Μαρτυρίες Ελλήνων ακτιβιστών, μέλη του «Στόλου της Ελευθερίας»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα οι Έλληνες ακτιβιστές που συμμετείχαν στη νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Εμφανώς καταβεβλημένοι αλλά αποφασισμένοι να συνεχίσουν έως ότου πάψει ο αποκλεισμός της Γάζας, αφηγήθηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Ο Δημήτρης Πλειώνης, που επέβαινε στο επιβατηγό Mavi Marmara, σημείωσε ότι το πλοίο περικύκλωσαν έξι φρεγάτες, 7-8 αντιτορπιλικά, δύο υποβρύχια και σκάφη του ισραηλινού λιμενικού. «Επρόκειτο δηλαδή για μια πλήρη πολεμική επιχείρηση», είπε.

Στο Marmara επέβαιναν 580 άτομα. Από αυτά, 350 ήταν Τούρκοι, εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων και γνωστών τουρκικών οργανώσεων. Περίπου 40 - 50 άτομα ήταν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, κυρίως δημοσιογράφοι, και ελάχιστοι ακτιβιστές. Οι υπόλοιποι ήταν εκπρόσωποι 30 κοινοβουλίων αραβικών κρατών.

Ο κ. Πλειώνης ανέφερε ότι όταν άρχισε η επιχείρηση, ο καπετάνιος διέταξε να μπουν όλοι στα εσωτερικά διαμερίσματα και δήλωσε στους Ισραηλινούς ότι δεν πρόκειται να τους παραδώσει το πλοίο. Όταν οι Ισραηλινοί κομάντος κατάλαβαν ότι οι επιβαίνοντες ήταν άοπλοι, κατέβασαν κομάντος από τα ελικόπτερα. Οι ακτιβιστές αντιστάθηκαν με ξύλα, σίδερα, σφενδόνες και μάνικες νερού. «Όταν είδαν ότι οι επιβάτες ήταν άοπλοι, άρχισαν να πυροβολούν. Είχαν όπλα με λέιζερ, στόχευαν και κτυπούσαν εν ψυχρώ. Αυτό διήρκεσε 45 λεπτά», είπε ο κ. Πλειώνης και συνέχισε: «Ο καπετάνιος άρχισε να φωνάζει "μην πυροβολείτε. Έχουμε νεκρούς και τραυματίες". Οι Ισραηλινοί σταμάτησαν ένα μισάωρο αργότερα. Κάποιοι ακτιβιστές επιτέθηκαν σε 3-4 κομάντος. Όμως, μεταξύ των Ισραηλινών δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός. Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι ουδείς ήταν ένοπλος πάνω στο καράβι».

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Πισσίας σημείωσε: «Αν είχε χρησιμοποιηθεί οπλισμός από την πλευρά των ακτιβιστών, η εξέλιξη θα ήταν τραγική για τους Ισραηλινούς. Θα βύθιζαν τα πλοία, αλλά θα υπήρχαν και νεκροί ανάμεσά τους. Γι αυτούς ήταν μια επιχείρηση με σαφή επικοινωνιακό στόχο: Να δώσουν ένα χαστούκι στον Ταγίπ Ερντογάν. Το Ισραήλ θεωρεί ότι χαίρει πλήρους ασυλίας ό,τι κι αν κάνει. Αν αφεθεί να συνεχίσει έτσι, θα έρθουν δυσκολότερες ημέρες».

Ακόμα, οι Έλληνες ακτιβιστές επισήμαναν ότι «κάποιοι από τους κομάντος, που ανέβηκαν στα πλοία κρατούσαν στα χέρια τους λίστες με ονόματα και πλαστικοποιημένες φωτογραφίες συγκεκριμένων ακτιβιστών, που έγιναν στη συνέχεια στόχος άσκησης αδυσώπητης βίας. Οπότε τίθενται ερωτήματα για τη δράση της Μοσάντ στη χώρα μας».

Οι ακτιβιστές επέκριναν την Κύπρο για την άρνησή της να επιτρέψει στα πλοία να μπουν σε κυπριακά λιμάνια, παρότι η αρχική συμφωνία ήταν από κυπριακό λιμάνι να επιβιβασθούν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, προκειμένου να μην βρεθεί η Κύπρος σε δύσκολη θέση, είχε συμφωνηθεί άλλα πλοία να επιβιβάσουν τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και στη συνέχεια να μεταβιβασθούν σε διεθνή ύδατα στα πλοία της.

Επεσήμαναν ότι ούτε στο αμερικανικό «Challenger», που είχε πλημμυρίσει και θα βούλιαζε, δεν επέτρεψαν να μπει σε κυπριακό λιμάνι και αναγκάσθηκε να πάει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, κι όμως, το «Marmara» δεν χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την άρνηση της κυπριακής κυβέρνησης να του επιτρέψει να επιβιβάσει τους Ευρωπαίους κοινοβουλευτικούς, για να πάει σε λιμάνι των κατεχομένων και να δημιουργηθεί τετελεσμένο. Ο μόνος, που εναντιώθηκε, αλλά δεν εισακούσθηκε παρά τις επίμονες προσπάθειές του ήταν ο Βάσος Λυσσαρίδης. «Όμως, επρόκειτο για μια φωνή "βοώντος εν τη ερήμω"», σημείωσε ο Βαγγέλης Πισσίας.

-tvxs.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!