Στη δημοσιότητα αρχεία της Στάζι για το τείχος 49 χρόνια μετά την ανέγερσή του

Καθώς ξεκινούσε η κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου το 1961 η μυστική αστυνομία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η Δύση δε θα ξεκινούσε πόλεμο εξαιτίας της διαίρεσης του Βερολίνου.Αυτές οι αποκαλύψεις υπάρχουν στα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τα αρχεία της Στάζι την ημέρα της 49ης επετείου από την ανέγερση του Τείχους.

«Οι Αμερικανοί στο Δυτικό Βερολίνο πρέπει να αποδείξουν τώρα ότι οι υποσχέσεις τους αξίζουν», έγραφε ένας κατάσκοπος της Στάζι στις 13 Αυγούστου 1961.

Μία ημέρα αργότερα όμως η διάθεση της μυστικής αστυνομίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είχε αλλάξει. «Οι δυτικές δυνάμεις δεν θα διακινδύνευαν ποτέ έναν πόλεμο με αφορμή τις πράξεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας», αναφέρει στις 14 Αυγούστου η Στάζι επικαλούμενη μία βρετανική πηγή.

Η Ντανιέλ Μίνκελ, επικεφαλής του Γραφείου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής για τα αρχεία της Στάζι, δήλωσε στο Ρόιτερ ότι τα έγγραφα δείχνουν ότι η αρχική ανησυχία για το πώς θα αντιδράσει η Δύση στην κατασκευή του Τείχους γρήγορα υποχώρησε.

Μέχρι στιγμής πολύ λίγα ήταν γνωστά για την άποψη της Στάζι για την κατασκευή του Τείχους, με τις περισσότερες αναφορές στο θέμα να βασίζονται σε πηγές από το κυβερνών κόμμα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Η Μίνκελ δήλωσε ότι αυτά τα έγγραφα, που θα δημοσιευθούν στο σύνολό τους του χρόνου, αποκαλύπτουν τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε η Στάζι στη διαμόρφωση της πολιτικής της πρώην Ανατολικής Γερμανίας σχετικά με το Τείχος.

«Η Στάζι διαβεβαίωσε την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας ότι μπορεί να συνεχίσει τη διαίρεση του Βερολίνου χωρίς να φοβάται τα αντίποινα των δυτικών συμμάχων», πρόσθεσε η Μίνκελ.

newsbeast


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!