Μετά την Παναγία Σουμελά σειρά έχει η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Άκνταμαρ (video)

Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα έργα όχι μόνο της αρμενικής, αλλά της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής παράδοσης. Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο νησάκι Ακνταμάρ της λίμνης Βαν καθηλώνει, όχι μόνο με την τελειότητα των γραμμών της, αλλά και με την εξαιρετική θέση της. Δεσπόζει σε λοφίσκο, προσφέροντας ένα πανόραμα της λίμνης και των χιονοσκεπών όγκων που την περιβάλλουν.

Από το γνωστότερα μνημεία της Τουρκίας, προβάλλει σε χιλιάδες τουριστικές αφίσες. Oπως και η Παναγία Σουμελά του Πόντου όμως, το Ακνταμάρ αποτελεί όχι μόνο μνημείο – απόκτημα του τουρκικού τουρισμού, αλλά και μαρτυρία της τραγικής και βίαιης ιστορίας της χώρας. Η απόφαση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν την τέλεση θείας λειτουργίας τη 15η Αυγούστου στο μνημείο-σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού, τη Μονή Σουμελά στη Ματσούκα του Πόντου, είναι ιστορικών διαστάσεων. Ανάλογη απόφαση έχει ληφθεί και για την τέλεση λειτουργίας τον Σεπτέμβριο στις 19 του μήνα, μετά από 95 ολόκληρα χρόνια, στον Ναό του Τιμίου Σταυρού στη νησίδα Αχταμάρ της λίμνης Βαν, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του αρμενικού πολιτισμού. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο διοικητής της περιοχής Βαν, κάνοντας λόγο για μία ιστορική στιγμή και αναφέροντας ότι όλα είναι έτοιμα προκειμένου να δεχτεί η περιοχή τους Αρμένιους επισκέπτες που Θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία. Η επιτυχία του διπλού εγχειρήματος Σουμελά και Αχταμάρ μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε ακόμη πιο «τολμηρές» πρωτοβουλίες από την τουρκική πλευρά, στη βαθμιαία εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και μέρους τουλάχιστον των ελληνικών και αρμενικών προσφυγικών σωματείων, καθώς και σε μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της σημασίας της χριστιανικής κληρονομιάς της χώρας, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την τουρκική κοινωνία.

www.pistos.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!