Να πάρω ή να μην πάρω στο παιδί μου κατοικίδιο;

Το παιδί σας σας ζητά συνέχεια να πάρετε ένα σκυλάκι, ένα γατάκι ή κάποιοι κατοικίδιο. Ειδικά τώρα που τα σχολεία τέλειωσαν, ο ελεύθερος χρόνος που έχουν τα παιδιά κάνουν το κατοικίδιο να φαντάζει ιδανική παρέα. Προσοχή όμως.


Το να υιοθετήσετε ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι. Τα ζώα συνεπάγονται μεγάλη ευθύνη και πλήθος υποχρεώσεων, από το ταϊσμα μέχρι την υγεινή του ζώου.

Φυσικά από τη στιγμή που θα πάρετε ένα ζώο και θα συνηθίσετε να ζείτε μαζί του, η ζωή γίνεται πιο όμορφη και διασκεδαστική. Και γι αυτό διαβάστε τα παρακάτω:


- Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με ζώα είναι πιο κοινωνικά, πιο ευαισθητοποιημένα και με καλύτερη αντίληψη της έννοιας της ευθύνης και της προσφοράς. Όλα αυτά συμβάλλουν στη συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη του παιδιού.

- Η φροντίδα του ζώου διδάσκει στα παιδιά να είναι υπεύθυνα και συνεπή. Η συμμετοχή των παιδιών στην περιποίηση, εκπαίδευση, σίτιση του ζώου πρέπει να γίνεται με ρεαλιστικά κριτήρια και βάσει του φορτωμένου προγράμματός τους ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν.

- Το παιδί μπορεί να αναλάβει το τάισμα του ζώου γι΄ αυτό προγραμματίστε το ώρες που το παιδί βρίσκεται σπίτι.

- Αφήστε το παιδί να επιλέξει τα αξεσουάρ για το κοινό τους παιχνίδι.

- Καλό θα ήταν να σας συνοδεύσει κάποιες φορές στον κτηνίατρο ώστε να ενημερωθεί για τη διαδικασία και την κατάσταση της υγείας του ζώου.

- Όποιο κατοικίδιο κι αν επιλέξεις το πιθανότερο είναι το παιδί να αναπτύξει μαζί του ιδιαίτερο δέσιμο και να βρει ένα σιωπηλό αλλά πιστό σύντροφο στα παιχνίδια του.

-Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα ζώα ως προστατευόμενα μέλη και τα αγκαλιάζουν συνήθως με αγάπη και ενθουσιασμό.

-Προτιμήστε ζώο που δεν μένει σε κλουβί. Οσο βολικό κ αν είναι για σας να κλείνετε το κουνελάκι στο κλουβί του πριν φύγετε, τόσο φυλακισμένο νιώθει. Ο σκύλος ή η γάτα είναι η καλύτερη επιλογή. Απευθυνθείτε σε φιλοζωϊκά σωματεία και μην αγοράζετε από pet shops.


Κανόνες υγιεινής

Τα συνηθισμένα κατοικίδια δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των παιδιών ωστόσο κάποιοι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά.


- Ο εμβολιασμός του ζώου είναι απαραίτητος, όπως και η παρακολούθηση από κτηνίατρο, όποτε παρουσιάζει συμπτώματα αδιαθεσίας.


- Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους μετά από την επαφή με το ζώο.


- Η άμμος της γάτας θα πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά από κάποιον ενήλικο.


- Μην αμελείτε να ελέγχετε τακτικά το ζώο για παράσιτα ή τσιμπούρια.


Ο πόνος της απώλειας

Η συνύπαρξη με τα ζώα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν με σωστό τρόπο τον κύκλο της ζωής, ωστόσο ένας αιφνίδιος - ή όχι- θάνατος του κατοικίδιου μπορεί να τραυματίσει τον ψυχισμό τους. Οι σκύλοι ζουν κατά μέσο όρο 12-15 χρόνια, οι γάτες 15, τα κουνέλια 5, τα χάμστερ 2-3, οι παπαγάλοι 40-80, οι χελώνες ξηράς 60-70, οι χελώνες νερού αρκετές δεκαετίες.


Σε περίπτωση που το ζώο πεθάνει:


- Ενθάρρυνε το παιδί να εκφράσει τη λύπη του και μην διστάσεις κι εσύ να εκφράσεις τα συναισθήματά σου.


- Μην σπεύσεις να αντικαταστήσεις το ζώο με ένα νέο, άφησε το παιδί να πενθήσει για την απώλεια.


- Αν το παιδί νιώθει ενοχές για τις περιπτώσεις που συμπεριφέρθηκε άσχημα στο ζώο, εξήγησέ του πως δεν φταίει για ό,τι συνέβη.


Πότε να πειτε όχι στην απόκτηση κατοικιδίου:


Όσο κι αν επιθυμείτε εσείς και το παιδί κάποιο ζωάκι, αποφύγετε να υιοθετήσετε ένα:


- Αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι ή ταξιδεύετε σε μέρη που το κατοικίδιο δεν μπορεί να σας ακολουθήσει.


- Αν δεν έχετε χρόνο να φροντίσετε το σπίτι σωστά, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.


- Αν ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες για τη διατροφή και την ιατρική περίθαλψη του ζώου.


- Αν πιστεύετε πως μπορεί στο μέλλον να αλλάξετε γνώμη. Η απόφασή σου οφείλει να είναι δεσμευτική και όχι επιπόλαιη. Η εικόνα των αδέσποτων ζώων είναι θλιβερή και σίγουρα δεν θα ήθελες να έχεις κι εσύ ευθύνη στη διαιώνιση του φαινομένου.adespoto.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!