Στο φως 400.000 απόρρητα έγγραφα για το Ιράκ

Σχεδόν 400.000 απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Wikileaks.

Τα ντοκουμέντα φέρνουν στο φως άγνωστες λεπτομέρειες για το είδος του πολέμου που διεξάγεται στο Ιράκ, την εμπλοκή του Ιράν, αλλά και τη συμμετοχή ιδιωτικών στρατών στις επιχειρήσεις.

Τα βασικά σημεία που ξεχωρίζουν οι NewYorkTimes, από τον πακτωλό των πληροφοριών που περιέχονται στα έγγραφα, είναι:

-Ο αριθμός απωλειών μεταξύ των άμαχων Ιρακινών –τόσο από τους ένοπλους Ιρακινούς, όσο και από τον αμερικανικό στρατό- είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοινωνόταν από τις ΗΠΑ κατά τη διακυβέρνηση Μπους

-Τα βασανιστήρια ήταν κοινή πρακτική, όχι μόνο των δυνάμεων κατοχής, αλλά και των ιρακινών συμμάχων των ΗΠΑ

-Ο στρατός του Ιράν έχει πολύ ευρύτερη εμπλοκή απ’ ό,τι αρχικώς πιστευόταν, παρέχοντας οπλισμό, εκπαίδευση και καταφύγιο στους Σιίτες του Ιράκ, αλλά και πολεμώντας απευθείας σε ορισμένες περιπτώσεις τις αμερικανικές δυνάμεις

-Η συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στις πολεμικές επιχειρήσεις στον πόλεμο του Ιράκ ήταν χωρίς προηγούμενο. Οι αναθέσεις στρατιωτικών καθηκόντων σε εταιρείες ασφαλείας και στο Αφγανιστάν είχαν τέτοιο εύρος, ώστε τελικώς να βρίσκονται στο θέατρο των επιχειρήσεων περισσότεροι «μισθοφόροι» παρά στρατιώτες

Η WikiLeaksδιοχέτευσε τα απόρρητα έγγραφα στους Timesτης Νέας Υόρκης, τον βρετανικό Guardian, τη γαλλική εφημερίδα LeMondeκαι το γερμανικό περιοδικό DerSpiegel, υπό τον όρο ότι δεν θα τα δημοσιεύσουν πριν από τις 23 Οκτωβρίου.

Έντονη ήταν η αντίδραση του αμερικανικού Πενταγώνου, που ισχυρίζεται ότι η προηγούμενη δημοσιοποίηση στρατιωτικών εγγράφων για το Αφγανιστάν από τη WikiLeaks, έθεσε σε κίνδυνο πολλές ζωές συνεργατών των αμερικανών και παρέσχε στους εχθρούς τους σημαντικές πληροφορίες. Η WikiLeaks διατείνεται ότι έχει απαλείψει από τα έγγραφα ονόματα και άλλες πληροφορίες που θα μπορούσαν να εκθέσουν πρόσωπα.

«Ξέρουμε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις αλιεύουν στοιχεία από τα έγγραφα που διέρρευσαν για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον μας. Με την αποκάλυψη τόσο ευαίσθητων πληροφοριών, η WikiLeaks εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών μας και των συμμαχικών μας δυνάμεων, καθώς και όσων Ιρακινών και Αφγανών συνεργάζονται μαζί μας», είπε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου στους NewYorkTimes.

tanea.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!