταν μία χώρα χάνει το «πιστοποιητικό γεννήσεώς της»;

Το νομικό έγγραφο που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι... έχασαν τα νησιά Φίτζι. Θέτει η εξέλιξη αυτή σε κίνδυνο την ύπαρξη της χώρας;

Στην 40η επέτειο της ανεξαρτησίας τους, τα νησιά Φίτζι ανακοίνωσαν ότι έχασαν το διάταγμα του 1970 που κατοχυρώνει τη νόμιμη ανεξαρτησία τους. Αφότου έψαξαν στα κυβερνητικά αρχεία επί 5 χρόνια, τελικά οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να ζητήσουν από τον πρώην αποικιοκράτη τους, τη Βρετανία, ένα φωτοαντίγραφο του διατάγματος.

Σύμφωνα με την Κάθριν Ρέντουελ, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου του University College London, «αν ένα κράτος είναι αναγνωρισμένο και πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας, η απώλεια ενός επίσημου εγγράφου δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την ανεξαρτησία της».

Με το Διάταγμα Ανεξαρτησίας των Φίτζι του βρετανικού Κοινοβουλίου του 1970, το σύμπλεγμα των περισσότερων από 800 νησιών αποκτά την ανεξαρτησία του. «Από τις 10 Οκτωβρίου 1970 κι έπειτα, η μεγαλειότης της Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν φέρει καμία ευθύνη για την κυβέρνηση των Φίτζι», ανέφερε το διάταγμα.

Τα διατάγματα ανεξαρτησίας αποτελούν στην πράξη συμβολικά έγγραφα. Όπως το να χάσεις το πιστοποιητικό γεννήσεώς σου δεν σημαίνει ότι παύεις να υπάρχεις, η νομιμότητα ενός κράτους δεν στηρίζεται σε ένα κομμάτι χαρτί, σημειώνει η καθηγήτρια Ρόγκα Μουσκάτ, του πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου.
tvxs.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!