Νοστράδαμος

Ξεκίνησε ως φαρμακοποιός και συνέχισε ως θεραπευτής – γιατρός. Ωστόσο, έμεινε στην ιστορία για τις «Προφητείες». Ένα ογκώδες όσο και αινιγματικό συγγραφικό έργο στο οποίο ανατρέχουν όλοι μετά από κάθε μεγάλο συμβάν.

Ο Νοστράδαμος γεννήθηκε στο Saint Rémy της Προβηγκίας (Νότια Γαλλία) στις 14 Δεκεμβρίου 1503. Ο Μισέλ Ντε Νοστρεντάμ ήταν ένα από τα οχτώ παιδιά της Ρενιέ και του εμπόρου σιτηρών – συμβολαιογράφου Ζομ Ντε Νοστρεντάμ. Η οικογένεια του πατέρα του ήταν εβραϊκής καταγωγής αλλά ο παππούς του Νοστράδαμου, Γκι Γκαζόν, ασπάστηκε τον καθολικισμό γύρω στο 1455 υιοθετώντας το επίθετο Νοστρεντάμ.

Ο θεραπευτής - φαρμακοποιός 
Σε ηλικία 15 ετών, ο Νοστράδαμος μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Αβινιόν για να σπουδάσει γραμματική, ρητορική και λογική. Σύντομα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του αφού το πανεπιστήμιο έκλεισε λόγω της πανώλης που σάρωσε την Ευρώπη. 
Το 1529, μετά από μερικά χρόνια εργασίας σαν φαρμακοποιός, μπήκε στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ για να κάνει διδακτορικές σπουδές στην ιατρική. Αποβλήθηκε, όμως, όταν οι αρχές του πανεπιστημίου ανακάλυψαν την προηγούμενη ενασχόληση. Το έγγραφο της αποβολής του υπάρχει ακόμα στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου. Ωστόσο κάποιοι εκδότες και ανταποκριτές συνέχισαν να τον αποκαλούν γιατρό και ο Νοστράδαμος συνέχισε να δουλεύει ως φαρμακοποιός.

Γάμος και οικογένεια 
Το 1531, παντρεύτηκε την πρώτη του γυναίκα (πιθανώς την Ενριέτ Ντ’ Ενκός) με την οποία απέκτησε δυο παιδιά. Τρία χρόνια αργότερα η γυναίκα του και τα παιδιά πέθαναν προφανώς από την πανώλη και ο Νοστράδαμος ξεκίνησε μια σειρά ταξιδιών σε Γαλλία και Ιταλία. Το 1545, έγινε βοηθός του γιατρού Λουί Σερ, γνωστού για την καταπολέμηση της πανώλης και ένα χρόνο αργότερα άνοιξε το δικό του θεραπευτήριο στην Προβηγκία. Τελικά, το 1547, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Salon-de-Provence και παντρεύτηκε τη δεύτερη γυναίκα του, τη Αν Πονσάρντ με την οποία απέκτησε έξι παιδιά.

Ο «προφήτης» 
Μετά από μια επίσκεψη στην Ιταλία, ο Νοστράδαμος άρχισε να απομακρύνεται από την ιατρική και να ασχολείται με τον αποκρυφισμό. Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής του, έγραψε ένα αλμανάκ για το 1550 το οποίο και υπέγραψε για πρώτη φορά ως Νοστράδαμος. Ενθαρρυμένος από την επιτυχία του ημερολογίου συνέχισε να γράφει ένα αλμανάκ τουλάχιστον το χρόνο μέχρι και το θάνατο του. Την ίδια περίπου εποχή ξεκίνησε να γράφει και τις «Προφητείες», έργο για το οποίο είναι γνωστός σήμερα. Το πρώτο τεύχος δημοσιεύτηκε το 1555 και ακολούθησαν δύο ακόμη το 1557 και 1558. Συνολικά οι προφητείες περιέχουν 1000 περίπου τετράστιχα με 10σύλλαβο στίχο και ομοιοκαταληξία. Μετά το θάνατο του, οι «Προφητείες» εκδόθηκαν σε ένα ολοκληρωμένο τόμο που διασώζει 941 από τα αυθεντικά τετράστιχα του Νοστράδαμου. Οι «Προφητείες» έγιναν δεκτές με ποικίλες αντιδράσεις. Πολλοί θεώρησαν ότι ο Νοστράδαμος ήταν μια διαβολική φυσιογνωμία με υπερφυσικές δυνάμεις ενώ η πνευματική ελίτ της εποχής αντιμετώπισε τα τετράστιχα σαν ένα δείγμα εμπνευσμένης διανόησης.

