Τα εστιατόρια φαστ φουντ «θα έπρεπε να μοιράζουν φάρμακα για τη χοληστερόλη»

Οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού καλό θα ήταν να μοιράζουν δωρεάν χάπια με στατίνες στους πελάτες τους προκειμένου να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από το κορεσμένο λίπος των φαγητών τους, προτείνουν Βρετανοί γιατροί, χωρίς όμως να πείθουν όλους τους συναδέλφους τους.


«Οι στατίνες δεν εξουδετερώνουν όλες τις ανθυγιεινές επιδράσεις ενός χάμπουργκερ και μιας μερίδας πατάτες. Είναι καλύτερο να αποφεύγει κανείς εντελώς το λιπαρό φαγητό. Υπολογίσαμε όμως ότι, όσον αφορά την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, η λήψη στατίνης μπορεί να μειώσει το ρίσκο κατά περίπου τον ίδιο βαθμό κατά τον οποίο το αυξάνει το φαστ φουντ» δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Ντάρελ Κόλινς.

Η πρόταση της ομάδας του Κόλινς, δημοσιευμένη στο American Journal of Cardiology, δεν βρίσκει σύμφωνους άλλους ειδικούς. Ο Πίτερ Ουάισμπεργκ, διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς, επιμένει ότι ο ορθός τρόπος μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακός παθήσεων είναι η σωστή διατροφή και η άσκηση.

«Οι στατίνες είναι φάρμακα ζωτικής σημασίας για ανθρώπους με καρδιακή νόσο και για όσους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για την εμφάνισή της. Δεν είναι όμως πανάκεια».

Άλλοι ειδικοί εκτίμησαν ότι οι στατίνες στα ταχυφαγεία θα έδιναν στον κόσμο ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας.

Οι στατίνες χορηγούνται ευρέως σε ασθενείς με υπερχοληστεριναιμία ή άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η χρήση τους όμως σε υγιείς ενήλικες παραμένει αμφιλεγόμενη. 

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η χορήγηση στατινών σε όλους τους μεσήλικες αδιακρίτως θα μείωνε τη συχνότητα καρδιαγγειακής νόσου. Από την άλλη πλευρά, έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο Archives of Internal Medicine κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι στατίνες δεν σώζουν ζωές σε άτομα χωρίς καρδιακή νόσο, αν και περιορίζουν τον κίνδυνο για μη θανατηφόρο έμφραγμα.

in.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!