Ολική μεταμόσχευση προσώπου

Η επιστημονική κοινότητα πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου στο Παρίσι.

Ο 35χρονος Ζερόμ, το πρόσωπο του οποίου ήταν σοβαρά παραμορφωμένο εξαιτίας γενετικής ασθένειας, έλαβε τα χαρακτηριστικά ενός νεκρού άνδρα σε επέμβαση που διήρκεσε σχεδόν μία μέρα στο νοσοκομείο Ηenri-Mondor. Με επικεφαλής τον διακεκριμένο Γάλλο χειρουργό, καθηγητή Λορέντ Λαντιέρι, η ιατρική ομάδα του νοσοκομείου ολοκλήρωσε τη μαραθώνια και πολύπλοκη μεταμόσχευση στις 27 Ιουνίου. Εκτοτε, ο Ζερόμ νοσηλεύεται στην εντατική, και είναι θέμα χρόνου να εξέλθει του νοσοκομείου και να εμφανιστεί δημοσίως.

«Είναι η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου. Στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες μεταμοσχεύσεις αλλά όχι κάτι τέτοιο», υποστήριξε ο επικεφαλής γιατρός, προσθέτοντας ότι ο 35χρονος ασθενής είναι πλέον σε θέση να περπατήσει, να φάει και να μιλήσει.

«Μάλιστα, έχει αρχίσει να βγάζει γένια», πρόσθεσε ο Γάλλος καθηγητής.

Ο Ζερόμ έλαβε μοσχεύματα όπως, δέρμα, μύες, αγγεία, συνδετικό ιστό, βλέφαρα και δακρυϊκούς πόρους από εγκεφαλικά νεκρό δότη. Μετά την επούλωση των τομών, ο 35χρονος ασθενής δεν θα μοιάζει με τον δότη, ωστόσο τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, όπως ήταν πριν από την επέμβαση, θα έχουν διαφοροποιηθεί.

 

Αναμονή 2 ετών
Ο ασθενής ήταν δύο χρόνια σε αναμονή για να λάβει το πράσινο φως για την επέμβαση.

«Μόλις κοιτάχθηκε για πρώτη φορά στον καθρέπτη, ύστερα από την επέμβαση, δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Λε Παριζιέν».

Παρόμοια διαδικασία είχε διεξαχθεί στην Ισπανία στις αρχές του έτους, όμως, ο ασθενής δεν είχε λάβει δακρυϊκούς πόρους και βλέφαρα.

Το 2005, η 43χρονη Ισαμπέλ Ντινουάρ, υπεβλήθη σε 15ωρη χειρουργική επέμβαση στη βόρεια Γαλλία, αφότου το πρόσωπό της παραμορφώθηκε μετά από επίθεση σκύλου. Υπεβλήθη σε μεταμόσχευση στόματος και σαγονιού.

Οι ασθενείς που μπορούν να επωφεληθούν από μια μεταμόσχευση προσώπου είναι όσοι έχουν υποστεί σοβαρές παραμορφώσεις εξαιτίας εγκαυμάτων, καρκίνου ή ατυχημάτων.

Στους ασθενείς αυτούς η χρήση μοσχευμάτων από άλλα μέρη του σώματός τους για διορθώσεις βλαβών στο πρόσωπο, αν και τεχνικά πιο εύκολη, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα των σοβαρών παραμορφώσεων, γιατί τα μοσχεύματα δεν επιτρέπουν την κίνηση και την αίσθηση που είναι απαραίτητες στο πρόσωπο.

Αντιθέτως, η μεταμόσχευση προσώπου φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τις μυϊκές δομές, τα νεύρα και το δέρμα με τρόπο τέτοιο που να δίνει ένα φυσιολογικό πρόσωπο στον ασθενή.

ethnos.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!