Ανεξάρτητο το Κόσοβο αποφάσισε η Χάγη

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι κήρυξη το 2008 από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας. Η εν λόγω απόφαση ενδέχεται να προκαλέσει εξελίξεις στα αυτονομιστικά κινήματα ανά τον κόσμο καθώς και στις διαπραγματεύσεις του Βελιγραδίου με την ΕΕ.

«Η ανακήρυξη ανεξαρτησίας της 17ης Φεβρουαρίου του 2008 δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χισάσι Οουάντα, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Σημειώνεται ότι η Σερβία, που είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το οποίο θεωρεί επαρχία της, ωστόσο 69 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και 22 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η απόφαση αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει περισσότερες χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπως και να φέρει την Πρίστινα εγγύτερα σε μια ένταξη στον ΟΗΕ.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και επιβεβαίωσε «την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε ένα δημοκρατικό, πολυεθνικό Κόσοβο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «ο Μπάιντεν επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση των ΗΠΑ στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου και κάλεσε την κυβέρνηση της Σερβίας να εργαστεί εποικοδομητικά για την επίλυση των πρακτικών ζητημάτων με το Κόσοβο».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που απεφάνθη ότι η κήρυξη το 2008 από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του δεν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Μπερίσα τόνισε ότι η απόφαση αυτή συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι βοηθάει στην δημιουργία νέας προοπτικής στις σχέσεις Αλβανών και Σέρβων. Ο ίδιος ανέφερε ότι δύο σημαντικοί λαοί της περιοχής μοιράζονται κοινά ευρωπαϊκά ιδανικά, παρά τις διαφορές του παρελθόντος.

tvxs.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!