Ρίχνει φως στην αρχαία εμπορική δραστηριότητα

Περισσότερο φως αναφορικά με τη ναυτική δραστηριότητα στην Κύπρο και το εμπόριο με το Αιγαίο κατά την κλασσική αρχαιότητα, έριξε η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα σε ναυάγιο αρχαίου εμπορικού σκάφους στα ανοικτά του Μαζωτού, κοντά στη Λάρνακα, σε βάθος 45 μέτρων.


Το εμπορικό πλοίο των ύστερων κλασικών χρόνων, ήταν φορτωμένο από άκρη σε άκρη με εκατοντάδες αμφορείς, που περιείχαν κρασί, κυρίως από τη Χίο, αλλά και από άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Το σημαντικό με το ναυάγιο αυτό είναι ότι οι αμφορείς δεν σκορπίστηκαν, αλλά έμειναν όπως ακριβώς ήταν φορτωμένοι στο κατάστρωμα, μετά τη βύθιση του σκάφους.

Μετά τη φωτογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση του χώρου του ναυαγίου, οι αμφορείς και άλλα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Λάρνακας, όπου θα γίνει συντήρησή τους από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.


Εκτός από τους αμφορείς, βρέθηκαν δύο μολύβδινες ράβδοι με υπολείμματα ξύλου, οι οποίες αποτελούσαν τμήμα μίας από τις άγκυρες του πλοίου.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνθήκες ζωής των ναυτικών της αρχαιότητας παρουσιάζει το πλήθος ελαιοπυρήνων, που βρέθηκαν στο σκάφος, αφού πρόκειται πιθανότατα για τις προμήθειες τροφής του πληρώματος. Έως τώρα δεν έχει επιχειρηθεί να εξακριβωθεί κατά πόσο έχει διατηρηθεί και σε ποιο βαθμό το ξύλινο σκαρί.


Η έρευνα στο ναυάγιο πραγματοποιείται από την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

-newsbeast


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!