N.E.O Program - Απόφις

Αλήθεια, έχετε ακούσει τι είναι το N.E.O Program και πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ίδια μας την ύπαρξη σε αυτό το πλανήτη? Επίσης έχετε μάθει ότι... μέσα στους επόμενους μήνες η ανθρωπότητα πρέπει να πάρει μια πολύ σημαντική απόφαση που όμοια της δεν έχει παρθεί ξανά?


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Αμερικάνικη υπηρεσία διαστήματος δημιούργησε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης ουράνιων κινούμενων αντικειμένων τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εν δυνάμει απειλή για τη γη.
Οι αστρονόμοι του Near Earth Object Program παρακολουθούν σε 24ώρη βάση τις κινήσεις διαφόρων σωμάτων στο διάστημα με σκοπό να καταγράψουν τις πορείες τους αλλά και να προβλέψουν την επικινδυνότητα τους για τον πλανήτη μας.
Έδρα του προγράμματος είναι το Εργαστηρίο Αεριώθησης της NASA στο Πασαντένα της Καλιφόρνιας.

Μπορείτε να δείτε ανά πάσα στιγμή τις καταγραφές του προγράμματος αυτού εάν επισκεφτείτε την σελίδα του, εδώ:

Near Earth Object Program


Μέχρι εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε απλά με ένα επιστημονικό πρόγραμμα που δουλειά του είναι να βλέπει τον έξω κόσμο και να τον καταγράφει....
Το ζήτημα όλο όμως αποκτάει μια άλλη διάσταση εάν αναλογιστούμε ότι οι επιστήμονες του προγράμματος (αλλά και παγκοσμίως) έχουν εστιάσει το τηλεσκοπικό βλέμμα τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σύμπαντος. 

Παρακολουθούν όλοι την πορεία ενός συγκεκριμένου αστεροειδή με το όνομα Απόφις...

Σύμφωνα με τις ισχύουσες προβλέψεις, ο Απόφις, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2004, θα βρεθεί πολλές φορές σε τροχιά κοντά στη Γη το διάστημα 2029 έως 2036. Τον Οκτώβριο 2009, οι αστρονόμοι Στιβ Τσέσλεϊ και Πολ Χόδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «near-Earth object (NEO)» , εκτίμησαν ότι ο Απόφις θα προσκρούσει στη Γη το 2036, με πιθανότητα 1/233.000 –χαμηλότερη από προηγούμενες εκτιμήσεις. 

Η εκτίμησή τους, όμως, ότι θα περάσει σε ακτίνα 30.000 χλμ. από τον πλανήτη μας το 2029 (πιο κοντά από κάποιους γεωστατικούς δορυφόρους τηλεπικοινωνιών, καθώς και από τη Σελήνη) περισσότερο χαροποιεί τους αστρονόμους παρά τους ειδικούς διεθνούς ασφάλειας. Τις επόμενες δεκαετίες, κάποιος άγνωστος κομήτης ή άλλο ουράνιο σώμα θα μπορούσε να περάσει αρκετά κοντά από τον αστεροειδή αλλάζοντας την αναμενόμενη πορεία του, ενδεχομένως με τέτοιο τρόπο που να τον ανακατευθύνει προς τη Γη.

Το ζήτημα αυτό παρουσιάζεται πλέον από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σαν εξαιρετικά σοβαρό, γι' αυτό ακούγονται πλέον φωνές οι οποίες ζητούν άμεση δράση.....Μια από αυτές τις φωνές, ίσως η πιο δυνατή είναι του Ρώσου επικεφαλή της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.


Ακολουθεί μία σημαντικότατη ανάλυση για το θέμα αυτό από τον Ρίτσαρντ Γουέιτς

(Ο Ρίτσαρντ Γουέιτς είναι ανώτατος συνεργάτης και διευθυντής στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων στο Ινστιτούτο Χάντσον.)

Μια δύσκολη απόφαση που θα κληθεί να λάβει η ανθρωπότητα μέσα στο 2010 είναι εάν θα στηρίξει την πρόταση που έχει καταθέσει ο Αντάτολι Περμινόφ. Σύμφωνα με τον κ. Περμινόφ, θα πρέπει να επιχειρηθεί μη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα με στόχο την αλλαγή της τροχιάς ενός μεγάλου αστεροειδούς που ενδέχεται να συγκρουστεί με τη Γη μετά το 2030.

Με διάμετρο που ξεπερνά τα 360 μέτρα, ο αστεροειδής ονόματι Απόφις είναι 12 φορές μεγαλύτερος από το ουράνιο σώμα της Τουνγκούσκα (προφανώς μετεωρίτης ή κομήτης) ο οποίος κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της ανατολικής Σιβηρίας όταν προσέκρουσε σε αυτή πριν από έναν αιώνα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το εν λόγω σώμα εξερράγη στις 30 Ιουνίου 1908 με ισχύ ανάλογη ενός πυρηνικού όπλου, ισοπεδώνοντας 80 εκατομμύρια δέντρα σε έκταση 2.000 τ. χλμ.

Σύμφωνα με τη NASA, εάν ο Απόφις συγκρουστεί με τη Γη, θα εκλυθεί 100.000 μεγαλύτερη ενέργεια από αυτή που απελευθερώθηκε στην περίπτωση της Τουνγκούσκα. Χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θα γίνουν σκόνη κατά την έκρηξη, ο ήλιος θα κρυφτεί για όλο τον πλανήτη, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα φαινόμενα λόγω της διάχυσης της σκόνης στην ατμόσφαιρα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Ρώσος αναλυτής αποκαλεί τον συγκεκριμένο αστεροειδή «διαστημικό τρομοκράτη».

Σύμφωνα με τον Περμινόφ, οι προτάσεις που εξετάζει η Roscosmos δεν προβλέπουν την επιχείρηση καταστροφής του αστεροειδούς, αλλά τη χρήση των νόμων της φυσικής με στόχο την αλλαγή της πορείας του. Εάν η διοίκηση της Roscosmos αποφασίσει να λάβει δράση, υποστηρίζει ο κορυφαίος αστρονόμος, θα πρέπει να συνεργαστεί με ειδικούς επιστήμονες από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και άλλες διαστημικές δυνάμεις προκειμένου να αποφασιστεί ο καλύτερος τρόπος δράσης.

olaxrisima.blogspot.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!