Kυπριακό: Άδοξο τέλος στις συνομιλίες πριν προλάβουν να αρχίσουν

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εγκατέλειψε τις συνομιλίες ζητώντας..αναβολή μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό όπως είπε. Αιτία της κρίσης ήταν οι δηλώσεις του Έρογλου ότι δεν αποδέχεται ως βάση διαπραγμάτευσης το πλαίσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ Χριστόφια - Ταλάτ και εισηγείται και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

"Η αναβολή της σημερινής συνάντησης στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών κρίθηκε αναγκαία από την ελληνοκυπριακή πλευρά ώστε να μην υπάρξει αδιέξοδο και κρίση, μετά τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του Ντερβίς Ερογλου, οι οποίες αμφισβητούν τη βάση των συνομιλιών", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιστρέφοντας στο Προεδρικό από το χώρο όπου πραγματοποιούνται οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, μετά την αναβολή της σημερινής συνάντησης.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως θα ήταν καλύτερο να αποφευχθεί η συνάντηση με τον κ. Ερογλου, να καθίσουν ξανά οι σύμβουλοί τους, Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάι και να συζητήσουν αυτό το θέμα, «γιατί εμείς δεν μπορούμε να καθίσουμε στις συνομιλίες και να πούμε δεν συμβαίνει τίποτε».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε εξάλλου πως ο κ. Ερογλου είχε ξεκινήσει από το γραφείο του για το χώρο των συνομιλιών πριν υπάρξει συνεννόηση για αναβολή της σημερινής συνάντησης και όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος ειδοποιήθηκε ότι ο Τ/κ ηγέτης είχε φτάσει στο χώρο των συναντήσεων από σεβασμό μετέβη και ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας εκεί.
"Κουβεντιάσαμε λίγο πάνω σε αυτή τη διαδικασία και έχει γίνει αποδεκτή και από δικής του πλευράς", ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.
Πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε όπως ο Έρογλου ξεκαθαρίσει τι εννοούσε με τις δηλώσεις του ότι δεν αποδέχεται το συμφωνημένο πλαίσιο για να πάρει την απάντηση ότι ο ΄Ερογλου δεν μπορούσε να το πράξει αυτό γιατί δέχεται αφόρητες πιέσεις από την εσωτερική αντιπολίτευση του κόμματος του.
Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν κατά την διακοπή των συνομιλιών, οι σύμβουλοι Χριστόφια - Έρογλου θα συναντηθούν στις 2.30 για να συζητήσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναχώρησε από το χώρο των συνομιλιών, με τη φειδωλή δήλωση «προσπαθούμε να μην έχουμε εμπλοκή».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει εμπλοκή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: «Προσπαθούμε να μην έχουμε εμπλοκή».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έφθασε στις συνομιλίες με μία ώρα καθυστέρηση και μετά από 15 λεπτά αναχώρησε ο κ. Ερογλου από τη συνάντηση, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους «θα τα πούμε μετά».
Οπως δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, την αναβολή της σημερινής συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών είχε ζητήσει το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι γύρω στις 09:50 ο σύμβουλος του Προέδρου Χριστόφια, Γιώργος Ιακώβου, του τηλεφώνησε, λέγοντάς του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο η συνάντηση των ηγετών να αναβληθεί και αντί αυτού, σήμερα το πρωί να συναντηθούν οι σύμβουλοι των δύο ηγετών.
Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να σταματήσουν την πομπή του κ. Ερογλου εγκαίρως, και αντιλαμβανόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι ο κ. Ερογλου είχε ήδη φθάσει στο χώρο των συνομιλιών, έστειλε μήνυμα ότι θα έρθει και θα συναντήσει τον κ. Ερογλου.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, οι εκπρόσωποι των δύο ηγετών θα συναντηθούν στις 2.30 το απόγευμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι λέχθηκε κατά τη σύντομη συνάντησή τους, ο κ. Ντάουνερ είπε πως η συζήτηση ήταν πολύ φιλική ωστόσο, παρέπεμψε στους δύο ηγέτες για τα περαιτέρω.

kostasxan.blogspot.com


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!