Κοινωνική αποδοχή 
Η Κατρίν ντε Μεντικίς, σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Ανρί του 2ου , κάλεσε το Νοστράδαμο στο παλάτι για να εξηγήσει τις προβλέψεις του και να κάνει τα ωροσκόπια των παιδιών της. Και ενώ ο ίδιος ο Νοστράδαμος νόμιζε ότι θα τον αποκεφαλίσουν, εξαιτίας των απειλών που περιείχαν τα αλμανάκ για τη βασιλική οικογένεια, η Κατρίν τον έκανε σύμβουλο και προσωπικό γιατρό του βασιλιά. Την εποχή της συγγραφής των αλμανάκ και των «Προφητειών», ο μεγαλύτερος φόβος του Νοστράδαμου ήταν να μη διωχθεί από την εκκλησία με βάση το τότε ισχύον καθεστώς για τις αιρέσεις. Ωστόσο, ούτε η προφητεία ούτε η αστρολογία ενέπιπταν σε αυτή την κατηγορία. Στην πραγματικότητα, η σχέση του με την εκκλησία ήταν άριστη και η σύντομη φυλάκιση του, το 1561, οφείλεται στο ότι εξέδωσε το αλμανάκ του 1562 χωρίς την άδεια επισκόπου (όπως προέβλεπε ένα βασιλικό διάταγμα). Εκτός από τα αλμανάκ και τις Προφητείες, ο Νοστράδαμος συνέγραψε και δυο βιβλία ιατρικής και ένα σχετικό με τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Το χειρόγραφο του τελευταίου υπάρχει μέχρι και σήμερα στη βιβλιοθήκη της Λιόν και πρόκειται για μια μετάφραση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών βασισμένη σε λατινικά και αρχαία ελληνικά κείμενα που όμως είναι παντελώς αβάσιμα.

Το έργο του σήμερα 
Οι «Προφητείες» του Νοστράδαμου συνεχίζουν να απασχολούν ακόμη και σήμερα τους διάφορους ερευνητές. Τα περισσότερα από τα τετράστιχα έχουν να κάνουν με φυσικές καταστροφές και πόλεμους χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σαφής ημερομηνία. Άλλα τετράστιχα καλύπτουν αυτές τις καταστροφές με γενικότητες ενώ άλλα είναι εστιασμένα σε γεωγραφικές περιοχές και ομάδες ανθρώπων. Πρόσφατες έρευνες υπαινίσσονται ότι ο Νοστράδαμος παράφρασε προφητείες από διάφορα κείμενα του αρχαίου κόσμου και κυρίως της Βίβλου ενώ σε πολλές περιπτώσεις απλώς έχει κάνει προβολή αρχαίων ιστορικών γεγονότων σε μέλλοντα χρόνο. Οι ιστορικές του πηγές είναι εύκολο να ταυτοποιηθούν στα έργα κλασσικών ιστορικών όπως ο Πλούταρχος και ιστορικών της αναγέννησης όπως ο Βιλαρντουάν και Φρουασάρ. Το, επιτηδευμένα ασαφές, στιλ των τετράστιχων του Νοστράδαμου μπορεί εύκολα να παραλληλιστεί με τους δελφικούς χρησμούς ενώ θεωρείται ότι η χρήση συντακτικών τρικ, γρίφων και λέξεων από διάφορες γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα ελληνικά, τα ιταλικά, τα λατινικά και το τοπικά ιδίωμα της περιοχής, έχουν επινοηθεί προκείμενου να προληφθούν οι αντιδράσεις των εκκλησιαστικών κύκλων της εποχής του. Είναι γενικώς αποδεκτό ότι ένα θέμα που υποβόσκει στις «Προφητείες» είναι ο φόβος για μια επικείμενη επίθεση μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Το στοιχείο αυτό αντανακλά της οθωμανικές και αραβικές επιδρομές του μεσαίωνα. Μια άλλη προσέγγιση στο έργο του Νοστράδαμου είναι αυτό που αποκαλείται λαϊκά «Μετά Χριστό Προφητεία». Έως και σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι προφητείες του Νοστράδαμου χρησιμοποιήθηκαν για να προβλέψουν κάποια επικείμενη καταστροφή. Πολλές φορές, όμως, και «κατόπιν εορτής» ειπώθηκε ότι ο Νοστράδαμος το είχε προβλέψει. Τέλος, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα άποψη είναι αυτή του ακαδημαϊκού Ζακ Αλμπρόν που υποστηρίζει ότι οι προφητείες του Νοστράδαμου είναι μεταχρονολογημένες κριτικές πολιτικών και ιστορικών γεγονότων. Ότι δηλαδή κάποια τετράστιχα γράφτηκαν μετά από κάποιο συμβάν και απλώς στην έκδοση αναφέρονται με άλλη χρονολογία. Αν και ο Αλμπρόν ξέρει περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο για τα κείμενα του Νοστράδαμου, οι περισσότεροι ειδικοί απορρίπτουν αυτή την άποψη.

