Κάτω από το 1,20$ το ευρώ «Η τραπεζική κρίση επέστρεψε»

Έντονες πιέσεις δέχεται το ενιαίο νόμισμα, με την ισοτιμία του να υποχωρεί σε χαμηλά τετραετίας, λόγω της έντονης φημολογίας περί επέκτασης της κρίσης ρευστότητας και πέρα από τα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου (τα γνωστά PIIGS) -και συγκεκριμένα στην Αυστρία περισσότερες πληροφορίες και την Ουγγαρία περισσότερες πληροφορίες.

Η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του Ούγγρου πρωθυπουργού ότι οι συζητήσεις περί χρεοκοπίας της χώρας «δεν είναι υπερβολικές», πυροδότησε κύμα φυγής από φιορίνι και πανικό στους επενδυτές (η ισοτιμία του ουγγρικού νομίσματος κατέγραψε σε χαμηλά έτους). Τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ....
.
χρεοκοπίας (CDS) για την Ουγγαρία σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο κατά 107,5 μονάδες βάσης και διαπραγματεύονται στις 416 μονάδες, ενώ μικρότερες αυξήσεις σημείωσε και η τιμή των CDS της Γαλλίας., της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας. Στο μικροσκόπιο των αγορών βρίσκεται και η Αυστρία, με αποτέλεσμα το ευρώ να γράψει χαμηλά στο 1,1973 (!!) σε σχέση με το δολάριο, με τις απώλειες να ξεπερνούν στο 1,54%. Οι αντιστάσεις που φάνηκαν να διαμορφώνονται στο 1,20$ φαίνεται να καταρρέουν . Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η δημοσίευση των στοιχείων που δείχνουν μηδαμινή υποχώρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ περισσότερες πληροφορίες τον προηγούμενο μήνα, φαίνεται να επιβεβαιώνει όσους προέβλεπαν ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και ταραχώδης και επιτείνει το κλίμα κατήφειας στα χρηματιστήρια.

«Η τραπεζική κρίση επέστρεψε»

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι οι καταθέσεις μίας ημέρας (overnight deposits) στην ΕΚΤ χτυπούν πλέον ρεκόρ καθώς η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει κάνει πια τις τράπεζες να φοβούνται να εμπιστευτούν η μία την άλλη.Συγκεκριμένα, χθες οι τράπεζες προχώρησαν σε καταθέσεις ύψους 320,4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, με τη μορφή overnight deposits και με επιτόκιο 0,25%, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν προχωρήσει σε καταθέσεις ύψους 316,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό το ποσό, αποτελεί ρεκόρ από την ημέρα γέννησης του ευρώ και μάλιστα τις τελευταίες πέντε ημέρες οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 300 δις. ευρώ καθημερινά. Οι τράπεζες. παρκάρουν την ρευστότητά τους στην ΕΚΤεν μέσω ανησυχιών πως το πακέτο διάσωσης των 750 δισ. ευρώ της ΕΕ, δεν θα είναι αρκετό για να σταματήσει την εξάπλωση της κρίσης και την μετάδοσή της στις τράπεζες.

Ήδη η ΕΚΤ προειδοποίησε τις τράπεζες πριν μερικές ημέρες πως θα αναγκαστούν να διαγράψουν πολύ περισσότερα δάνεια φέτος από ότι το 2009 και πως εκδόσεις ομολόγων τους θα «χτυπηθούν», καθώς οι κυβερνήσεις θα προσπαθούν όλο και ποιο έντονα να χρηματοδοτήσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, προχωρώντας οι ίδιες σε μαζικές εκδόσεις ομολόγων.

«Η τραπεζική κρίση επέστεψε», τονίζει ο αναλυτής της Commerzbank, Νorbert Aul, λοιπόν. Όπως επισημαίνει, η ροή ειδήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, έχει τρομοκρατήσει τις τράπεζες και αφού κανείς δεν γνωρίζει πόσο εκτεθειμένο είναι τελικά το κάθε ένα χρηματοοικονομικό ίδρυμα, είναι πολύ πιο ασφαλές να «παρκάρει» μία τράπεζα την ρευστότητά της στην ΕΚΤ, από να την δανείσει σε κάποια άλλη τράπεζα.

Reporter.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!