«Θα σας κηρύξουµε πόλεµο»

Με «ολοκληρωτικό πόλεµο» απειλεί η Βόρεια Κορέα τη Νότια Κορέα εάν της επιβληθούν κυρώσεις βάσει έκθεσης σύµφωνα µε την οποία βορειοκορεατικό υποβρύχιο ευθύνεται για τη βύθιση πολεµικού σκάφους της Νότιας Κορέας στις 26 Μαρτίου και τον θάνατο 46 ναυτών. 


Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-µπακ αναφέρθηκε στη λήψη «σκληρών µέτρων» ως απάντηση στην επίθεση, µετά το πόρισµα της έκθεσης την οποία συνέταξαν ειδικοί από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Σουηδία, το οποίο αναφέρει ότι το υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας έριξε τορπίλη στο πολεµικό σκάφος της Νότιας Κορέας «Σεονάν» κοντά στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών. «Εάν οι νοτιοκορεάτες εχθροί µας προσπαθή σουν να µας εκδικηθούν ή να µας τιµωρήσουν ή να επιβάλλουν κυρώσεις... θα απαντήσουµε µε ολοκληρωτικό πόλεµο», δήλωσε ο αρχηγός του Ναυτικού της Βόρειας Κορέας, χαρακτηρίζοντας την έκθεση «µυθεύµατα». 

Η έκθεση
Στις 26 Μαρτίου και ενώ στην περιοχή, σύµφωνα µε την έκθεση, έπλεαν υποβρύχια της Βόρειας Κορέας, το νοτιοκορεατικό σκάφος χτυπήθηκε από τορπίλη και βυθίστηκε, µε αποτέλεσµα να σκοτωθούν 46 ναύτες στη χειρότερη στρατιωτική καταστροφή στην περιοχή µετά τον πόλεµο της Κορέας. 

Αλλοι 58 ναύτες διασώθηκαν από τα παγωµένα νερά της Κίτρινης Θάλασσας. Στον πυθµένα εντοπίσθηκε κοµµάτι από τορπίλη βορειοκορεατικής προέλευσης και οι συντάκτες της έκθεσης κατέληξαν ότι «δεν υπάρχει άλλη πιθανή εξήγηση». 

Μετά το δυστύχηµα, η Σεούλ είχε αρνηθεί να συνδέσει εξαρχής τη Βόρεια Κορέα µε την επίθεση και δεν είχε αποκλειστεί το ενδεχόµενο η βύθιση να οφείλεται σε νάρκη από τον πόλεµο της Κορέας το 1950-1953. Οι δύο χώρες παραµένουν έκτοτε επισήµως σε εµπόλεµη κατάσταση. Χθες, νοτιοκορεάτης αξιωµατούχος δήλωσε ότι η επίθεση στο πλοίο φαίνεται ότι έγινε ως αντίποινα για µια αεροµαχία πάνω από τα σύνορα των δύο χωρών που έγινε πέρσι και στην οποία οι δυνάµεις της Βόρειας Κορέας «είχαν ταπεινωθεί». Οι Ηνωµένες Πολιτείες εξετάζουν προσεκτικά τα επόµενα βήµατά τους και όπως αναφέρει το ΒΒC, είναι πιθανό να επαναφέρουν τη Βόρεια Κορέα στον κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τροµοκρατία από όπου αφαιρέθηκε πριν από δύο χρόνια. Δεν αποκλείεται επίσης η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ που διατηρούν 28.500 στρατιώτες στη χερσόνησο να προχωρήσουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, σε µια επίδειξη δύναµης. Ο Λευκός Οίκος έκανε αναφορά «σε επιθετική πράξη, η οποία αποτελεί άλλο ένα σηµάδι για την απαράδεκτη συµπεριφορά των Βορειοκορεατών». 
Οι αντιδράσεις
«Πολύ προβληµατισµένος» από τα πορίσµατα της έκθεσης δήλωσε και ο γενικός γραµµατέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν. Η Κίνα πάντως αρνήθηκε να καταδικάσει τα ευρήµατα από την έρευνα και συνέστησε προς όλες τις κατευθύνσεις αυτοσυγκράτηση, καθώς δεν επιθυµεί να διαταράξει τις σχέσεις της µε τη Πιονγιάνγκ. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο θα κάνει τη δική του αξιολόγηση της έρευνας για το περιστατικό. Η Βόρεια Κορέα διαθέτει πυρηνικά όπλα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους γείτονές της. Παρά τις κυρώσεις που έχει υποστεί κατά καιρούς, δεν έχει εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραµµα. 

Και το ΝΑΤΟ καταδίκασε χθες τη βορειοκορεατική επίθεση σε νοτιοκορεατικό πολεµικό πλοίο. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της συµµαχίας Τζέιµς Απαθουράι, «το ΝΑΤΟ καταδικάζει σθεναρά τις βορειοκορεατικές δολοπλοκίες που προκάλεσαν το ναυάγιο του σκάφους “Σεονάν”, όπως αυτές αποδείχθηκαν από διεθνή έρευνα». Πρόσθεσε ότι η επίθεση «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την περιοχή αυτή».

tanea


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!