Πολιτική προπαγάνδα 
Διάφορες προβλέψεις που αποδίδονται στο Νοστράδαμο αφορούν σχετικά πρόσφατα ιστορικά γεγονότα όπως η Γαλλική Επανάσταση, η επίθεση στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, η άνοδος του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία και οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικά αεροπλάνα έριξαν στις ευρωπαϊκές πόλεις φυλλάδια με ψευδή τετράστιχα του Νοστράδαμου. Από ότι φαίνεται οι επιχειρήσεις ήταν σχεδιασμένες από τον Ρούντολφ Ες και είναι γνωστό ότι ο υπουργός προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς πίστευε πραγματικά τις «Προφητείες». Οι «Σύμμαχοι» φυσικά απάντησαν με τον ίδιο τρόπο και την ταινία "Nostradamus Says So".

Διαδικτυακές Φάρσες 
Αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου και την πρόσκρουση των αεροπλάνων στους δίδυμους πύργους, κυκλοφόρησε στο ίντερνετ ένα ποίημα σε παρόμοιο ύφος με τα τετράστιχα του Νοστράδαμου. αν και είχε την υπογραφή «Νοστράδαμος, 1659» γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι ήταν απλώς ένα αστείο. Οι τέσσερις πρώτοι στίχοι είχαν όντως γραφτεί πριν από την επίθεση αλλά όχι από τον Νοστράδαμο. Ένα μεταπτυχιακός φοιτητής, ονόματι Νιλ Μάρσαλ τους είχε γράψει στα πλαίσια μια ερευνητικής εργασίας όπου προσπαθούσε να αποδείξει ότι η εγκυρότητα των προβλέψεων είναι υπερτιμημένη. Για να το αποδείξει και να καταδείξει την καταχρηστική τεχνική των ασαφών στίχων χρησιμοποίησε ένα εντελώς δικό του τετράστιχο. Ο πέμπτος στίχος ήταν απλώς μια κωμική προσθήκη από κάποιον ανώνυμο χρήστη του ίντερνετ, ο οποίος προφανώς αγνοούσε ότι ο Νοστράδαμος έγραφε σε10σύλλαβο με ομοιοκαταληξία και ότι ποτέ δεν είχε αναφερθεί σε ένα τρίτο μεγάλο πόλεμο.

Τα τελευταία του χρόνια 
Το 1566, μια κληρονομική μορφή αρθρίτιδας που τον ταλαιπωρούσε για χρόνια εξελίχθηκε σε οίδημα. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους έκανε μια διαθήκη αφήνοντας την περιουσία (περίπου 300 χιλιάδες σημερινά δολάρια) στην οικογένεια του και λίγες μέρες αργότερα πέθανε. Ο τάφος του διατηρείτε μέχρι και σήμερα στον καθεδρικό ναό St-Laurent της Προβηγκίας.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!