«Αθάνατα» τα σκουπίδια στις θάλασσες

Σε ένα από τα ανθεκτικότερα... «είδη» του θαλάσσιου περιβάλλοντος και σε ένα από τα λίγα που δεν απειλούνται με εξαφάνιση αναδεικνύονται τα σκουπίδια, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Μεσόγειος-SOS και WWF.

Παρά την ανακήρυξη του 2010 ως έτους βιοποικιλότητας τα στερεά απόβλητα που απαντώνται στις θάλασσες αυξάνονται σταθερά, απειλώντας το οικοσύστημα και την ανθρώπινη υγεία.

Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων από προϊόντα που χρησιμοποιούμε καταλήγουν καθημερινά στους ωκεανούς του πλανήτη,assets_LARGE_t_420_18789601 ενώ την ίδια στιγμή 700.000 με 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο, επειδή παγιδεύονται σε πλαστικά ή λόγω κατάποσης σκουπιδιών που βρίσκουν στη θάλασσα.

Ο χρόνος ζωής των συνηθέστερων αποβλήτων της θάλασσας ποικίλλει με ορισμένα εξ αυτών, όπως το φελιζόλ, η πολυουρεθάνη ή τα γυάλινα μπουκάλια, να μην εξαφανίζονται ποτέ...

Ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα συγκαταλέγονται οι γυάλινοι λαμπτήρες, παντός είδους πλαστικά, τα μπουκάλια, τα δοχεία απορρυπαντικών και τα σπρέι, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις από τη ρίψη τους στα θαλάσσια νερά επεκτείνονται και στον οικονομικό τομέα: «Μείωση του τουρισμού λόγω της υποβάθμισης ακτών και θαλασσών, υψηλό κόστος για την αποκατάσταση της ρύπανσης» είναι μερικά από τα παραδείγματα που αναφέρουν η WWF και η Μεσόγειος-SOS.

Οι οργανώσεις εφιστούν την προσοχή, επισημαίνοντας πως οτιδήποτε πετάμε επίτηδες ή κατά λάθος στον δρόμο, σε αποβάθρες ή απευθείας σε ποτάμια και ρέματα καταλήγει στη θάλασσα μέσω της βροχής και του αέρα. Επίσης, εξηγούν πως όλα τα μη βιοδιασπώμενα αντικείμενα που φτάνουν στα αποχετευτικά δίκτυα από τα σπίτια μας μπορεί να καταλήξουν στη θάλασσα με σοβαρούς κινδύνους για τη θαλάσσια ζωή και το περιβάλλον.

Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις έδωσαν στη δημοσιότητα μια λίστα με τα απόβλητα που απορρίπτονται συχνότερα στις θάλασσες, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς, βάσει των δεδομένων, τα κύρια αίτια της ρύπανσης στους ωκεανούς είναι ανθρωπογενή...

etnhos.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!