Ψήφισμα για διάλογο Σερβίας-Κοσόβου υιοθέτησε ο ΟΗΕ

Ομόφωνα υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα που καλεί σε διάλογο τη Σερβία και το Κόσοβο, ανοίγοντας το δρόμο για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές από τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008.

Στο ψήφισμα δεν περιέχεται η αρχική απαίτηση της Σερβίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσόβου. Το Βελιγράδι στήριξε το συμβιβαστικό ψήφισμα, μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, που προειδοποίησαν ότι πρέπει να δείξει διαλλακτικότητα εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Στο ψήφισμα δεν περιέχεται επίσης η καταδίκη της Σερβίας για την ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αναγνωρίζεται το γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η ανακήρυξη δεν είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και γίνεται αποδεκτός ο ρόλος της ΕΕ προκειμένου «να διευκολύνει μία διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στα μέρη».

«Ο διάλογος θα έχει στόχο την προώθηση της συνεργασίας, την επίτευξη προόδου στο δρόμο για την ΕΕ και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων», όπως αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος.

Ωστόσο, σε μία ένδειξη ότι η εχθρότητα μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας δεν ανήκει ακόμα στο παρελθόν, η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης καθυστέρησε για τρεις ώρες, καθώς η Σερβία διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία Κοσοβάρων αξιωματούχων στην αίθουσα. Σημειωτέον ότι το Κόσοβο δεν είναι μέλος του ΟΗΕ.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, δήλωσε ότι το ψήφισμα είναι ουδέτερο ως προς το καθεστώς του Κοσόβου. «Η Σερβία δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου», επισήμανε.

-naftemporiki.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!