1 τρισ. δολάρια αξίζει το υπέδαφος του Αφγανιστάν

Περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια υπολογίζεται η αξία των μεταλλευμάτων που βρίσκονται στο υπέδαφος του Αφγανιστάν.

Πρόκειται για εκτίμηση του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα μεταλλεύματα μπορούν να συμβάλλουν στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας και να βοηθήσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν την πληγείσα από τον πόλεμο κυβέρνηση. 

Ειδική ομάδα που είχε συσταθεί για αυτό το σκοπό κατέληξε στο ότι το Αφγανιστάν έχει σημαντικά αποθέματα χαλκού, σιδηρομεταλλευμάτων, νιοβίου, κοβαλτίου, αλουμινίου, μολύβδου, και ασημιού καθώς και πηγές φθορίου, βηρυλλίου και λιθίου. 

«Είναι εν δυνάμει καλά νέα, ειδικά για το Αφγανιστάν και αν μπορούμε να βοηθήσουμε τους Αφγανούς στην ανάπτυξη αυτών των αποθεμάτων, σίγουρα αυτό θα έχει τη δυναμική να προσθέσει πολλά στην οικονομία τους», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντέηβιντ Λάπαν. 

Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Πολ Μπρινκλι, ο οποίος είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν στο Αφγανιστάν, έναν δρόμο προς την δική του οικονομική αυτάρκεια να χρηματοδοτήσει τις δικές του ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους και ασφάλεια. 

Η χώρα όμως βρίσκεται στο μέσο ενός πολέμου και η κυβέρνησή του κατηγορείται ως διεφθαρμένη. Ο ορυκτός πλούτος βρίσκεται σε όλη την χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής των συνόρων με το Πακιστάν, όπου η εξέγερση των Ταλιμπάν, είναι εντονότερη. 

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Πενταγώνου, τα κυριότερα αποθέματα αφορούν σιδηρομεταλλεύματα με εκτιμώμενη αξία τα 421 δισ. δολάρια ενώ τα αποθέματα του χαλκού εκτιμώνται στα 273 δισ. και αυτά οδηγούν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η συνολική αξία ίσως να υπερβαίνει κατά πολύ το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ήδη γνωστά αποθέματα σε πετρέλαιο και αέριο. 

«Αυτή είναι μία χώρα με ετήσιο προϋπολογισμό 800 εκ. δολαρίων που εξαρτάται κυρίως από τη διεθνή κοινότητα για το τεράστιο κόστος της ασφάλειας και της ανάπτυξης της, αυτό λοιπόν που έχει σημασία είναι ο αφγανικός λαός να έχει μία πηγή αυτόχθονου πλούτου που αν αναπτυχθεί κανονικά, θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν κυριαρχία», έλεγαν αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Οι ειδήσεις για τον ορυκτό πλούτο της χώρας είναι πιθανό να εντατικοποιήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ γειτονικών χωρών, όπως η Κίνα, η Ινδία αλλά ακόμη και η Ρωσία για μεγαλύτερο ρόλο στην εκμετάλλευση αυτών των πηγών. Ήδη δύο κινεζικές εταιρείες έχουν δεσμευθεί για επένδυση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα τεράστιο μεταλλείο χαλκού, νότια της Καμπούλ, η οποία είναι η μεγαλύτερη μη στρατιωτική επέμβαση που έγινε ποτέ στην χώρα ενώ ένα άλλο συμβόλαιο για 1,8 δισεκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλευμάτων, θα βγει σε δημοπρασία εντός του έτους. 

Σύμφωνα με τους Αφγανούς είναι το μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο κοίτασμα σιδήρου στην Ασία.

eglimatikotita.blogspot.com


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!